Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Zene füleinknek

2014.04.18. 12:02 :: Valdar

Firefly-crew2.jpg

Biztosan mindenki észrevette már, hogy mennyit dob egy film, vagy sorozatrész az aláfestő zene és a főcímdal. Ha az ember ellenáll az alapvető reflexnek, ami a nyitó képsorok áttekerésére biztatja, akkor valószínűleg sok jó számra és előadóra bukkanhat ezeket hallgatva. Alább fantasy és sci-fi sorozatok nyitó dallamaiból válogattunk ki pár figyelemre méltót.

feng600x400megerkezett.jpg

Game of Thrones
Main theme

Bár nem köthető semmilyen bandához, sőt konkrét címe sincs, a szimfonikus zenekar által előadott dallam valószínűleg minden Trónok Harca rajongó fejében sokáig ott motoszkál egy-egy rész megnézése után. Nagyon fülbemászó, mind eredeti, mind smooth jazz verzióban is :)

 

Smallville
Remy Zero – Save me

Bár a banda 2003-ban feloszlott, a harmadik albumukon található, Save me címre hallgató számot az ifjú Superman rajongóinak milliói hallgatták 2011-ig – sőt hallgatják azóta is, a sorozat újrajátszási gyakoriságát elnézve.

 

Alphas
Trey Lockerbie – People Don’t Understand

Az egészségtelenül rövid életű mutánsos sorozat – bár valószínűleg nézettségi rekordokat nem döntött – elég nagy rajongótábort szerzett másfél évados pályafutása alatt. A főcímdalát Trey Lockerbie szolgáltatta, a People Don’t Understand című számából sajnos csak pár másodpercnyi hallható a nyitány alatt.

 

Firefly
Sonny Rhodes – The Ballad of Serenity

Nem hiányozhat a listáról egy másik közönség-kedvenc, túl hamar elkaszált sorozat szívfájdítóan szép dala sem. A Firefly szabadság témájú nyitó dallamát sokan mind a 14 epizód elején végighallgatták, és mindmáig rengeteg válogatásban szerepel Youtube-on, vagy Grooveshark-on.

 

Chuck
Cake – Short Skirt/Long Jacket

Bár a kétbalkezes, akaratán kívül szuperkém szerepbe kényszerült Chuck története nem feltétlenül sorolható a sci-fi kategóriába, mégis megemlítenénk ezen a listán. A vicces nevű Cake (= torta, sütemény) zenekar egyik számát, vagyis pontosabban annak instrumentális verzióját választották főcímdalnak a sorozat rendezői, de az eredeti is nagyon fülbemászó.

 

A lista természetesen nem teljes, semmilyen sorrendet nem tükröz, valamint teljesen szubjektív. Viszont feltennénk a kérdést: Ti mivel egészítenétek ki ezt a kis válogatást?

12 komment

Címkék: zene sorozat film sci-fi művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr306050236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saabi 2014.04.18. 14:49:39

A Warehouse 13 negyedik évadjának záró epizódjának a végén hallható "Florence + the Machine"-től a "No light, No light" című szám, ami hihetetlen jól festi alá a felfokozott hangulatú befejezést.

Valdar 2014.04.18. 14:52:24

@saabi: Azt hiszem, nem ártana felzárkóznom a Warehouse 13-al lassan :) valahol a 2. évad környékén megakadtam, azóta mindig volt más néznivaló... de kösz a tippet!

greffi 2014.04.18. 18:08:28

nem is értem, hogy a BSG-ből a Kara remembers című zongorált klasszikus hogy maradhatott ki... www.youtube.com/watch?v=K_IsptRrIak

Valdar 2014.04.18. 18:18:34

@greffi: ajánlom figyelmedbe az utolsó mondatokat. :) ha egy teljes listát akartunk volna összeírni, több albumra való jobbnál jobb dal lenne még, amit betettünk volna. Lehet, hogy következő alkalommal egy olvasói válogatást írunk meg, úgyhogy köszönjük az ötletet, a szám tényleg nagyszerű.

greffi 2014.04.18. 18:31:33

oké, nem kötözködni akartam. csak ha a chuck bekerült, akkor a BSG egyik csúcspontjának mondható jelenet zenéje nem értem hogy maradhatott ki. ennyi. amúgy vevő lennék az olvasói listára :)

Valdar 2014.04.18. 18:40:19

@greffi: a chuck csak egy véletlen ötlet volt, ugyanis nemrég hallottam a számot egy grooveshark listán. Meg most direkt külön főcím zenékkel foglalkoztam, túl sok lett volna egy betétdal adag. Például akkor a Fringe fél dalkészletét fel tudtam volna sorolni :)

peterdbronks (törölt) 2014.04.18. 19:57:50

Cloudatlas, LOTR, de azt hiszem, majdnem mind ilyen.

Globetrotter2014 2014.05.04. 16:28:23

Térjünk le a mainstreamről :
www.youtube.com/watch?v=WRZWKfeN1u4

Mivel bemelegítés nélkül, nem mertem behozni a közelező darabot (és nem Busta Rhymes a szerző :) ):
www.youtube.com/watch?v=Mo8Qls0HnWo

Aztán egy olyan intro amit az idősebb generáció jól ismerhet: www.youtube.com/watch?v=Oc46Gk-6qrA

Valdar 2014.05.04. 22:56:23

@ZF2: A Misfits of Science-ről és a Tales of the Unexpected-ről még csak hallottam innen-onnan, nem volt hozzájuk szerencsém, de a Knight Rider kellemes emlékeket idéz fel.

Globetrotter2014 2014.05.05. 10:29:07

@Valdar: a Misfits of scinece szerintem nem sok embernek fog bármit mondani. Nekem is az intro maradt meg.

Ellenben a meghökkentő mesék azon kevés nyugati sorozat volt amit nálunk az átkosban adtak. (Na meg alfa holdbázis).
süti beállítások módosítása