">

Akciós könyv

marsi_banner_207.jpg

">

Akciós könyv

azazel_207.jpg

Rovatok

Egyben

Csontszüret

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

7 női sci-fi író, aki nem fog csalódást okozni

2015.06.24. 17:20 :: Galaktika01

A sci-fi írás nem csak férfisport, a legnagyobbak között is szép számmal találunk nőket.

Arakawa Hiromu

femsf_hiromu-arakawa-140214b.jpg

Arakawa Hiromu japán mangaka gyakran ábrázolja önmagát mangáiban szemüveges tehénként, pedig mi semmi hasonlóságot nem találtunk. :) A 42 éves hölgy 2001-ben tett szert átütő ismertségre Fullmetal Alchemist című mangájával, ami animeként is hatalmas siker lett.

 

Ursula K. Le Guin

femsf_ursulakleguin.jpg

A 85 éves Ursula K. Le Guin munkássága átmenetet képez a sci-fi és a fantasy között. Öt Hugo- és Nebula-díjjal büszkélkedhet, valamint egy Janet Heidiger Kafka-díjjal is. 2014-ben megkapta az Egyesült Államok Nemzeti Könyvdíját.

a_rege.jpg

Ursula K. Le Guin: A Rege

 

Kleinheincz Csilla

femsf_kleinheincz.jpg

A magyar írónő utánozhatatlan, meseszerű világa inkább a fantasy rajongóit ejti rabul. Tündérektől, fantomoktól, parazitáktól hemzsegő regényei és novellái olykor azonban a műfajban egyedülálló mélységgel mutatják be az emberi jellemeket és konfliktusokat is. 

 

 olomerdo.jpg

Kleinheincz Csilla: Ólomerdő

 

Margaret Atwood

femsf_margaret_atwood.jpg

Margaret Atwood kanadai feminista író. Többek között a Man Booker-díj és az Arthur C. Clarke‑díj díjazottja. Kétszer részesült irodalmi téren állami kitüntetésben (Governor General's Award). Mint költő is figyelemreméltó - sok versét mítoszok és tündérmesék inspirálják, melyek iránt nagy érdeklődést mutatott gyerekkora óta. A hölgynek határozott véleménye van a környezetvédelemről, ha rajta múlna, betiltaná például a benzines fűnyírók használatát.

Lois McMaster Bujold

femsf_bujold.jpg

Lois McMaster Bujold amerikai sci-fi és fantasí író. Ötször nyerte el a Hugo-díjat és háromszor a Nebula-díjat.

Suzanne Collins

femsf_suzanne_collins.jpg

Az 52 éves írónőt az Éhezők viadala világsikere óta senkinek nem kell bemutatni. Karrierjét 1991-ben kezdte, gyerekeknek írt televíziós műsorokat. Nevéhez köthető például: Clarissa Explains It All, The Mystery Files Of Shelby Woo, Little Bear és az Oswald. Később a Writers Guild Of America díjra jelölte őt a legjobb animációs film kategóriában. 2008-ban adták ki Az éhezők viadalát, ami részben Thészeusz és a Minotaurusz görög mitológiájára, részben édesapjának a légierőnél eltöltött idejének tapasztalataira épül, e mellett jelentős mértékben fedezhetőek fel benne még a római gladiátorjátékok és a reality tv-k hatása is. 2009-ben jelent meg a folytatás Futótűz (Catching Fire) címmel, majd A kiválasztott (Mockingjay).

Mary Shelley

femsf_mary-shelley.jpg

Az írónő, akinek az élete is legalább annyira izgalmas és kísértetien volt, mint művei. Híres és tehetséges szülők gyermekeként jött a világra: anyja a híres feminista írónő Mary Wollstonecraft volt, apja pedig az elismert író, filozófus és újságíró, William Godwin.Mary Shelley soha nem járt iskolába, írni és olvasni nevelőnőjétől tanult meg, tudását pedig apja hatalmasnak mondható könyvtárában szerezte, többnyire autodidakta módon.1812-ben megismerkedett a nős Percy Bysshe Shelleyvel, akivel egymásba szerettek. Együtt látogatták meg Byront, az ő házában töltött idő alatt írta meg a Frankensteint. A 19. század hajnalán Mary korát messze megelőző, sci-fi témájú  regényeket írt - magyar nyelven versein kívül három könyve jelent meg.

az_utolso_ember.jpg

Mary Shelley: Az utolsó ember I-II.

 

marwell booker banner.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló könyv sci-fi toplista fantasy

Lassan a testtel, Leia!

2015.06.18. 15:57 :: Galaktika01

2015-től újra a Marvel Comics kezébe került a Star Wars képregények kiadásának kizárólagos joga – immár 16 év után. Ez a vállalat volt az első egyébként, ami a történelemben kiadott Star Wars képregényeket, 1977 és 1986 között egyedül a piacon. A Marvel rögtön egy meghökkentő húzással készül felborzolni a rajongók idegeit.

sana2.jpg

A Jedi visszatér után azt gondolhatnánk, Han Solo és Leia bimbózó szerelme végre zavartalanul virágba borulhat. Ehelyett Jason Aaron és John Cassidy történetírók csavartak egyet a románcon, és az eredeti film, valamint A Birodalom visszavág között elhelyezkedő rész zárójelenetébe bedobtak egy új szereplőt: Sana Solót.

sana_nagy.jpg

Sana Solo. Egy igazi amazon, hatásos belépővel. "A hazudozás az egyetlen, amiben mindig is igazán jó volt." - mondja Hanról,

 

A nő Han és Leia bensőséges beszélgetését megzavarva robban be a történetbe, naná, hogy rögtön egy lőfegyverrel a kezében. Az arcát először maszk takarja, hogy annál nagyobb legyen majd a csalódott férj meglepetése.

sana.jpg

A folytatás sem szelídebb: "De Te, hölgyem, ki a fene lehetsz?"

Marvel év elején a Star Wars képregények további jövőjéről.

Szólj hozzá!

Címkék: star wars képregény

Shainberg és Lazar sci-fit forgat – Mire számíts?

2015.06.17. 19:05 :: Galaktika01

Most indul a Rupture forgatása. Eddig Noomi Rapace baljós arca és Michael Chiclis horrorfilmeket idéző kopasz feje fémjelzi a produkciót. Szóval lesz itt borzongás, bőven…?


rupture_stevenshainberg.jpg

Steven Shainberg. Nem ontja magából a filmeket.

Steven Shainberg, a keveset alkotó rendező (A titkárnő, A szépség és a szőr) új filmmel rukkol elő 2016-ra. A sci-fi thrillernek besorolható Rupture forgatása ebben a hónapban indul, és az már biztos, hogy a két főhős a Tetovált lány amerikai változatából ismerős Noomi Rapace és a robosztus, görög származású Michael Chiclis lesz, aki sokáig alakított kopasz zsarukat, de tavaly a népszerű American Horror Story negyedik évadában Wendell del Tolitót is.

rupture_noomi.jpg

Noomi Rapace. Itt sem ijedt meg a saját árnyékától.

Az alkotók semmit nem bíznak a véletlenre: a film producere Andrew Lazar lesz, aki 2014 egyik legsikeresebb filmjét, az Amerikai mesterlövészt is jegyezte.

rupture_michael.jpg

Michael Chiclis az American Horror Storyban

A történetről eddig annyit lehet tudni, hogy egy egyedülálló anya a főhőse, akit elrabol egy titokzatos szervezet. Nyilván nem véletlenül, bár először még ő maga sem tudja, hogy miért.

cory-dctorow-banner.jpg

1 komment

Címkék: film sci-fi

Te is protestálsz a Marsi új címe ellen?

2015.06.16. 17:07 :: Galaktika01

"A mentőexpedíció" címmel fog ősszel a magyar mozikba kerülni Ridley Scott Tha Martian című filmje. Sokan nem értik: ha a könyvnek megfelelt "A marsi", a filmnek miért nem? 

marsi_film.jpg

Néhány elszánt sci-fi rajongó petíciót indított a film eredeti címének megmentéséért, amihez itt lehet csatlakozni.

A magyar forgalmazó, az Intercom visszautasítja a vádat, hogy a cím így spoilergyanús volna, és a gyártóval való közös egyeztetésre hivatkoznak. 

marsi.jpg

A Marsi. A könyvnek megfelelt. A filmnek nem?

marwell booker banner.jpg

1 komment

Címkék: sci-fi űrhajós űrutazás

Farsangra – avagy cosplayesek, akik képtelenek pusztán EGY karakter bőrébe bújni

2015.02.23. 12:45 :: R15

Nyakunkon a farsang, bár egy rutinos cosplayernek ez nem okozhat gondot. Mégis vannak emberek, akik egy kicsit túlvállalták magukat. Következzék dorkly.com listája, mely a legfurább cosplayereket gyűjtötte össze:

1.jpg

1 komment

Újra jelentkezik a TimePass Meetup!

2015.02.19. 16:28 :: chanij

timepass.jpg

Amennyiben jól érezted magad az első TimePass Meetupon - vagy végre megnéznéd, hogy milyen -, itt a remek lehetőség, hogy ismét eltölts egy estét a fantasztikum jegyében. Február 20-án, pénetken 17:00-kor kezdődik a második meetup a Ferencvárosi Művelődési Központban. Új előadók és cosplayes csapatok várnak titeket, a megszokott remek hangulatban.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló film sci-fi irodalom program fantasy

Élő GIF-et készítettek!

