Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Gyorshír: A nagy Tardis-botrány

2013.11.15. 14:39 :: Rondár

tardis-doctor-who.jpg

 

A szülők sikerét utódaik szeretnék megörökölni, ami az esetek nagy részében teljesen normális. De mi van akkor, ha átcsap abszurd követelésbe? Egyáltalán nem idegen a híres emberek gyermekeitől a nevetséges hiszti, hiszen Tolkien fia és Philip K. Dick lánya is bebizonyították már, hogy apuci emlékénél csak egy dolog fontosabb: apuci pénztárcája.

 

A Doctor Who Tardisa egyike a legemblematikusabb sci-fi eszközöknek, de azt jóval kevesebben tudják, hogy ki alkotta meg. James Anthony Coburn volt az, egy ausztrál férfi, aki tizenhárom évvel azelőtt költözött Nagy-Britanniába, hogy megírta volna az első részt. Az inspirációt egy wimbledon commoni sétáján nyerte, ahol megpillantott néhány rendőrségi telefonfülkét. A látványuk olyan idegennek hatott Coburn számára, hogy eldöntötte: egy ilyet tesz meg időgépnek. 

p5tardisowner.jpg

A Tardis kitalálója a családjával

 

1977-ben hunyt el, és így, több mint harminc évvel később az író fia, Stef Coburn – aki saját bevallása szerint sosem volt rajongója a sorozatnak - kitalálta, hogy beperli a BBC-t, mert nem tudták megadni az apjának azt a világhírt, mely megilletné őt. Ez mint szép és jó, de két dolog alaposan elgondolkodtat bennünket.

 

- Miért pont a Doctor Who 50. évfordulójának évében jut eszébe ez a per?

- Ha az apja hírnevének növelése a cél, akkor miért várja el, hogy a Tardis minden egyes szereplése után jogdíjat fizessenek neki?     

60009.jpg

Megjelent az 50. évfordulót ünneplő Galaktika XL!

 

Az első kérdésre az a válasz, hogy eddig nem voltak nála a jogok. Coburn halála után özvegyéhez, Joanhoz kerültek, aki sosem tett panaszt a BBC ellen. Édesanyja is elhunyt, így már ő a jogtulaj, aki úgy döntött, hogy behajtja azt, ami – szerinte – jár az édesapja emlékének. A második megválaszolását pedig az olvasóközönségre bízzuk.

Szólj hozzá!

Címkék: retro ajánló sorozat film humor

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr745635537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása