Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Legendás sci-fik, amelyek Oscart érdemeltek volna

2016.02.29. 23:02 :: SFblog

Az idei Oscar-gálán négy tudományos-fantasztikus filmért izgulhattak a műfaj rajongói. Bár a Star Wars: Az ébredő erő és A Mentőexpedíció nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, Alex Garland Ex machinája két jelöléséből egyet díjra váltott és hazavihette a legjobb vizuális effektekért járó aranyszobrocskát. A Mad Max - A harag útja pedig valósággal tarolt. George Miller lenyűgöző látványvilágú alkotása tíz jelölést kapott, ebből hat technikai kategóriában nyert is: legjobb vágás, a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés, a legjobb jelmez, legjobb díszletek és legjobb smink.

mad_max.jpg

A 88. Oscar-díjkiosztó kapcsán olyan legendás sci-fiket gyűjtöttünk, amelyeket jelöltek ugyan a legjobb film díjára, de mégsem kapták meg. Ti melyik sci-finek adnátok Oscart?

 

scifibook2.jpgAnthony Burgess: Gépnarancs

Mechanikus narancs (1971)

Anthony Burgess Gépnarancs című regénye 1962-ben jelent meg. A jövő Nagy-Britanniájában játszódó történetből  Stanley Kubrick készített szatirikus sci-fit, amelyet 1972-ben több Oscarra (köztük a legjobb film díjára) is jelöltek, ám egyet sem nyert meg. Ez részben amiatt is történhetett, hogy a mára kultuszfilmmé vált alkotás helyenként igencsak megfekszi a néző gyomrát. Már maga a könyv is tele van súlyos, felkavaró részekkel, és a lapokról sugárzó brutális, féktelen agresszió nehezen emészthető a szélsőségekhez nem szokott olvasónak. Bár a film Kubrickra jellemzően gyönyörűen stilizált, helyenként pedig szürreálisan költői, sokkoló részletekben itt sincs hiány. Gátlástalan és öncélú erőszak, nyers szexualitás, a legdurvább társadalmi devianciák - nem csoda, hogy a film a legtöbb országban a legmagasabb korhatár-besorolást kapta. A főszereplő fiatalkorú bűnözőt, Alexet alakító Malcolm McDowellt zseniális színészi játékáért Golden Globe-ra jelölték.

clockwork.jpeg

 

Star Wars (1977)

A Csillagok háborúja-sorozat minden idők egyik legsikeresebb filmes szériája, amely mára az egész világon elterjedt kultusszá terebélyesedett: hatalmas rajongótáborral, egy teljes, a filmekre épült iparággal, sőt saját bejegyzett "vallással". Az első Star Wars filmet 1977-ben mutatták be, és hatalmas siker lett. Tíz kategóriában jelölték Oscarra, köztük a legjobb film és a legjobb rendezés díjára. George Lucas eposza hat kategóriában (legjobb zene, legjobb jelmez, legjobb hang, legjobb látványtervezés, legjobb vágás és speciális teljesítményért - szörnyek és robotok létrehozásáért) söpörte be a szobrocskákat, de a legjobb filmnek kijáró elismerést az Annie Hall elhalászta előle.

star_wars2.jpg

scifibook3.jpgG.Lucas-D.F.Glut-James Khan: Star Wars-trilógia díszdobozban

 

E.T., a földönkívüli (1982)

Steven Spielberg filmje a szeretetreméltó földönkívüliről és hűséges barátjáról, a félénk kisfiúról hatalmas sikert aratott világszerte és a 80-as évek egyik kultuszfilmje lett. A gyerekmeséket és a tudományos-fantasztikus történeteket egyedülálló módon ötvöző E.T. saját bevallása szerint azóta is a rendező kedvence saját alkotásai közül. Kilenc jelölés közül négyet nyert meg: legjobb vizuális effektusok, legjobb hangeffektusok, legjobb hang, legjobb eredeti filmzene. Bár sokan az E.T.-t tartották a nagy esélyesnek, a legjobb film díját végül a Gandhi nyerte meg.

et.jpg

 

Avatar (2009)

Az Avatar rendezője, James Cameron saját bevallása szerint már 1997-es nagy dobása, a Titanic előtt kitalálta a sztorit, ám úgy érezte, hogy az akkori filmes technológia még nem volt megfelelőek arra, hogy elképzelései szerint vigye mozivászonra a történetet. Így félretette az ötletet és csak évekkel később, a Gyűrűk ura-trilógiában alkalmazott zseniális számítógépes grafikán felbuzdulva írta meg a forgatókönyvet. Az Avatar 237 millió dolláros költségvetéssel készült. Cameron rengeteg technikai újítást és trükköt alkalmazott, amelyek jó része a rendező saját találmánya volt. Így jött létre az a 40 százalékban élőszereplős, 60 százalékban számítógépes grafikákkal készült sci-fi kasszasiker, amely a világ legelső, teljesen 3D-s élményt nyújtó filmje. 2010-ben kilenc kategóriában jelölték Oscarra, ezek közül három díjat vihetett haza: a legjobb operatőri munkáért, a legjobb látványtervezésért és a legjobb vizuális effektekért. A legjobb filmnek kijáró aranyszobort ebben az évben a Bombák földjén kapta.

avatar.jpg

 

District 9 (2009)

Bár  tudományos-fantasztikus filmként az Avatar mellett nem sok esélye volt a District 9-nak, nagy meglepetésre 2010-ben Neil Blomkamp alkotása is szerepelt a legjobb film címért versengők listáján. Ez annál is meglepőbb, mert az idegenek kontra emberiség klasszikus problémáját boncolgató District 9 kis stúdió filmje, bár a Sony hatalmas marketingkampányt csinált neki. A legjobb film mellett nevezték a legjobb forgatókönyv, a legjobb vizuális effektek és a legjobb vágás díjára is, de egyik kategóriában sem nyert.

district_9.jpg

 

Eredet (2010)

Christopher Nolan zseniális sci-fi thrillere világszerte óriási sikert aratott, nem csoda, hogy a 83. Oscar-díjkiosztón nyolc kategóriában is szerepelt jelöltként. Ezek közül végül a legjobb operatőri munkát, a legjobb vizuális effektusokat, a legjobb hangvágást és a legjobb hangrögzítést díjazták arany szobrocskával. Leonardo DiCaprio hívei szerint a színésznek a sötét magánéleti titkokat rejtegető, üldözött álomtolvaj, Cobb megformálásáért járt volna a legjobb férfi főszereplő díja, ám a színészt még csak nem is jelölték ebben a kategóriában.

inception.jpg

 

Az élet fája (2011)

Terrence Malick gyönyörű filmjét nehéz műfaji kategóriákba sorolni. Leginkább talán dráma, de a sci-fi és a fantasy elemei is meghatározóak benne. Bár a színészi alakítások (Brad Pitt, Jessica Chastain) nagyszerűek, valamint a film látvány- és hangulatvilága is lenyűgöző, a három Oscar-jelölés (legjobb film, legjobb rendezés, legjobb operatőr) közül egyet sem sikerült díjra váltania.

treeoflife.jpg

 

scifibook1.jpg

Andy Weir: A marsi - Mentőexpedíció

Gravitáció (2013)

A 2013-as év egyik legnagyobb dobása kétségkívül Alfonso Cuarón filmje volt. A Sandra Bullock és George Clooney főszereplésével készült űrhajósdráma világszerte tömegeket vonzott a mozikba. Bár a Tizenkét év rabszolgaság elhalászta előle a legjobb filmnek kijáró aranyszobrot, így is a Gravitáció volt a 86. Oscar-gála nagy nyertese a maga hat (legjobb rendező, operatőr, vágás, vizuális effektusok, hangrögzítés, eredeti filmezene) díjával.

gravity.jpg

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: film avatar star wars filmzene sci-fi űrhajós mad max

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr448430436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emide Buda 2016.03.01. 09:39:49

Az élet fája a kedvencem, bár ebből a zsánerből eléggé kilóg! Malick rulez!
süti beállítások módosítása