Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Kutyák az űrben!

2013.04.10. 14:12 :: Gavarra

space-dog_422_14230.jpg

A sokszor ismételt frázis miszerint "a kutya az ember legjobb barátja" nemcsak az életben, hanem a sci-fi műfajban is jelen van. Az emberek hűséges társai, s legtöbbször megmentőik a különféle veszélyes helyzetekben. Hogy mi lesz akkor ha beteszed őket egy sci-fikörnyezetbe? Az űrkutyák a rossz showból is képesek jót varázsolni, a borzalmas könyveket humánusabbá teszik, és alapvetően hozzájárulnak ahhoz, hogy a sci-fi világot egy kicsit jobban megszeressük. Itt vannak tehát a legjobb sci-fi négylábúak, fogadjátok őket szeretettel:

szuperallam500x170.jpg

10. Krypto (Superman)

Krypto.PNG
Noha Kal-El kezdetben azt hitte, hogy ő az egyetlen túlélő a kihalt Krypton bolygón, évek múlva egy csomó néppel találkozott, akik közt élt Krypto is, a Szuper Kutya!
Különleges képessége, hogy rendelkezik mindazzal az erővel, amivel Superman: tud repülni, röntgenlátása és szuperhallása van stb.  Krypto egy fehér Parson Russel terrier.

9. Astro (The Jetsons)

astro.jpg

Elroy két lábon beszélő kutyája, Astro, az egyik legfejlettebb kutya a listán. Hogy butasága valódi vagy csak tetteti, kérdés, ám izgalmas elgondolkodni rajta. Talán csak manipulálja George-ot és a többi családtagot a saját céljai elérése érdekében, míg összeszövetkezik Rosie-val, a robottal, hogy elpusztítsák az egész famíliát? Ha már itt tartunk, Astro vajon honnan szerezte ezt a különös képességét, s mi lenne ha Scooby-Doohoz hasonlóan abbahagyná a beszédet?
Az egész valami sugárzásnak lenne köszönhető, mely a Föld felszínéről származik, kényszerítve mindenkit arra, hogy a sztratoszférában lakjanak óriási lakókomplexumokban? A kérdésre mindezidáig nem született válasz.

8. Blood (Harlan Allison: A fiú és kutyája)

blood.jpg
Mind a könyvben, mind a filmben  Vic és kutyája, Blood, között telepatikus kapcsolat van. Ez sokszor segít Vicnek a túlélésben, mivel Blood az elme erejével figyelmezteti őt a közelgő veszélyekre. Ez a képesség egy genetikai módosítás és egy delfin gerincváladékának a befecskendezésének eredménye.
A filmben Bloodot egy Tigris nevű kutya játssza, hangját Tim McIntire adta. Míg a kutya a novellában német juhászkutya és egy puli keveréke, addig a filmben bearded Collie és westie.

Elég érdekes, hogy Patrick Ness mostani Káosz trilógiájának a főhőse is egy telepata fiú és kutyája. A poszt-apokaliptikus világban játszódó regény az ő életüket is leírja. Habár ez csak a történet kezdete... véletlen egybeesés lenne?

snerg500x160.jpg

7. Kazak, az űrkutya (Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei, Bajnokok reggelije)

kazak.jpg
A Titán szirénjeiben, William Niles Rumford - a Föld és Mars között dúló háború nagy hangszerelője- utazik az időben a "krono- szinklasztikus-infundibulumnak" , köszönhetően (kb. időegybetöréses betölcséresedés). Igen ám, de kutyája is vele megy! Kazakot, akit csak a későbbiekben "űrkutyának" nevez Vonnegut, ebben a regényben angol vérebként írja le, míg a másik írásában - Bajnokok reggelije- egy mérges lepukkant dobermann- pincsi keverékként tűnik fel.
Az utóbbi Kazak az írót is megtámadja, mikor a történet végén beleírja magát Vonnegut. Vajon ez is csupán fikció, vagy megtörtént eset alapján készült?

6. Muffit (Battlestar Galactica)

A klasszikus 1978-as Battlestar Galacticában, mindennek és mindenkinek csavaros, fura, tréfás neve van. A percek mikronok, az évek (year) yarenek, a kutyák daggitok. Mikor a Cylonok megölték Boxy daggitját, a tudósok Muffit mintájára egy robotkutyát hívtak életre, Muffit II néven.

muffit1.jpg

Az eredeti úgy nézett ki, mint valami bárány-kutya, míg a robotverzióját valójában egy Evolution nevű csimpánz játszotta.

ÚJ HÍR!

Jövőhéten megérkezik új könyvünk, ami nem más mint Richard Adams: Gazdátlanok című regénye.

gazdátlanok.jpgAMIKOR

az ember felelőtlen kísérleteket végez állatokon, ne csodálkozon, ha a dolog kicsúszik az irányítása alól. Ez történik egy brit laboratóriumban, ahol szigorúan titkos biológiai kutatómunka folyik.

KÉT

kísérleti állatnak sikerül megszökni, és a szabadságvágytól vezérelve kóboréletbe kezd az északnyugat-angliai tóvidék gyönyörű tájain. Idilljüknek ismét az emberek beavatkozása vet véget: mivel a

KUTYA

alapvetően húsevő, a környéken eltünedező birkák először a gazdákat riasztják, majd megjelenik a hatóság is, és híresztelni kezdi, hogy a szökevények egy veszélyes biológiai fegyvert hordoznak magukban. A két kutya tehát újra menekülőre fogja, és csupán egyetlen barátban bízhat, egy agyafúrt rókában, aki minden kelepcéből ismeri a kiutat. Az izgalmas hajsza ezzel

ELINDUL…

A többszörösen díjnyertes angol szerző világszerte ismertté vált könyveivel, melyek közül többet meg is filmesítettek. Történeteiben az állatszereplők szájába emberi szavakat ad, hogy így mondjon véleményt nemcsak róluk, de rólunk, emberekről is. Ez a megkapó története több hónapot töltött a New York Times bestsellerlistáján, és kétség sem férhet hozzá, megérdemelten.


Folytatása következik...

2 komment

Címkék: film könyv űr futurama

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr265215086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2013.04.10. 20:08:25

akkor nem írnátok így róluk. Ha tudnátok mit szenvedek veluk mindennap.

rezsoatya (törölt) 2013.04.11. 16:21:27

Hat, van meg egy par jo film... ilyen pl. a Cats & Dogs - The Revenge of Kitty Galore (Warner Brothers film), iszonyuan jol megcsinalva... Nagyon elveztem, pedig mar nem vagyok gyerek!
süti beállítások módosítása