Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

"Pusztul a világ" - alternatív világvége-történetek haladóknak

2013.05.18. 06:05 :: chanij

világvége fejléc.jpg

2012-ben óriási meglepetésre nem lett vége világnak, ám alternatív univerzumokban ez már megtörtént. A végben, az elmúlásban van valami vonzó, akármilyen különösen is hangzik. Egy igazi science fiction beállítottságú gondolkodót egyszerűen érdekelnie kell, milyen véget érhet szülőbolygónk, és hogy fog kinézni az univerzum nélkülünk. Számos remek író eresztette el a fantáziáját e morbid gyönyör irányába, szemezgessünk tehát néhány ilyen témájú irodalmi mű közül.

 

dwj megjott banner.jpg

Vigyázat SPOILEREK!

Whitley Strieber - 2012
A 2012-es világvége elmaradása ellenére nem árt megismerni egy lehetséges apokalipszis-forgatókönyvet. Talán még a legborzasztóbb katasztrófát is el lehet kerülni, ha elég hamar felkészülünk rá.

2012.jpg

Arthur C. Clarke - A gyermekkor vége
Arthur C. Clarke regényében rengeteg cikluson végigmegy az emberiség, amiről csak elméleteink vannak. Először idegen életformákkal találkozik, akik jó szándékkal érkeztek, de egyértelműen az irányításuk alá veszik a Földet. Ennek következményeképpen a bolygónkon létrejön egy boldog, de céltalan utópia, viszont az idegeneknek nem ez a céljuk. Valójában azért küldték őket a Földre, hogy végigkísérjék, ahogy az emberiség eljut a létezés egy következő szintjére, miközben a bolygó elpusztul.

gyermekkor vége.jpg

Brandon Hackett - Isten gépei
Az Isten gépeiben is tudatlanul alkalmazkodik az emberiség a megváltozott földi körülményekhez, miközben a háttérben sokkal nagyobb és komolyabb tervek húzódnak. Az idegenek emberiséggel történő kísérletezése Clarke Időodisszeia sorozatában is megjelenik.

isten gépei.jpg

Varga Csaba Béla - Az örökség
Őszintén szólva valójában kevesen vették komolyan a 2012-es világvégét. Ám léteznek olyanok is, akik felkészültek minden eshetőségre, és bizony nekik lenne több esélyük a túlélésre, ha bármi történik bolygónkkal. Erről olvashatunk Varga Csaba Béla novellájában, a Galaktika 273-as számában.

 

marsbooker500x160.jpg

Mary Shelley - Az utolsó ember
A Frankenstein-történet miatt világhíres írónő fantasztikus regényében nem a Föld, hanem az emberiség jut végveszélybe. De mi, emberek, vajon tekinthetünk-e az ember kihalására másképp mint egyfajta világvégére?

utolsó ember.jpg

Douglas Adams - Galaxis útikalauz stopposoknak
A Galaxis útikalauznak rögtön az elején elpusztul a Föld, mégsem számíthatunk a búsulásra. Úgy tűnik, sokkal nagyobb erők dolgoznak az univerzumban, mint sejthetnénk, és sajnos még csak valamilyen magasztos célra sem gondolhatunk - bolygónk egyszerűen egy hiperűrsztráda tervezett útvonalába esik.

4 komment

Címkék: könyv sci-fi világvége

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr875304734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2013.05.18. 11:07:52

Én szerintem strieber 2012-es művét ké kéne venni. Már elhagytuk. Azt az évet.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.05.19. 15:46:15

itt senki nem halott arról, hogy állítólag 300 évet betoldottak a történelembe gonosz emberek? Szóval még simán elpusztulhatunk 2012 ben.
:D

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.05.19. 19:59:34

Mivel nem olvastam ezeket a műveket, így a spoiler alert miatt a leírást sem olvastam, de e téma mindig is érdekelt. Bár a Gyermekkor végéről úgy hallottam nem "világvége" mű, inkább a jelenlegi világé, de ne válaszoljatok. elolvasom és visszatérek kommentelni :)

chanij 2013.05.20. 15:26:32

@mrbloodbunny: Általában a legtöbb ilyen a mű csak a jelenlegi világ, vagy csak az emberiség, vagy épp csak a bolygó pusztulását jelenti, és nem mindet egyszerre (persze a csak szavakat idézőjelesen értem). Úgy tűnik, az már túl durva lenne az olvasó- és nézőközönségnek, ha minden veszne. A gyermekkor végét nagyon ajánlom, személyes kedvencem : )
süti beállítások módosítása