Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Betűből poligon: második betöltés - még 10 videojáték írások alapján

2013.09.17. 06:01 :: Rondár

The-Littlest-Dragonborn-for-The-Elder-Scrolls-V.jpg

 

Legutóbbi listánkban elővettünk olyan játékadaptációkat, melyeket elbeszélések ihlettek. Most összeállítottunk még egy ilyen listát az Arszen és a játék hatalma megjelenését várva, szintén tíz címmel, melyek legutóbb kiszorultak a listáról helyhiány miatt.

 

Drakula 2: Az utolsó szentély

 Dracula2 2010-12-30 10-08-59-42.jpg

 

Ha létezik olyan karakter az irodalomtörténetben, akit már mindenhogy bemutattak nekünk, akkor az Drakula. Bram Stoker regényéből filmek, képregények, kapcsolódó regények és videojátékok tucatjai készültek el, melyek közül csak azért emeljük ki ezt a Myst rendszerre épülő kalandjátékot, mert magyar szinkron is készült hozzá. Ez pedig elég ritka, és az esetek többségében rosszul sül el.

 

The Witcher

 

2779331-the-witchers-geralt.jpg 

 

A Vaják sorozaton alapuló fantasy szerepjáték bombaként robbant be a piacra, és rövid időn belül elég nagy rajongótáborra tett szert. Ez a játék is kapott egy vitatott színvonalú magyar szinkront, és a Star Wars Knights of the Old Republic grafikus motorjára épült. Ennek köszönhetően jutott el hozzánk Andrej Sapkowski sorozata, és Ríviai Geralt kalandjait is a játék népszerűsége miatt olvashatjuk magyarul. 

 

Frank Herbert’s Dune

 

frank_herbert_s_dune__windows_.jpg 

 

A francia Cryónak voltak jó játékai (Atlantis sorozat), de több szörnyűség is kikerült a boszorkánykonyhájukból. Ezek egyike – mely végül a kiadó bezárásához, majd későbbi újraindulásához vezetett – a Dűnéből készült videojáték, mely Herbert regénye és a minisorozat között próbált egyensúlyt teremteni. Ennek az eredménye egy egész kellemes képi világú, de bugos és nehezen irányítható, Tomb Raider beütésű akció-kalandjáték lett.

 

Emellett a Dűnéből készült minden idők egyik legnépszerűbb stratégiai játéksorozata is, amellyel a mai napig sokan játszanak. Ha valaki Dűne játékokkal szeretne nyomulni, akkor a Dune II, Dune 2000 és az Emperor: Battle for Dune című játékokat tudjuk javasolni.

 

Gateway

 

Frederick_Pohl's_Gateway_Coverart.png 

 

Frederik Pohl Átjárójából is készült egy grafikus kalandjáték még 1992-ben, mely egy évvel később kapott egy folytatást is Gateway II: Homeworld címmel. A regényekétől egy eltérő szálat mesélnek el, mégis durva spoilereket tartalmaznak a hícsí sagát illetően. Nem arattak túl zajos sikert, mégis elérték azt, hogy egy kis szűk rétegen belül kultikus státuszt érjenek el.

 

S.T.A.L.K.E.R

 

stalker.jpg

 

A 2000-es évek egyik legnagyobbat szólt orosz FPS-e Arkagyij és Borisz Sztrugackij Piknik az árokparton című kisregényén alapszik, és az abból készült filmből is vesz át motívumokat, például a látványvilágot. Mindezek ellenére sok elemet hozzátesz az alapművekhez, hogy egy hangulatos poszt-apokaliptikus művé kerekedhessen, amivel a 2007-es megjelenése óta is több ezren játszanak.

 

Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth

 

Cthulhu_no_hud.jpg

 

A Cthulhu mítosz sem kerülte el a videojáték feldolgozást. 2005-ben (a PC-s verzió egy évvel később jött) adták ki Lovecraft Cthulhu hívása című írásának adaptációját, amelyen a Bethesda dolgozott. A túlélőhorror besorolású játék nem csak az azonos című novellából, hanem más Lovecraft történetekből is építkezik (pl. Árnyék Innsmouth fölött). Rengeteg ember szerint a legjobb Lovecraft-művön alapuló videojáték lett, mert nagyon jól használja fel a forrásanyagot. Ugyanakkor többen is kritizálták a nehézségi szintjét, mivel gyakran állítja a játékosokat legyűrhetetlennek tűnő akadályok elé.

 

Dante’s Inferno

 

dantes-inferno-ps3-xbox-360-screenshot-6_656x369.jpg

 

Számomra az egyik legelképesztőbb ötletnek bizonyult a Dante Poklából hack’n’slash videojátékot készíteni. Egy ilyen ötlet kétféleképpen sülhet el: vagy bitang nagy bukás lesz az eredmény, vagy az egekig törő, isteni zsenialitás megnyilvánulásának iskolapéldája. Végül felemás lett. Ami a legtöbb embert bosszantotta, hogy túlságosan is hajaz a God of War sorozatra mind játékmenetben, mind felépítésben. Készült belőle egy animációs film is.

 

inkvimegerkezett.jpg

 

Journey to the Moon

 

journey-to-the-moon-pc-windows-screenshots__272_2.png.jpg

 

A Voyage: Inspired by Jules Verne néven is ismertté vált kalandjáték az Utazás a Holdba és az Utazás a Hold körül című regényeket dolgozza fel a klasszikus írótól, de H. G. Wells First Men int the Moon című elbeszélését is adaptálja egy Myst stílusú kalandjáték képében. Több ponton is eltér a forrásművektől, de a feldolgozás során a lényeg nem veszett el. A retro-futurista sci-fi hangulat tökéletesen átjön, köszönhetően a steampunk elemeknek.

 

Conan: The Mysteries of Time

 

435.jpg

 

Vedd a klasszikus fantasy irodalom egyik legismertebb szereplőjét, készíts el a főszereplésével egy játékot, ami egy MÁSIK JÁTÉK feldolgozása, és aztán próbáld eladni. Így született meg ez a platformjáték 1991-ben, melynek alapját az egyébként nagyon is jó Myth: History in the Making adta. A játék pocsék irányítása (pl. a lefele gombbal kellett ugrani) és elavult grafikája, valamint rémes zenéje miatt bukott meg a piacon.

 

Ellenpéldának ott van az Age of Conan: Unchained című MMORPG, ami a hibóriai korban játszódik, a Conan, a bosszúálló című történet eseményei után, és a kritikusok is elégedettek voltak vele.

 

A Game of Thrones: Genesis

 

a-game-of-thrones-genesis.jpg

 

A Trónok harcából készült játékot 2011-ben adták ki, néhány hónappal a filmsorozat startolása után. A különlegessége, hogy nem a sorozatot adaptálja, hanem a regény világához ad hozzá nagyon fontos elemeket. Ugyanis ez a stratégiai játék több, mint ezer évet dolgot fel Westeros történelméből, mely a javára válhat valamennyi rajongónak.

 

A későbbiekben készültek még játékok, melyek A tűz és jég dala világában játszódtak, de mind inkább a filmsorozathoz kötődött az eredeti regény helyett.

 

trónokharcaangol500.jpg

 

Ráadás: Harry Potter és a bölcsek köve

 

boxshot_uk_large.jpg

 

Az első Harry Potter videojáték (egészen a harmadik részig) egy mezei, külső nézetes akció-kalandjáték volt, megoldandó rejtvényekkel és igencsak csinos pályatervezéssel, nem is beszélve a Jeremy Soule által szerzett muzsikáról, mely hol varázslatos, hol pedig kifejezetten hátborzongató volt. Az ok, ami miatt bekerült a listába, hogy bár a készítők a Warner Brothersszel működtek együtt a fejlesztés során, több olyan dolog is bekerült a játékba, ami csak a regényben szerepelt. Ilyen például az a memóriajáték, ahol egy olyan varázsitalt kell megitatni Harryvel, ami segít átjuttatni őt a tűzön. A játék narrátora Stephen Fry volt.

 

Aki végignézte a listánkat, az már levonhatta azt a következtetést, hogy a legtöbb feldolgozás kalandjáték formában történt. Ez azért van így, mert a történetvezetést legjobban ezzel a zsánerrel lehet visszaadni, hiszen ezek a játékok olyan minimális játékmenetet igényelnek, hogy maximálisan lehet a történetre koncentrálni az elkészítésénél.

10 komment

Címkék: retro ajánló játék sorozat könyv irodalom program művészet fantasy steampunk game of thrones trónok harca

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr545517178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tucano 2013.09.17. 23:43:13

A Dante poklánál ugye készült a zseniális rajzfilm és abból a játék.

anyahajókabinajtóhajtogató 2013.09.18. 07:45:19

Most olvasom a STALKER-t ihlető piknik az árokparton-t. Remek lenne belőle egy mai film, az eredeti film is remek volt de mai technikával fantasztikusan jó mozit lehetne csinálni belőle!
Az én egyik listámban is benne van:

fatykuluszeger.blog.hu/2012/12/03/a_valaha_volt_10_legjobb_first_person_shooter_jatek

Diopapa_sok 2013.09.18. 10:07:14

A S.T.A.L.K.E.R. játék nem hozzátesz, hanem konkrétan szétbarmolja a könyvet. A könyvnek elképesztő hangulata van, amitől jó könyv lesz, azt mind sikerült kihagyni a játékból és valami postapoc. baromságot csináltak belőle.

Bobby Newmark 2013.09.18. 11:26:02

Plusz még:
Betrayal at Krondor, Return to Krondor.
Sherlock Holmes hegyek.
Frankenstein, Dr. Jekyll és Mr. Hide játékok.
Gyűrűk Ura Dunát rekesztő felhozatala.
Világok Harca.
Ha Artúr király legendáját irodalomnak tekintjük, akkor kerekasztal lovagos játékok tucatjai.
Robin Hood.
Discworld 1, 2, Noir.
Tom Clancy cuccok, pl Red Storm Rising, Hunt for the Red October, Sum Of All Fears.

Még vagy két ilyen cikkre van anyag...

Bobby Newmark 2013.09.18. 12:08:08

@Bobby Newmark: Még jutnak eszembe:
Neverending Story 2 (1 is talán?)
Millió és egy szöveges kaland, amit felsorolni is sok lenne, úgyhogy csak pár példa: Rendezvous with Rama, Nine Princes of Amber, The Hobbit, The Hitchiker's Guide to Galaxy
Alice in Wonderland feldolgozás hegyek

Rondár 2013.09.18. 13:05:46

@tucano: tévedés.

2010. február 4.-én jelent meg a játék.

2010. február 9.-én jelent meg a rajzfilm.

@Diopapa_sok: szubjektív. Az eredeti regényt nehezen lehetett volna FPS játékként feldolgozni.

@Bobby Newmark: ezekből többről is volt már szó a korábbi cikkben. Javaslom, nézd meg azt is. :)

Bobby Newmark 2013.09.18. 13:20:15

@Rondár: Mikor elkezdtem írni a hozzászólást, megnéztem, akartam mondani pl a Neuromancert is, csak ahogy jöttek elő az emlékek, nem ellenőriztem le mindet, elnézést. :)

tucano 2013.09.18. 19:51:06

@Rondár: és igazad van! Akkor viszont az a legjobb játékból készült anime

O.Ádám 2013.10.02. 17:39:01

A Cryo első Dune-játéka nem ez, hanem a Dune 2-t megelőző Dune volt (1992), egy rettenetesen jól sikerült kaland-stratégia adaptáció.

(A könyves link egyébként nem szerencsés, mert az egyik (nem Frank Herbert által írt) századikrókabőrnyúzós ponyvautózmányra mutat az eredeti regényfolyam helyett.)

Rondár 2013.10.03. 09:31:45

@O.Ádám: valóban volt korábban is egy Dűnéjük, de ezt a játékot alkalmasabbnak találtam a bemutatásra. Klasszikus kalandjátékokból ugyanis már elég sok volt bemutatva a listában, plusz kellett negatív példa is. (A könyvlink pedig ugyanúgy egy Dűne regényre mutat, írja akárki is és legyen akármilyen; a lényeg hogy Dűnés.)
süti beállítások módosítása