Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Fantasztikus átváltozások

2013.03.22. 06:30 :: chanij

2829946-4395.jpg

 

Korábban a Booker könyváruház oldalán megismerkedhettünk öt híres irodalmi átváltozással. Most következzenek metamorfózisok a sci-fi és a fantasy világából!

 

marsbooker500x160.jpg

 

1. Varázslók, mágusok
Mindenki emlékszik rá, amikor Szürke Gandalfból Fehér Gandalf lesz - de miért is? Gandalf a tolkieni műmitológiában egy maia - vagyis bizonyos értelemben halhatatlan a lelke. A Balroggal történő harca után még erősebben, és tisztábban tér vissza, hogy segítse a Gyűrűháború jó résztvevőit. A Harry Potter sorozatban animágusoknak nevezzük azokat a varázslókat és boszorkányokat, akik megtanulták az állattá változás bonyolult folyamatát. A Dragon Age játékban is képesek átalakulni a mágusok - de ez persze a játékostól is függ.

 

mcgonagall-animagus--large-msg-130956005912.jpg

 

2. Vámpírok
Sokféle történet létezik rossz és jó vámpírokról, embervért fogyasztókról és vegetáriánusokról, napon elégőkről és csillogókról... Egyben azonban megegyeznek, vámpír az emberből lesz, méghozzá nem magától. Szergej Lukjanyenko Őrség-sorozatának vámpírjai mégis különösek. Ők a társadalom részei, tehát engedély kell vámpír-létükhöz, ahogy az ahhoz is, hogy embervérrel táplálkozzanak.

 

nightwatch-1024x762.jpg

 

3. Farkasemberek
Teliholdkor farkasokká alakuló emberek létezéséről már az ókorban is keringtek történetek. Hogy mit hiszünk el ebből, azt mindenki eldöntheti magának, a fantasztikus irodalomban viszont nagyon is léteznek, például Lőrincz L. László A vérfarkas éjszakája című regényében, Glen Duncan Az utolsó vérfarkas című művében, a Harry Potter sorozatban, vagy akár az Alkonyat könyvekben is.

 

újörség.jpg

 

 

4. Szuperhősök
A képregények klasszikus szuperhősei is emberből alakulnak át - szuperképességű emberré, állat-emberré, vagy nagy zöld monstrummá. Peter Parkert megcsípi egy sugárfertőzött pók, így lesz Pókember, Bruce Bannert gammasugárzás éri, ezért válik Hulkká. A legtöbbjüknek nem sok választásuk van, nem úgy, mint Batmannek, na-na-na-na...

 

hulk.jpg

 

 

5. Más metamorfózisok
Nem lehetne besorolni Alekszandra és a teremtés növendékei átváltozását, hiszen eleve annyira az emberi lényen túli tapasztalat ez, hogy megérteni is nehéz. Alekszandrának oly mértékben megváltozik a tudata, hogy a testi változásai emellett csak mellékhatások...

Zárásként még érdemes megemlíteni a sárkányok világából szegény Süsüt, aki gyakran kirekesztettnek érezte magát egyfejűsége miatt, ezért szívesen vált volna rózsabimbóvá... Ő nem járt sikerrel az alakváltoztatás terén, azonban azt hiszem, így is megtalálta boldogságát.

 

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom képregény vámpír sárkány varázsló

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr15143589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása