Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Nők, akikről érdemes beszélni: II. rész

2013.03.10. 08:55 :: Gavarra

Sci_Fi_Women_51595.jpg

Korábbi listánkat folytatva, most a filmes női karaktereket vesszük górcső alá, s emeljük ki azokat, akik valamilyen szempontból példát állítanak sok ember elé, vagy cselekedeteik miatt kitűnnek az "átlag nők" közül. Jöhetnek UFO-k, kiborg vadászok ők megállják helyüket; vagy épp szépségük és eszük által sok férfi fejét elcsavarva szerzik meg az információt. A lista kiegészítése ismét rátok vár, a bejegyzés harmadik része ugyanis  az általatok mondott karakterekből fog összeállni! 

akciós csomag.jpg

1. Dana Scully (X-akták)

FBI különleges ügynök és orvos. A világ gonoszságára már 13 évesen rájött, mikor is vasárnapi tanárát holtan találták a rendőrök a saját háza előtt. Fiús lány volt, inkább srácokkal lógott. Egyik szülinapjára bátyjaitól - Bill Jr. és Charles- egy B.B. pisztolyt kapott.
A családja katolikus vallású. A talizmán, amit mindig a magánál hord az egy arany kereszt nyaklánc, melyet még anyukájától kapott egyik karácsonyra. Kiskorában kedvenc története Herman Melville: Moby Dickje volt, amit apja minden este felolvasott neki, sőt a szereplők neveit egymásra is átragasztották: apja volt Ahab, míg Dana Starbuck.

dana scully.jpg
A Marylandi Egyetemen tanult fizikát, szakdolgozatát Einstein Ikerparadoxonjából írta, s azóta is jó kapcsolatot ápol Dr. Diamonddal, egyik tanárával. Ezután orvosnak tanult, majd az FBI Akadémia oktatója lett. Miután megtanulja, hogy minden ujjlenyomat egyedi, egyik felettese közbenjárásával Fox Mulder társa lesz az X-akták ügyében. Olyan lezáratlan ügyeket vizsgálnak, melyeknek köze van a paranormális jelenségekhez, az UFO tevékenységekhez és egyéb megmagyarázhatatlan- természetfeletti eseményekhez. Szemben Mulderrel -aki hisz a természetfeletti létezésében- szkeptikus karakter, meggyőződésének alapja a tudomány: csak az igaz, amit a tudósok be tudnak bizonyítani. Nyomozásaik során sokszor megtámadják, de vagy saját maga, vagy Mulder segítségével mindig épen kerül ki. Ez utóbbi talán nem is csoda, hisz több ügyük kapcsán is volt szerencséjük jövőbelátókkal találkozni, akik mind azt mondták, hogy Scully sose fog meghalni. Egyszer igazán közel került a halálhoz, ám Alfred Felling - egy jós bűnügyi fotós- átönti saját életenergiáját Danába. Ráadásul Scullynak van egy Ouroboros tetoválása, mely a halhatatlanság és a természet körforgásának ősi szimbóluma.
Mint kiderült a "halhatatlansága" annak köszönhető, hogy a nyakába van építve egy chip, mely arra lett kifejlesztve, hogy ember-földönkívüli hibridet hozzon létre, akik ellenállóak az idővel, a betegséggel és fertőző vírusokkal szemben.
Annak ellenére, hogy kerüli az érzelmi kötődést - mert annyira fél a haláltól, s a kapcsolatok elveszítésétől-, végül születik egy kisfia, William, korábbi társától, Fox Muldertől.


2. Fekete Özvegy (Bosszúállók)

A végzet asszonya, Natalia Romanova/Natasha Romanoff, egy orosz nemesi família leszármazottja, szüleit még gyerekkorában ölték meg. Őt egy Ivan Petrovitch nevű orosz katona mentette meg, majd nevelt fel, aki napjainkban a Fekete Özvegy személyi titkáraként (sofőr, tanácsadó, mindenes) dolgozik. Romanova nagyszerű atléta, iskolai tanulmányait kitűnő eredménnyel végezte, majd balett táncosként kezdett dolgozni a Szovjetunióban, később feleségül ment egy szovjet tesztpilótához, Alexi Shostakov-hoz, és felvette férje vezetéknevét.A Shostakov családra a KGB is felfigyelt, és beszervezték őket az orosz titkosrendőrséghez különleges feladatok ellátására. Shostakov-ot, a hazának tett szolgálatai elismeréseként, kiválasztották a Vörös Őr projectbe, amely az Amerika Kapitány létrehozó eljárás orosz megfelelője volt. Azonban Shostakov, egy rakéta kísérlet során életét vesztette, Natalia pedig önként jelentkezett a KGB szuperkém kiképző programjába, amely révén a Fekete Özvegy vált belőle.

