Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

7 női sci-fi író, aki nem fog csalódást okozni

2015.06.24. 17:20 :: SFblog

A sci-fi írás nem csak férfisport, a legnagyobbak között is szép számmal találunk nőket.

Arakawa Hiromu

femsf_hiromu-arakawa-140214b.jpg

Arakawa Hiromu japán mangaka gyakran ábrázolja önmagát mangáiban szemüveges tehénként, pedig mi semmi hasonlóságot nem találtunk. :) A 42 éves hölgy 2001-ben tett szert átütő ismertségre Fullmetal Alchemist című mangájával, ami animeként is hatalmas siker lett.

 

Ursula K. Le Guin

femsf_ursulakleguin.jpg

A 85 éves Ursula K. Le Guin munkássága átmenetet képez a sci-fi és a fantasy között. Öt Hugo- és Nebula-díjjal büszkélkedhet, valamint egy Janet Heidiger Kafka-díjjal is. 2014-ben megkapta az Egyesült Államok Nemzeti Könyvdíját.

a_rege.jpg

Ursula K. Le Guin: A Rege

 

Kleinheincz Csilla

femsf_kleinheincz.jpg

A magyar írónő utánozhatatlan, meseszerű világa inkább a fantasy rajongóit ejti rabul. Tündérektől, fantomoktól, parazitáktól hemzsegő regényei és novellái olykor azonban a műfajban egyedülálló mélységgel mutatják be az emberi jellemeket és konfliktusokat is. 

 

 olomerdo.jpg

Kleinheincz Csilla: Ólomerdő

 

Margaret Atwood

femsf_margaret_atwood.jpg

Margaret Atwood kanadai feminista író. Többek között a Man Booker-díj és az Arthur C. Clarke‑díj díjazottja. Kétszer részesült irodalmi téren állami kitüntetésben (Governor General's Award). Mint költő is figyelemreméltó - sok versét mítoszok és tündérmesék inspirálják, melyek iránt nagy érdeklődést mutatott gyerekkora óta. A hölgynek határozott véleménye van a környezetvédelemről, ha rajta múlna, betiltaná például a benzines fűnyírók használatát.

Lois McMaster Bujold

femsf_bujold.jpg

Lois McMaster Bujold amerikai sci-fi és fantasí író. Ötször nyerte el a Hugo-díjat és háromszor a Nebula-díjat.

Suzanne Collins

femsf_suzanne_collins.jpg

Az 52 éves írónőt az Éhezők viadala világsikere óta senkinek nem kell bemutatni. Karrierjét 1991-ben kezdte, gyerekeknek írt televíziós műsorokat. Nevéhez köthető például: Clarissa Explains It All, The Mystery Files Of Shelby Woo, Little Bear és az Oswald. Később a Writers Guild Of America díjra jelölte őt a legjobb animációs film kategóriában. 2008-ban adták ki Az éhezők viadalát, ami részben Thészeusz és a Minotaurusz görög mitológiájára, részben édesapjának a légierőnél eltöltött idejének tapasztalataira épül, e mellett jelentős mértékben fedezhetőek fel benne még a római gladiátorjátékok és a reality tv-k hatása is. 2009-ben jelent meg a folytatás Futótűz (Catching Fire) címmel, majd A kiválasztott (Mockingjay).

Mary Shelley

femsf_mary-shelley.jpg

Az írónő, akinek az élete is legalább annyira izgalmas és kísértetien volt, mint művei. Híres és tehetséges szülők gyermekeként jött a világra: anyja a híres feminista írónő Mary Wollstonecraft volt, apja pedig az elismert író, filozófus és újságíró, William Godwin.Mary Shelley soha nem járt iskolába, írni és olvasni nevelőnőjétől tanult meg, tudását pedig apja hatalmasnak mondható könyvtárában szerezte, többnyire autodidakta módon.1812-ben megismerkedett a nős Percy Bysshe Shelleyvel, akivel egymásba szerettek. Együtt látogatták meg Byront, az ő házában töltött idő alatt írta meg a Frankensteint. A 19. század hajnalán Mary korát messze megelőző, sci-fi témájú  regényeket írt - magyar nyelven versein kívül három könyve jelent meg.

az_utolso_ember.jpg

Mary Shelley: Az utolsó ember I-II.

 

marwell booker banner.jpg

2 komment

Címkék: ajánló könyv sci-fi toplista fantasy

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr277570350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világvevő 2015.07.05. 02:45:26

Hááát, igazán nem trollkodni akarok, de a 6-ból mindegyiknél kilóg a lóláb. A japán hölgy meg a manga egy más műfaj, Le Guin-nál ki is lett emelve, hogy a könyvei afféle keverékek, de mondjuk, hogy elfogadjuk. Kleinheincz Csilla fantasy-t írt, oké oké, ő sci-fi kiadó szerkesztője volt, de az más, attól még nem sci-fi író. Margaret Atwood mintha csak kóstolgatná a műfajokat (versek, tündérmesék?), Lois McMaster Bujold-ról sose hallottunk (biztosan az én hiányosságom), de ha teljes munkássága belefért egy megveszekedett mondatba, akkor még a poszt szerzője se. Suzanne Collins az ún. young adolut műfajban írta a sci-finek jóindulattal még elnevezhető könyveit, az őt követő Mary Shelley inkább horror-műfajba sorolandó könyve azért távol áll attól, amit a "sci-fi"-be belegondolnánk. Ő legfeljebb úgy sci-fi, mint Jókai "A jövő század regénye", azaz inkább egyfajta klasszikus vonalnak könyvelhető el. Szóval, elnézést, de ennek a posztnak nagyobb volt a címe, mint ami benne szerepel.

De! Hogy ne érjen az a vád, hogy csak szájkaratézom, én így oldottam volna meg ezt a bejegyzést:
1. Suzanne Collins ((Az eredeti posztból megtartva, mert jóindulatúak vagyunk)
2. Ursula K Le Guin (már csak kora miatt is tiszteletre méltóan, belefér)
3. Connie Willis (hogy legyen egy kis reklám a Galaktika Könyveknek)
4. On Sai (Varga Beáta)
5. Raana Raas (Görgey Etelka)
6. Emmi Itäranta (újabb reklámozható Galaktika-könyv)

Van benne külföldi, van magyar, van reklám, és mindenki boldog :)

Kirara24 2015.12.01. 01:37:26

On Sai-t én is vártam a felsorolásban és csalódott is voltam a kimaradása miatt. Aztán csak kárpótolva lettem érte.
süti beállítások módosítása