Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Fantasztikum még sosem volt ennyire valószerű a vásznon

2014.07.10. 14:53 :: Heligel

Trolljegeren-AFP000114863.jpg

A kortárs skandináv filmművészet széles rajongótábort tudhat magáénak. Bár az északi népek mozgóképes alkotásai zömében a vérfagyasztó történettel és nyomasztó képi világgal operáló krimi/thriller határmezsgyéjén alkotnak nagyot, az ide tartozó nemzetek más műfajok irányába is kitekintenek. A 2010-es norvég, André Ovredal rendezésében készült Trollvadász (Trolljegeren) a fantasy felé nyit, miközben a fantasztikum elemeit rendkívül sajátos módon a dokumentarista stílussal ötvözi. Az eredmény egy kellőképpen – és a skandináv filmkultúrába pont emiatt plasztikusan beolvadó – agyament alkotás.

kifurkforgo.jpg

 

A film főszereplői filmszakos hallgatók, akik egy egyetemi projekt végrehajtása érdekében felkerekednek, hogy riportot forgassanak a vidéken rohamosan megszaporodó medvegyilkosságok ügyében, amiket feltehetőleg egy rejtélyes orvvadász hajt végre. A három fiatal (a riporter, a hangmérnök és az operatőr) egy titokzatos és igencsak mogorva férfi nyomába ered, ám egyik éjszakai kutakodásuk alkalmával rá kell döbbenniük, hogy a vadregényes norvég erdőkben sokkal nagyobb és veszélyesebb dolgok is élnek, mint a medvék. És a követett férfi, Hans történetesen egy trollvadász. Miután fény derül a titokra, Hans felajánlja nekik a lehetőséget, hogy vele tartsanak a rendszeres vadászatokon, sőt filmre vegyék valamennyit.

A Trollvadász az 1999-ben hatalmas sikert arató Ideglelés (The Blair Witch Project) által megalapozott és sokak számára példaértékűvé vált (pl. Utolsó műszak) dokumentarista hagyományhoz kapcsolódik. Bár a történet - ahogy a fent említett filmek esetében is – telített valószínűtlen és valószerűtlen elemekkel (egyébként a film néha humorosan reflektál is arra, hogy a bolondját járatja velünk), a filmezési metódus következtében páratlanul hitelesnek tűnik. A számtalan kézikamerás, infrás (éjszakai) felvétel, improvizatív jelenet és a dokufilmek többé-kevésbé betartott szabályai hitetik el velünk, hogy tényleg a valóságot nézzük. Gyakorta hosszan kitartott suspense-zel operálnak az alkotók, én az erdőben játszódó éjszakai részeknél szabályosan borzongtam, hogy mikor és melyik fa mögül fog előbukkanni egy negyven méteres troll.

 

Egyébként a Trollvadász, emblematikus elődjéhez, az Idegleléshez képest már nem annyira uzsonnapénznek számító költségvetésből készült, a trollokat például kivételesen jó CGI-technikával varázsolták a filmvászonra, az ilyen jellegű utómunka márpedig nem filléres mutatvány. Ráadásul a stáb igen sokat utazott is, szinte roadmovie-szerűen keresztül-kasul bejárták Norvégia leggyönyörűbb tájait, és ha másért nem, már a bámulatos természeti- és tájképekért érdemes benyomni a távirányítón a gombot.

A Trollvadász a sikeres téma-stílus ötvözésnek köszönhetően elérte, hogy a felfestett fantasy-világ elemei annyira hitelesnek hassanak a vásznon, mint talán még soha. Mindenkinek ajánlani tudom!

9/10

Szerzőnk eredeti cikke itt olvasható.

Szólj hozzá!

Címkék: film mozi kultúra fantasy

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr196493723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása