Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Reneszánsz, hidegháború és Nikola Tesla - Három retro-futurisztikus punk irányzat

2013.06.06. 17:22 :: Rondár

 teslalightning.jpg

 

Már megvizsgáltuk a punk irodalom és művészet néhány fontos irányzatát. Most viszont eljutottunk az utolsó három sci-fi irányzathoz, ami eddig még kimaradt. Ezek pedig a teslapunk, a clockpunk és az atompunk.

 

A teslapunk a retrofuturisztikai ágat erősíti, és a steampunk hatására született meg. Alternatív történelem jellegű történetek és festmények gyűjtőneve ez, melyek központi eleme az elektromos energiákkal való eljátszadozás. Nevét Nikola Tesláról, a világhírű szerb feltalálóról kapta. Olyan alternatív múltba visz el minket a teslapunk, melyben az elektromosság ingyenes, vagy nagyon olcsó energiaforrásá vált. Sőt mindennapi használata annyira elterjedt, hogy minden más forrást felváltott. A hajókat, vonatokat, autókat de még a fegyvereket is elektromossággal működtetik.

 

teslpunk_coil_pistol_by_teslapunk-d3b8zez.jpg

 

A teslapunk korban történő elhelyezése a 17-20. századig terjed, tudományos megközelítése pedig kétféle. Az egyik, hogy a teslapunk technológiai vívmányai titokban maradtak, és csak egy kisebb csoport alkalmazta őket, a másik pedig, hogy az emberiség végül ledobta magáról az elektronikai fejlettséget, ezért nem láthatók manapság a villanyvandalista találmányok. Teslapunk elemeket bemutató regény és film A tökéletes trükk Christopher Priesttől.

 

foldfeny500.jpg

 

A clockpunk szintén a steampunk szülötte, mely történelmileg a reneszánszkor játszódik, és a kezdeti, akkori szemmel nézve lélegzetállítóan fejlett vívmányokra és tervrajzokra épít. Leonardo Da Vinci találmányai közül sok elevenedik meg a clockpunkban, és ez adja az óravandál egyetlen egyediségét. Nem hiába viseli a stílus magán ezt a nevet. A  fogaskerék meghajtású órát használja fel alkotóelemként, amikor minden futurisztikus eszközt fogaskerekek hajtanak meg. A clockpunk tehát a reneszánsz technológiáinak továbbgondolása, és egyben fricska a reneszánsz társadalom irányába is. 

 

steampunk_clockpunk_bugs_05_by_dkart71-d4dgkng.jpg

 

A clockpunk kifejezést a GURPS rövidítésű szerepjáték rendszer használta először. Tipikus óravandál regény Jay Lake Mainspring című írása, és a Whitechapel Gods S. M. Peterstől.  

 

Az atompunk a dieselpunktól származtatható, és ha létezik olyan a punk irányzatok között, hogy kronológiai sorrend, akkor közvetlenül utána is játszódik. A második világháborút követő években, a hidegháborús időszak alatt játszódik, és a digitalizálás feltalálásakor ér véget. A téma bár alternatív történelmi, több más stílust is magába olvaszt. A S.T.A.L.K.E.R - érintőlegesen - ide sorolható, bár egy alternatív közelmúltban játszódik. Ellentétben Philip K. Dick Figyel az ég című írása már nagyon is ide tartozik a paranoiás hangulatával - melyet a főhős feleségének feltételezett ideológiai irányzata gerjeszt - és az alternatív valóságokba zuhanó hősökkel. A Fallout sorozat is beletartozik. Hiába játszódik a jövőben, megjelenését tekintve nagyon sok elemet vesz át az atompunkból.

 

20100109213457!Fallout_3_Wallpaper_2_by_Harty73.png

 

Az atompunk tehát a hidegháborús világ technológiai vívmányait továbbgondoló, vagy éppen a hatásukra megváltozott, paranoiás világot bemutató irodalmi és képzőművészeti ág. Magába foglalja a kétpólusú világ ideológiai ellentéteit, az atomkatasztrófa sújtotta területeken játszódó kalandokat és persze a kor technológiai vívmányait. Emellett foglalkozik a szubkultúrával is. Az atomvandál művekben szerepelnek a titkos mozik, a Szovjetunióban és az USA-ban ellenséges ideológiákat terjesztő kémek, stb.

 

face xl borito.jpg

 

Ezzel pedig elérkeztünk a punk irányzatok science fiction ágainak végéhez. De ezzel még nem értek véget a stílusok. Nem csak a sci-fiben találta meg a számítását a punkizmus, hanem beköltözött a horrorba és a fantasybe is. A következő punk jellegű cikkeink ezen irányzatokról fognak szólni. 

1 komment

Címkék: tech zene ajánló játék film könyv punk irodalom képregény művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr745337860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása