Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Tényleg termeszthetünk krumplit a Marson?

2016.03.09. 16:57 :: SFblog

Az megvan, amikor Matt Damon "űrhajótöröttként" krumplit termeszt a Marson? Nos, a dolgok jelenlegi állása szerint ez egy teljesen reális lehetőség. A legújabb kísérletek azt bizonyítják, hogy az emberiség ismét egy lépéssel közelebb került a Mars-kolónia megvalósításának álmához.

mars2.jpgVajon a Marson milyenek a krumplibogarak?

Egy holland kutatócsoport azzal kísérletezik, hogy lehet-e az űrben növényeket termeszteni, és eddigi kutatásaikat siker koronázza. A holland Wageningen egyetem kutatói azzal a nagyszerű eredménnyel dicsekedhetnek máris, hogy tíz féle növényt sikerült termeszteniük a vörös bolygójéhoz hasonló talajban.

marsbook1.jpgAndy Weir: A marsi - Mentőexpedíció

A marsi körülmények között a paradicsom, a rozs, a póréhagyma, a borsó, a rukkola, a quinoa, a spenót, a snidling, a zsázsa és a retek nem sokkal produkált gyengébb termést, mintha hagyományos földbe ültették volna. Hold-talajban azonban fele ilyen jó eredményeket sem értek el, különösen szegény spenót sínylette meg a lunáris viszonyokat.

mars1.jpgNem, nem gyomok nőnek a mosógép forgódobjából - ez egy lehetséges marsi "kertészet" látványterve

És hogy hogyan sikerült a Marséhoz, illetve a Holdéhoz hasonló talajt előállítani? Előbbihez hawaii vulkáni földet használtak, utóbbihoz arizonai sivatagi homokot. Ezeket egy tálcán frissen vágott fűvel keverték, a kontrolltálcán pedig hagyományos földi komposzt volt.

clarkemars.jpgArthur C. Clarke: A Mars titka

De mielőtt bárki ásót és kapát ragadna, hogy marsi kertészkedésbe fogjon, nem árt néhány dolgot tisztázni. Az első és legfontosabb, hogy bár ez a Wageningen egyetem második ilyen témájú kísérlete, az eredményeket még nem publikálták, tehát nem hivatalosak

mars3.jpgŰrzöldségek

Wieger Wamelik, a kutatócsoport vezetője azt is elmondta, a teszt során az egyéb marsi kondíciókat (sugárzás, durva hőmérsékletingadozások) nem szimulálták, feltételezéseik szerint ugyanis a vörös bolygó első telepesei föld alatti szobákban fognak "kertészkedni". Az sem mellékes kérdés, vajon a Marson termesztett zöldség-és gabonafélék ehetőek lesznek-e, vagy felszívják a talajból az olyan mérgező nehézfémeket, mint az arzén vagy a higany.

marsbook2.jpgAdam Wisniewski-Snerg: A lator evangéliuma

A kutatási eredmények mindenesetre izgalmasak és előremutatóak. Tavaly a Nemzetközi Űrállomáson a lelkes asztronautáknak sikerült ehető salátát termeszteni, és most egy lépéssel ismét közelebb került az emberiség ahhoz, hogy a Földön kívül is képes legyen megtermelni az élelmét.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás tudomány űrhajós mars űrállomás űrhajó

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr118458012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása