Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Lovagok másképpen - Knights of the Old Republic: Shadows of Corruption

2013.03.14. 16:26 :: Rondár

Shadows-of-Corruption.jpg

 

A Star Wars: Knights of the Old Republic felbukkanása óta az expended universe (minden olyan Star Wars történet, melyet nem a – eddigi - hat epizódban mesélnek el) egyik legnépszerűbb darabja, hisz az előzménytrilógiánál is jobban hozta a Star Wars hangulatot. A második rész megjelenése után rengeteg kérdés maradt megválaszolatlan, melyekre utólagosan, könyvekben és videókban válaszolnak meg. De a rajongók fantáziáját már régóta mozgatja a kérdés, hogy vajon hogy nézne ki az egész filmben, élő szereplőkkel? A rajongói kreativitásban erre is választ lelünk, méghozzá elég egyedi szemszögből levezetve.

 Az amatőr filmesek több, mint tíz éve aktívan tesznek hozzá a Star Wars világához. Vannak humoros, komolyabb és csak egy-egy koncepciót (pl. fénykardpárbaj) feldolgozó alkotások is, de érezhetően fejlődik ez az „ipar” is. A HD kamerák, a fejlett effektkészítő és videó vágó programok segítségével az alkotó kedvű filmesek is készíthetnek színvonalas produkciókat minimális költségekből (a The Shadow Cabal is Hollywoodot megkerülve igyekszik felhívni magára a figyelmet). A Star Wars rajongótábora szinte szüntelenül produkálja ki magából a jobbnál jobb filmeket, és a rajongói továbbgondolás lehetőségét nem kerülhette el a KotOR sem. 

 

star wars1könyvek a bookeren.jpg

 

A Knights of the Old Republic: Shadows of Corruption több szempontból is egyedi alkotás. Azon kívül, hogy a többi, eddig megcsodált rajongói filmnél több sötétséget és elvontságot tartalmaz, hozzáadja részét a KotOR világához. A film cselekménye szerint Revan a KotOR első részének eseményei előtt egy évvel egy nagy erejű Sith ereklye keresésére indul, mellyel a saját előnyére fordíthatja a háború menetét. Az ereklyét nagy rejtélyek övezik, és csak annyit lehet róla tudni, hogy a Syres bolygón található. A Köztársasági Hírszerzés figyelmét is felkelti ez az ereklye, és tudomásukra jut, hogy Revan rá akarja tenni a kezét. Így egy csomó katona és Jedi (beleértve Bastila Shant is) a bolygóra utazik, hogy elpusztítsa az ereklyét, mielőtt még Revan megkaparinthatná. Persze a sötét nagyúr nem egyedül indul el az útjára, és tartogat pár meglepetést a köztársaságiaknak.

 

örök banner.JPG

 

A filmet a SeaichFilms (azon belül is a rendező, Jared Seaich) készítette, akik egy, az eddigiektől merőben más koncepcióval ugrottak neki a film készítésének. Abszolút a KotOR korának karaktereit jelenítik meg a fegyverektől a jelmezekig. A film azonban rengeteg szempontból pszichológiai. A film effektjei nagyon jók, a harcok látványosak, bár keveset látunk belőlük az exponálások miatt. Úgy látszik, igyekeztek teljesen művészfilm hatást kelteni úgy, hogy a feszültség végig megmarad a filmben.

 

 

 

A társulat jelenleg a következő epizódon munkálkodik, mely folytatja a cselekményt. Mi sok sikert kívánunk nekik, nektek pedig ajánljuk eme film megnézését, amíg ki nem jön a VII. epizód, melyet még nagyobb örömmel várunk, mióta kiderült, hogy Harrison Ford, Carrie Fisher és Mark Hamill is aláírtak a folytatástrilógiára. Jó szórakozást!  

5 komment

Címkék: ajánló star wars

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr525123406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kenny69 2013.03.14. 16:42:10

Minden tiszteletem a film készítőjének, meg a cikk írójának, de ennek semmi köze a "művészfilmhez" (akármit is értett ez alatt). Ez a rövidfilm ugyancsak azokból a giccses hollywood-i sémákból épül fel, amit eddig is láttunk. Ez a leges legelső képkockából tulajdonképpen már látható, azonnal észrevehetőek az amatőr filmek gyermekbetegségei.

Tényleg nem akarok kötekedni, jó hogy készülnek ilyen filmek, de attól még,hogy valami túl van exponálva, vagy valamire ráhúznak egy after effects szűrőt, attól az a beállítás/dialógus/színészi játék még nem lesz jobb vagy több. Főleg nem szerzői vagy művészi értékű.

Szentinel 2013.03.14. 18:27:00

Nem is az exponálás teszi művészivé. Ennyi erővel J. J. Abrams is nevezhető művészfilmrendezőnek, hisz ő szeret exponálni. Szerintem a művészfilmjelleg itt abban keresendő, ahogy a készítők megpróbáltak új színt adni az SW-nek. Sötétebb, több benne az "emberi" (lásd. Atton és Bastila párbaját).

Egyébként a cikkben csak az hangzik el, hogy "művészi hatást akartak" kelteni. Ez nem jelenti azt, hogy be is jött nekik. ;) A rendező legalábbis így hivatkozik a munkájukra. Az SW-témában akadnak művészfilmesebb alkotások is, ezt el kell ismernem. Az Art of the Saberben is jobban jelen van a mondanivaló, pedig az csak egy fénykardpárbaj.

steery 2013.03.14. 23:35:16

Akit érdekelnek a rajongói filmek, azok számára kötelező darab a star wars episode 4. revisited adywan változat, ami a special edition még speciálisabb feljavítása. Kijavították benne a film bakijait, logikai hibáit, hozzátettek új jeleneteket, módosították a hangot. És ha minden jól megy, idén fog elkészülni az episode 5. revisited változata. A magyar felirat csapnivaló hozzá, ezért megcsináltam a magyar szinkronhang alapján feljavított változatát, amit rövidesen elérhetővé teszek itt-ott. Ebben a filmben azt láthatjuk, milyen lett volna az ep4, ha Lucasék rendesen megcsinálják.

steery 2013.03.15. 15:56:43

Megnéztem ezt a Shadows of corruption filmet, de nem tetszett. Főként azért, mert több helyen nagyon érződött a szereplőkön, hogy játszák a szerepüket, nem ők a szerep. A harcolgatás meg nagyon félgőzzel ment, erőtlenül, amatőr színvonalon és óvatos mozdulatokkal, teljesen valószerűtlenül. Ezt még gyakorolni kell, fiúk!

ValentineWiggin · http://todaywiggin.gportal.hu/ 2019.03.08. 01:16:04

Noha régi bejegyzés, hozzáfűzök egy kis megjegyzést ennyi idő után is. Nekem alapvetően tetszett a rövidfilm. A cast amatőrökhöz képest ügyes, nincsenek kínosan gyenge alakítások és bár a lens flare-rel, az exponálásokkal, az effektekkel néhol túlzásba estek, de összességében a sötétebb hangulat is bejön, a jelmezek is minőségiek, jó helyeket választottak a felvételhez is.
Engem ami zavart, hogy a karaktereknek jóformán semmi köze nincs a játékban, könyvekben megjelenítettekhez. Revant sikerült elkapni, vannak nagyon mély megjegyzései és gondolatai, meg valljuk be, nála elég nagy előny, hogy nem igényel túl sok mimikát az alakítás. Bastila még úgy-ahogy kategóriába esik, néhol nekem egy kicsit túl... talán úgy fogalmaznék, hogy csöpögősek a szavai, nem a játékhoz hasonló bölcselkedés, és nem is igazán a személyes érzékenység jön át belőlük. De szépen harcol, és vannak erős pillanatai. Viszont Atton, aki az egyik fő szempontkarakter, úgy van ábrázolva, mint egy tisztességes, nagyon sokat szenvedett katona, aki az egész kisfilmben áldozat. Valamiért behozták, hogy volt egy lánya (miközben az idővonal szerint itt még túl fiatal is lenne, hogy ekkora gyereke legyen), akit megöltek, eleve úgy kerül Revan mellé, hogy manipulálják, majd feláldozza magát. De Atton karakterében pontosan az az izgalmas, hogy ő alapvetően nem ennyire jó ember. Nyíltan kimondja, hogy senki nem kényszerítette, hogy menjen Revan után, senki nem kényszerítette, hogy lesüllyedjen abba az erkölcsi fertőbe, ahol kikötött, hanem ő akart menni, mert elege volt mindenből és mindenkiből a Köztársaság oldalán. Az teszi széppé a fejlődését, hogy soha nem tett le semmit az asztalra, amíg a KOTOR II. főhősnője fel nem rázza, és Jedit nem csinál belőle. Az már egy másik dolog, hogy a Sith korszakában az életét mentette meg, hogy Revan nem tudta, hogy erőérzékeny, míg itt egyértelműen ki is használja, de erre még ráfogható, hogy alternatív univerzum.
Szóval nekem a kivitelezés egy-két apróságtól eltekintve tetszik, de maga a koncepció csúszik szét a karakterhűtlenség miatt. Ezért nagyon kár, mert amúgy kiváló kisfilm lehetne.
süti beállítások módosítása