natasha-romanoff-avengers.jpg

A Fekete Özvegy első megbízatása miatt, az USA-ba utazott, hogy társával, Boris Turgenovval, elkapjanak és megöljenek egy disszidens orosz tudóst, Professzor Anton Vanko-t, aki a Stark Iparvállalt kutatójaként dolgozott. Tervüket végül az eredeti Vasember, vagyis Tony Stark akadályozta meg. A Fekete Özvegy időközben beleszeretett a Sólyomszem néven ismert Bosszú Angyalba, és már nem tudott feladatára koncentrálni. Natalia felmondott a KGB-nek, munkaadói azonban elfogták őt, mert nem akarták elveszíteni szuperkémüket, agymosást hajtották végre rajta, majd a Bosszú Angyalai ellen küldték őt. Sólyomszem segítségével emlékei lassan visszatértek, és felajánlotta szolgálatait a S.H.I.E.L.D.-nek. Az itt eltöltött rövid karrierje során Fekete Özvegy művészi fokra emelte a kémkedést. Az olyan kiegészítők, mint az "özvegycsípés" - karperecnek álcázott csuklóra erősített high tech kütyü - és a kazettás lőszerek, illetve harcművészetének változatos repertoárja az egyik leghatékonyabb beépíthető emberré tette Nick Fury különítményének. Ezután egy ideig Daredevil segítőtársa lett a bűnüldözésben. Románca Sólyomszemmel ekkor véget ért, jelenleg szabadúszó kalandor.

3. Sarah Connor (Terminátor)

Az ellenállás anyja; felelős John Connor felneveléséért és a gépek elleni háborúra való felkészítésért.

Connor_t2.jpg
19 évesen az addig ismert világa teljesen megváltozik. Egyszerű, pincérnő életét fenekestül felfordítja egy jövőből érkező kiborg gyilkos, aki rá vadászik. Szerencsére a jövőből -a Terminátoron kívül- egy időutazó katona is érkezik, Kyle Reese, aki megmenti s elmagyarázza neki, hogy a 2000-es években egy mesterséges intelligenciájú katonai szoftver - Skynet- elszabadul és a robotokat irányítva vadássza az embereket. Ám egy John Connor nevű fickó az emberi ellenálló csoportot, a Tech- Comot, irányítva győzedelmeskedik a robotok végtelennek tűnő hada felett.  Skynet a Tech-Com győzelmét akarja meghiúsítani azzal, hogy az időutazás lehetőségét kihasználva megakadályozza John világrajöttét.
A Terminátor tehát az anyát keresi, aki nem más mint Sarah. Reese azért jött vissza, hogy minden áron megmentse a haláltól őt. Menekülésük során egymásba szeretnek, s mint később kiderül Reese John Connor apja.
Az őt üldöző Terminátort végül a Cyberdyne gyárban győzi le egy hidraulikus présgéppel. Kyle elvesztése során érzett fájdalom elég bátorságot adott arra Sarahnak, hogy meneküljenek fiával a gépek elől. Közép- és Dél- Amerika vidékein bujdosnak, míg nem rájuk találnak, és Sarahtól akut skizofréniás tünetek miatt el nem veszik fiát, Johnt, aki így nevelőszülőkhöz kerül.

A Végítélet napját megelőzve, Sarah megtalálja a Skynet megalkotóját, Miles Dysont, akit nem tud hidegvérrel megölni, így inkább meggyőzi őt hogy ne dolgozzon tovább a Skyneten, és semmisítse meg az összes fájlt mely ehhez kapcsolódik. Együtt elpusztítják a Cyberdyne Rendszer épületét is, mely során Dyson és Saraht üldöző két Terminátor is meghal.
Nem sokkal később leukémiában hal meg, testét Mexikóban hamvasztják el, s hamvait a tengerbe szórják. Végakaratának megfelelően ástak egy sírt, melybe egy rakat fegyvert gyűjtöttek össze és helyeztek érckoporsóba, hogy a jövőben John megtalálja.

Mauzóluemának sírfelirata: "No fate but what we make"

itelet banner500x150.jpg

4. Leia Organa (Star Wars)

Leia Amidala Skywalker néven született, ikertestvére Luke Skywalkernek; Padmé Amidala és Anakin Skywalker gyermeke. Az Alderaan bolygón nőtt fel, mint Bail és Breja Organa adoptált lánya. A Szenátus feloszlatása után a Lázadók Szövetségének élére állt. Fontos szerepe volt Palpatine szenátor hatalmának megdöntésében, és a Birodalom megsemmisítésében. Ezzel a Galaxis történelmének egyik legfontosabb női hőse lett.
A Galaktikus Birodalom legfiatalabb szenátora, de hatalmával sose élt vissza. A béke, a demokrácia és a szabadság jegyében irányított, s elfogadta az ezzel együtt járó terheket és kockázatokat.
Miután a császári rohamosztagosok elfoglalták űrhajóját, foglyul ejtették majd megkínozták. Ennek ellenére se mondta el, hova rejtette a Halálcsillag terveit, így premierplánból nézhette végig, ahogy elpusztítják szülőbolygóját, az Alderaant. Innen végül Hanék segítségével menekül, meg, akik rohamosztagosnak öltözve kimenekítik a hercegnőt.


Princess-Leia-princess-leia-organa-solo-skywalker-32340503-500-635.jpg
A Hoth bolygóról megmenekülve -mely lázadó bázisként funkcionált-, Lando Calrissianhoz megy Hannal együtt, ám nem várt események sorozataként Darth Vader már vár rájuk. Hant befagyasztják, s elküldik Jabbának, míg Leia sikeresen megmenekül Lando közbenjárásával.
Végül fejvadásznak öltözve szerelme kiszabadítására indul, ám Jabba rajtakapja őket menekül közben. Így Han börtönbe kerül, Leia pedig arra kényszerül, hogy táncosnőként lejtse bájait Jabbának.
Luke végül megmenti őket, majd a rablánca segítségével Leia véget vet a hutt csempészfejedelem életének.
A második Halálcsillag elpusztításában is szerepe volt: az Endorra utazva leállította a Halálcsillag reaktorát, mely lehetőséget adott arra, hogy - a lekapcsolással ugyanis megszűnt az energiapajzs - felrobbantsák.
Igaz szerelme Han Solo, akitől 3 gyermeke is lett: Jaina, Jacen, és Anakin SOlo. Fia, Jacen, átáll az Erő sötét oldalára, Sith Nagyúr lesz, Darth Caedus néven. Lánya, Jaina, lesz az, aki véget vet Caedus életének egy lézerkard párbaj következtében.
S Leia nemcsak, hogy anya, és a galaktikus birodalom hőse, de divatdiktátor is: a metálbikini és a kakóscsiga frizkó megteremtője, melyek akkora hullámként terjedtek szét a Galaxisban, hogy már szerintem a wookiek is briós formában hordják fejszőrzetüket.

5. Trinity (Mátrix)

Trinity-kicks-ass.jpg

Programozó és hacker; sikeresen megszökött a mesterkélt számítógépes program, Mátrix világából, mely az egész emberi fajt fogvatartja.
Korábbi életéről nem sokat tudunk, híressé igazából azzal vált, hogy betört egy szigorúan őrzött adatbázisba. Morpheus felfigyelt rá, így segített neki megszökni a programból. Kezdetben egyetlen társa Morpheusnak a Nabukodonozoron - egy légpárnás hajó-, és szerepe a világok közti összekötés: aki szökni akar a Mátrixból, annak segít. Később a Neoval való kapcsolata miatt válik az emberiség történetében fontos szereplővé. Hisz Neo kiválasztottságában, s a jóslat szerint bele is szeret az Egyetlenbe.
Nevének jelentése Szentháromság, melyben ő a Szentlélek, Neo a Fiú, és Morpheus az Atya. Ő a kapocs Morpheus és Neo között, ő az, aki életet lehel/csókol a kiválasztottba, miután az ügynökök ellen harcolt.
Különös érzéke van a lőfegyverekhez, a járművekhez és a programozáshoz, így mint a való világban, mint a Mátrixban megállja a helyét.
A trilógia harmadik részében meghal, s ezzel együtt bátorsága és áldozatkészsége példát állít sok ember elé. 

Galaktikaakció.jpg

Folytatása következik...

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr195125015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.10. 09:06:32

sarah connor!

egyértelműen, még ellen ripley és leia organa.

így 3an. :D

agatsu 2013.03.10. 13:43:50

Ellen Ripley ? Tudom ez szubjektív lista, de Őt kihagyni....:S

Kismy 2013.03.11. 12:10:22

Szovjetunió egy szó ;)

steery 2013.03.11. 18:54:52

Leia Organát Felhővárosban is megkínozták, hogy Luke az erőn keresztül biztosan megérezze a fájdalmát és mielőbb siessen megmenteni. A részletekkel kapcsolatban érdemes elolvasni A megsebzett Jedi című tavalyi regényemet. ;-)

Gavarra 2013.03.16. 13:11:06

@steery: Köszönöm, majd beszerzem. :))

Ridget 2013.03.19. 09:23:53

Tudom ő nem ilyen dögös csaj, még is az egyik nagy kedvencem:
Kathryn Janeway

és ha már Voyager akkor persze "Hetes", na ő már dögös is :D
süti beállítások módosítása