Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Apokalipszis most - változatok világvégére

2016.03.17. 21:59 :: SFblog

Az elmúlt két évtizedben jó néhány előre beharangozott világvégét átvészelt már az emberiség, ám a filmvilág továbbra is kifogyhatatlan az ötletekből, ha apokalipszisről van szó. A Föld végső katasztrófájának lehetősége mindig is foglalkoztatta az embereket, és valljuk be őszintén, a mozivásznon látott borzalmak egy része nagyon is valós fenyegetés lehet, bár ez popcornmajszolás közben sajnos keveseknek tűnik fel.

kep1.jpg

Most következő összeállításunkban az elmúlt évek legnépszerűbb apokaliptikus filmjeit alapul véve összegyűjtöttük azokat az elképzelhető, illetve nem túl valószínű katasztrófákat, amelyek az emberi nem kipusztulásához vezethetnek.

k3_1.jpgMary Shelley: Az utolsó ember

1. A Földbe becsapódó üstökös/aszteroida/meteorit

Az igazi nagy bumm, ami az emberiséget könnyen a dinoszauruszok sorsára juttathatja. Számos katasztrófafilm és sci-fi rendezőjét megihlette a téma, gondoljunk csak a Deep Impact-re vagy az Armageddonra. Bár utóbbiban az ezúttal nem véres atlétát, hanem szkafandert viselő Bruce Willis (ki más?) az utolsó utáni pillanatban sikeresen felrobbantja a bolygónkat már csaknem elérő aszteroidát, a valóságban elég esélytelen lenne egy ilyen akció. Akkor már inkább a Deep Impact-es verzió tűnik valószerűbbnek, amelyben gondosan kiválogatják a túlélésre szánt embereket és állatfajokat. És persze nem lenne amerikai film, ha a megatsunami után életben maradt igaz hazafiaknak nem az lenne az első dolguk, hogy újjáépítsék a Capitoliumot - természetesen a Washingtonban, és nem a Rómában találhatót.

2. Ufóinfázió

Egy másik csont, amiről azt hinnénk, már mindent lerágtak a filmesek, de mégsem. Úgy látszik, a közönség sose unja meg az emberiség kontra gonosz űrlények harcát. És valahogyan még ebben a témában is mindig van mit überelni. Az 1996-os Függetlenség Napjában az idegenek még megelégedtek volna azzal, hogy tönkreteszik a bolygót és felélik az erőforrásait, a 2005-ös Világok harcában viszont már emberi vérrel és szövetekkel trágyázzák a talajt. Bele se merünk gondolni, mi jöhet ezek után...

3. Elmajmosodás

Sokak szerint a "fejlett, nyugati" társadalom egyre szélesebb rétegei ma is inkább az emberszabásúhoz, mint az emberihez közelítenek. A majmok bolygója című klasszikus már 1968-ban felvetette ezt a kérdést, bár akkor még nem a szelfibotok, hashtagek és instant tinisztárocskák vonatkozásában. A filmben az emberiség végzetét a nukleáris fegyverekhez való ragaszkodás és egy borzalmas atomháború okozta, amely 3978-ra azt eredményezte, hogy az intelligens majmok a vadállati sorba süllyedt emberek fölé kerekedtek. Valahogy ez nem is tűnik olyan elképzelhetetlennek...

4. A globális felmelegedés következményei

Napjainkban az összes világvége-verzió közül a (sajnos) leginkább elképzelhető. Legyen szó akár olyan, inkább meseszerű történetről, mint a Waterworld, vagy nagyon is reális,  fenyegető globális katasztrófát bemutató filmről, mint a 2012 vagy a Holnapután, ez egy olyan téma, amin mindenkinek érdemes lenne elgondolkodnia. Bár az nem tűnik túlságosan valószínűnek, hogy a sarki jégtakaró elolvadása után a túlélőknek kopoltyús hajóskapitányok vezényletével, tutajokon hánykolódva kell tengetniük életüket, a globális felmelegedés következményeivel rövidesen szembe kell néznie az emberiségnek.

k2_1.jpgW.M.Miller: Hozsánna néked Leibowitz!

5. A gépek lázadása

A Terminátor-filmek óta tudjuk, miért nem szabad gépek irányítására bízni a nukleáris fegyvereket. Nos, a kis ravaszak így pillanatok alatt rájönnek arra, hogy az emberiség csupán egy zavaró tényező az ő boldog, mechanikus világukban, és módszeresen nekilátnak a kiírtásának. Hogy csudafejlett technológiájuk birtokában ezt miért túlnyomórészt kézi lőfegyverekkel végzik, ez már más kérdés...

6. Elememberek

A Mátrix-filmekben a gépek klasszisokkal intelligensebbek, és haladó gondolkodóként az értelmetlen mészárlás helyett az újrahasznosításban, a megújuló energiaforrásokban hisznek. Az emberiség azt gondolta, kicselezheti a világuralomra törő  - nem mellegsleg napenergiával működő - masinákat azzal, ha sötétbe borítja a Földet, de a mesterséges intelligencia sem rest, máris kitalálja, hogyan használhatja az embereket: elemként! Számítógépekhez csatlakoztatva, folyamatosan mainpulált aggyal bábéletet élni pedig még akkor sem valami szívderítő jövőkép, ha közben videojátékokkal gondoskodnak a szórakoztatásunkról.

7. Elsivatagosodás

Amilyen elképesztő ütemben éljük fel energiatartalékainkat és pusztítjuk a természetet, egy kietlen, elsivatagosodott, terméketlen Föld képe nem is olyan távoli rémlátomás. Ha az emberiség így folytatja, néhány évtized múlva senki sem csodálkozhat azon, ha a Mad Max-filmek vagy az Éli könyve világában találja magát.

k1_1.jpgJustin Cronin: A tizenkettek

8. Világméretű vírus

Egy igazi klasszikus a világvége-forgatókönyvek között. A vírusok esetében nem a bolygó, "csupán" az emberek pusztulásáról van szó, ami a mizantrópoknak akár be is jöhet, hiszen a természet végre visszahódítja a Földet. Egy valamirevaló apokalipszishez persze olyan járvány dukál, ami lehetőleg azonnal végez az áldozataival és hihetetlen gyorsasággal terjed, mint pl. a 12 majomban.

9. Terméketlenség

A vegyszerek és hormonkészítmények korlátlan használatának köszönhetően ez is egy olyan lehetőség, ami nem csak a filmrendezők agyában fogant meg. Az ember gyermekében a társadalom a totális káosz felé sodródik, közel két évtizede nem születnek már gyerekek sehol a világban. A film jó érzékkel nem firtatja a globális meddőség miértjét, azt viszont megrázóan érzékelteti, milyen dicstelen, szomorú vég lenne az emberiség számára ez a lassú kihalás.

10. Zombiapokalipszis

Természetesen a horror-rajongók kedvenc világvége-verziója sem maradhat ki a listáról. Legyen szó sírjukból előmászó, feltámadt holtakról, rejtélyes zombivírussal fertőzött egyedekről vagy akár orvosi kísérletezés félresikerült, vérszomjas végtermékeiről, az élőhalottak a gonosz űrlényekhez hasonlóan világuralomra törnek - még ha agy híján nem is tudatosan. Felejtsük el a csigalassúsággal vánszorgó, hörgő szörnyeket - a 28 héttel később óta tudjuk, a zombik sprintelnek is, ha arról van szó, tehát nincs előlük menekvés. Más kérdés, mi történik akkor, ha az élőholtak már mindenkit megettek/átváltoztattak...vajon vegetáriánus étrendre váltanak vagy szép csendben ők is kipusztulnak?

Szólj hozzá!

Címkék: film katasztrófa sci-fi apokalipszis fantasy világvége mad max

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr578490354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása