Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Minden világok legrosszabbika: Négy negatív utópia az irodalomban

2013.02.25. 13:23 :: chanij


bravenewworld 500.jpg

 

Ahogy az irodalom történetében haladunk előre, a pozitív utópiákat egyre inkább felváltják a disztópiák. Az emberiség történelmének alakulása, a modern kor rossz tapasztalatai egyre több sötét vízióval gazdagítják az irodalmat. Ezek alapjai gyakran a régi, pozitív elképzelések, de itt már az is kiderül, hogy mik ezen utópiák árnyoldalai. Jó eséllyel nem költözne be önként senki például Huxley Szép új világába.

 

szuperallam500x170.jpg

1. Aldous Huxley - Szép új világ
A Szép új világ látszólag tökéletes. Igazából a benne élő emberek számára az is, mert arra vannak kondicionálva, hogy elvégezzék ami a feladatuk, és ne is vágyjanak többre. Kivétel ez alól az, akinek például a kondicionálásába hiba csúszott, ezért egész életében boldogtalannak, a kasztjától kívülállónak érzi magát. De mi nem élünk ebben a disztópiában, és külső szemmel e társadalomban élő legmagasabb kasztú emberek is bosszantóan szűk látókörűek, naivak, sőt, igazából ostobák. Persze pont ez kell ahhoz, hogy mindenki elégedett legyen az adott rendszerrel. Ha mégis rossz gondolatok kerítenék hatalmába az illetőt, akkor ott a szóma, amely azonnali mámoros utazásra visz.

2. George Orwell - 1984
Orwell disztópiája az egyik legnyomasztóbb mind közül. A Nagy Testvér mindent figyel, a Gondolatrendőrség sosem alszik. Ha minden feladatát tökéletesen elvégzi az ember, akkor is feljelentheti a saját gyermeke rendszerellenes gondolataiért. Persze, csak ha van gyermeke, mert a szerelem teljesen tiltott, ahogy bármiféle egyéni szórakozás vagy egyáltalán gondolat is. Ám az 1984 nem - csak - ettől rémisztő. A rendszer nem hagyja menekülni az ellenségeit, még a halálba sem. A kínzás nem addig tart, amíg be nem vallod minden bűnöd, hanem amíg rá nem jössz, hogy a rendszer jó, a Nagy Testvért pedig szereted.

1984-book-cover.jpg

3. Ray Bradbury - Fahrenheit 451
Egy irodalmár és egy olvasó számára is a lehető legrosszabb elképzelhető vízió - mi lenne, ha betiltanák az olvasást, ha nem léteznének könyvek? A könyvpapír ugyanis 451 Fahrenheiten ég el. Bradbury világa is egy gondolkodás nélküli világ. A gyermekek ölik egymást, az öngyilkosság mindennapos, mégis mindenki elégedett. A rendszerben való kételkedés itt is felér egy főbenjárő bűnnel. Olyan, mintha a televízió kizárólagos hatalma miatt a való élet is egy üres hollywoodi film világába került volna.

örök banner.JPG

4. Anthony Burgess - Gépnarancs
A Gépnarancs univerzuma megfoghatatlan. Nem tudjuk, hogyan és miért alakult ki ez a világ, amelyben rossz a közbiztonság, kevés a rendőr, már igen fiatalon mindenki különböző drogokhoz nyúl, könyvtárba és moziba senki sem jár, az idősek rettegnek a fiataloktól, a börtönök túltelítődnek. A kormány sokáig nem tud mit kezdeni a helyzettel, amikor pedig végre elkezd cselekedni, természetesen átesik a ló túloldalára. A biztonságot csak rendőri túlkapásokkal tudja fenntartatni, így az emberek továbbra is félelemben élnek. Az elítélteket pedig egyfajta asszociáción alapuló terápiával próbálják átnevelni, akik így erkölcsileg semmit nem változnak, csak fizikailag rosszat cselekedni képtelen gépekké válnak. Ez garantáltan nem horrorsó, legfeljebb csak horror.

clockwork_orange_book_cover.jpg

Hogy mi a rosszabb verzió, a lebutított boldogság, vagy a szörnyű valóság, amelyből képtelenség menekülni - ezt mindenki eldöntheti magának, de annak örülhetünk, hogy a való életben nem kell ezen világok közül választanunk. Egyelőre...

Ha kíváncsi vagy ennél pozitívabb utópiákra is (van egyáltalán ilyen?! Segítünk, van!), akkor itt olvashatsz róluk!

A Magyar Írószövetség főhadiszállásán szerdán, azaz február 27-én a női utópiákról lesz szó, ahova mindenkit szeretettel várnak a szervezők! 

6 komment

Címkék: irodalom bradbury utópia orwell huxley burgess disztópia

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr575102032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[Marci] 2013.02.25. 15:27:04

A negatív utópiák nekem egészen ártalmatlannak tűnnek ahhoz képest, amennyi kárt a pozitív utópiák okoztak már az emberiségnek, elég ha a XX. század igazságosabb és tökéletesebb társadalmának létrehozása érdekében tett "erőfeszítéseket" vizsgáljuk... egyébként szép összeállítás :)

Kőtőkálmán 2013.02.25. 17:27:08

"de annak örülhetünk, hogy a való életben nem kell ezen világok közül választanunk. Egyelőre..."

De bizony hogy kell!
Minden közömbösségünkkel amikor nem tiltakozunk a bizonyos jelenségek ( rasszizmus, neonácizmus, antiszemitizmus, stb.) ellen, a negatív utópiát választjuk. (Fahrenheit 451,
1984.
A cinikussággal az abortusz, az eutanázia, az embriókkal végzett kísérletekkel kapcsolatban pedig a Szép új világot.
Szóval örömre semmi ok.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.25. 20:06:17

Négyből kettő megvolt.

Kedvet kaptam a másik kettőhöz is.

Gukker 2013.02.26. 11:47:08

Karin Boye: Kallocain
moly.hu/konyvek/karin-boye-kallocain

Őszintén? Engem jobban megviselt, mint az 1984.

Mr. Alkohol 2013.03.10. 20:17:28

Anthony Burgess regényének címe eredetben: The Clockwork Orange.
A könyv alapján készült filmet láttam, a történet mondanivalója alapján a cím fordítása pontatlan, helytelen. A témához közelebb állna a "Robotmajom" vagy "A mechanikus emberszabású".
süti beállítások módosítása