Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Mi történt a Plutoval?

2013.08.21. 14:41 :: chanij

sad_Pluto-e1364831800673.jpg

Szegény Plutot már nem sorolják a Naprendszer bolygói közé. Mondhatják, hogy nem a méret a lényeg, a Pluto esetében mégis számított, és hát valljuk be, nem ez az első eset a történelemben. Mégis sokan jó szívvel emlékeznek vissza rá, sőt, egyenesen tiltakoznak a törpebolygó lefokozása ellen.

lakottsziget500 copy.jpg

space party.jpgPlutot kihagyják a galaktikus űrpartikból...

 

pluto-demoted.jpg...és a csoportképekről is lemarad

 

pluto_protest_1241589600.jpgAzonban a lelkes tüntetők így is kiállnak mellette - "nem a méret a lényeg"

 

pluto_protest_1.jpgMinden méret, forma és keringési pálya mellett kiállunk!

 

wwwvila.jpg

 

Planet_Pluto.jpgHa csinos hölgyek ilyen pólóban hirdetik a nevét, igazán nem szomorkodhat Pluto

 Protest+for+Pluto+20100714_7111cniko.jpgA legsúlyosabb - Protest For Pluto metálzenekar

 

pluto-titan-io.jpgVárjunk csak... már hadat is üzent. Elrabolta a Szaturnusz és a Jupiter gyermekeit! Ezúton szeretnénk megkérni a kedves csillagászokat, hogy gondolják át még egyszer döntésüket

2 komment

Címkék: humor világűr a nap képe

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr455469552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2013.08.22. 15:46:31

A csillagászok ezúttal valóban bakot lőttek, mivel azzal indokolták a Pluto visszaminősítését, hogy nem teljesíti azt a feltételt, miszerint a pályája körül tisztára söpri a gravitációs terével az űrt, beszippantva vagy kilökve a törmelékeket. Ezért lett belőle törpebolygó, ahogy az Erisből és még egy csomó távoli bolygócskából, amik a Naprendszer külső részét alkotják. Csakhogy! A belső nagybolygók sem söprik tisztára az űrt maguk körül! Merkúr, Vénusz, Föld, Mars: a pályájukat metszve több tízezer különféle méretű aszteroida, üstökös és mindenféle törmelék kering, ezek javát már föl is fedeztük a NEO-k kutatása közben. A gázbolygóknál ugyanez lehet a helyzet, csak még nem látunk el odáig a műszereinkkel. De azt már tudjuk, hogy van egy Chiron nevű óriás üstökös vagy aszteroida Szaturnusz-Uránusz között, illetve legalább 20 hozzá hasonló objektum kering még arrafelé a Szaturnusz-Neptunusz közti tartományban. Plusz minden gázbolygó Lagrange pontjai tele vannak kisbolygókkal.
A természet sajnos nagyon változatos és nem szereti hagyni, hogy beskatulyázzák. Szerintem bolygó az, ami csillag körül kering és az átmérője nagyobb 1000 km-nél. Ennyi. Úgyhogy a következő évtizedekben még simán kiderülhet, hogy a bolygók száma elérheti a több tucatot a Nap körül.

internetszörfölő 2013.08.23. 01:11:49

Mondjuk ez már 2006-os történet... de ha már előjött, hadd kérdezzem meg, mi ez a marhaság a "tisztára söpréssel"?
A Plútó azért minősült vissza, mert eleve elhamarkodottan kiáltották ki bolygónak, besorolását azért vesztette el, mert a Kuiper-övben több olyan égitestet is felfedeztek, amely nagyobb nála. Az Eris törpebolygó felfedezése után a Nemzetközi Csillagászati Unió új bolygó-meghatározást alkotott, amely az Erist – és így a Plutót is – a bolygóktól külön kategóriába helyezi.
Plusz mint kiderült, nem egyedi égitest, hanem a Charonnal kerülgetik egymást.

i
süti beállítások módosítása