Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Szárnypróbálgatás - Ender's Game ajánló

2013.11.07. 14:05 :: chanij

end.jpg

Már most nagyon sok kritikát lehet olvasni arról, hogy Orson Scott Card nagyon megkötötte a filmkészítők kezét, és ez végül inkább rosszul jött ki. Máskor mindig az a probléma, hogy nem elég hű az eredeti műhöz a feldolgozás. Úgy tűnik a filmadaptáció egyszerűen egy olyan műfaj, amitől túl sokat várnak. Sosem lesz olyan, mint a könyv. Miért is lenne? Ezért kell elolvasni. Ha tényleg nagy rajongói vagyunk a könyvnek, akkor örülhetünk, ha egy hű illusztrációt kapunk hozzá. Ha viszont egy akciódús vizuális parádéra vágyunk, akkor talán jobb, ha a készítők kicsit elrugaszkodnak.

whovi.jpg

Az Ender's Game első fele nagyjából megfelel a negatív várakozásoknak. Mivel nem lehet mindent belesűríteni a filmidőbe, ezért nagyon pörgősen megkapunk minden fontos információt, nagyjából kijelentő mondatokban. Annyira nincs íve a jelenteknek, hogy inkább unatkozol, minthogy megfeszülnél az izgalomtól. És persze előjön minden feldolgozás problémája - ami a könyvben remekül ki van fejtve, az itt a meghúzás miatt nagyon banálisan hangzik. Ehhez jön még Harrison Ford, sőt, szinte minden felnőtt szereplő teljesen egysíkú játéka, ami viszont sajnos nem csak a film elején feltűnő.

Enders-Game-2013.jpg

Ender karaktere viszont ügyesen bontakozik ki, mondhatjuk, hogy elviszi a hátán a filmet, pedig ez az elején még nem egyértelmű. Valahogy Asa Butterfield színészi bizonytalanságán látszik, hogy csak a korának tudható be, ezért remek összhangban van a karakter vívódásaival. A rengeteg információ mellet végre elkezdünk valódi érzelmeket látni a képernyőn, és ettől a szigorú akciójelenetek tényleg izgalmassá válnak. A látvány csodálatos, és egyben megrázó is, de ennél többet nem szeretnék elárulni, mert ezt a filmet minden hibája ellenére is látni kell!

Enders-Game-Trailer.jpg

Orson Scott Cardról és a Végjáték könyvekről itt olvashattok.

1 komment

Címkék: ajánló film könyv sci-fi irodalom adaptáció

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr215619272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DBL47 2013.11.07. 19:23:51

Azt hiszem ez a harmadik cikk a filmről, amit olvastam az elmúlt két napban. Komoly megelégedésemre sikerült lebeszélnetek a filmről...
Hihetetlenül nagy rajongója vagyok a könyvnek, és nem akarok konfliktusba kerülni a film miatt vele... :)
süti beállítások módosítása