2015.02.09. 07:00 :: Mucc o Latte

Brazíliában egy brit művészcsoport érdekes kísérletet hajtott végre. Óriási szívecskés gifet készítettek műhold felvételek segítségével.

Szólj hozzá!

Tollal a terror ellen (Neil Gaiman és Chris RIdell)

2015.02.05. 12:00 :: Mucc o Latte

Chris RIdell és Neil Gaiman is véleményt nyilvánított a francia eseményekről.

0fd90c53-b8ce-4e1b-94b7-54c58b1774ef-1451x2040.jpeg

Szólj hozzá!

Atom Dance!

2015.02.04. 15:10 :: Mucc o Latte

 

02f001f5-73dd-42c7-8206-20be0656d474-2060x2060.jpeg

Björk új albumának borítója is megidézi a science fictiont.

Szólj hozzá!

Szónikus csavarhúzók - régen és most

2015.01.30. 07:41 :: chanij


drwho-sonic-screwdrivers_5496a86216a63.png

Nem csak a Doktor alakul át folyamatosan, de a szónikus csavarhúzója is. Azért ahogy a gazdája, úgy a csavarhúzó is komoly változásokon ment keresztül az évadok során. Vajon milyen lesz a következő, talán háromágú?

cory-dctorow-banner.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat sci-fi a nap képe doctor who

David Tennant újra sci-fiben!

2015.01.29. 09:01 :: chanij

davidtennant1.jpg

A tizedik Doktort alakító színész az A.K.A. Jessica Jones című Marvel-adaptációban fogja Kilgrave, vagyis a Purple Man karakterét játszani. Úgyhogy viszlát szívmelengető mosolyok, David Tennant most a rosszfiúk oldalán fog harcolni. 

20150125_bannerek6.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat sci-fi képregény marvel doctor who

Hogy öljünk meg egy xenomorfot?

2015.01.28. 11:43 :: chanij

howto.png

Egy képen minden, amit tudunk kell, ha szembetaláljuk magunkat egy xenomorffal. Különböző fejlődési szakaszok, gyenge pontok - és persze a leghatásosabb fegyverek ellenük. Az alapos útmutatót Ryan Brinkerhoff készítette, ezúton is köszönjük! Ismerd meg az ellenséged!

20150125_bannerek6.jpg

1 komment

Címkék: dizájn film sci-fi humor alien

Rendszeres találkozó fantasy és sci-fi kedvelőknek!

2015.01.22. 14:12 :: chanij

timepass_meetup.jpg

A TimePass Meetup egy havonta megrendezésre kerülő díjmentes rendezvény, amely fantasy és sci-fi témákkal foglalkozik és a Ferencvárosi Művelődési Központ ad otthont neki. A rendezvényeken három-négy, harminc perces előadással kedveskednek Nektek a szervezők, közben pedig beszédbe elegyedhettek az előadókkal, szervezőkkel és a TimePass Meetup-on résztvevő klubokkal és jelmezes csapatok tagjaival.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló sci-fi program fantasy

Arthur C. Clarke, a mélység szerelmese

2014.12.17. 14:53 :: R15

Mint sokan mások, akik gyermeki rajongással viseltetnek az űr iránt, Clarke is rájött, hogy a legközelebbi idegen világ nem odafent van, hanem odalent van. A búvárszenvedélye miatt utazott 1956-ban Sri Lankára – és a sziget ezután otthona is lett. Minden felfedező álma vált valóra számára, amikor víz alatti barangolásai közben (újra) felfedezte a koneswarami templomot. A hindu templom i.e.205-ben épült, 1600-ban semmisült meg – az elsüllyedt romok 400 évet vártak éppen a sci-fi íróra.

Clarke búváriskolát is alapított, de az elpusztult a 2004-es tsunamiban.

 

65839.jpg

Szólj hozzá!

Boldog szülinapot Robert Charles Wilson!

2014.12.15. 18:13 :: R15

„A Philip K. Dick (Misztérium) és Hugo Díjas (Pörgés) Wilson karakterei nem a tudomány díszletei, nagy gonddal találja ki őket, de igazán a gonosz karakterek kidolgozását élvezi: 'a gonoszok szórakoztatóak, minden rossz beidegződésedet és tisztátalanságod nekik adhatod, melyekkel rendelkezel. Odaadhatod nekik és hagyod, hogy továbbfejlődjenek bennük. Ez olyan, mintha lehántanád a saját lelkiismeretedet.' A sci-fi-től, mint műfajtól nem vár semmit, sőt, azt gondolja ez az erénye, hogy semmire sem jó – csak egy kis szórakozás, talán egy kis borzongás és váratlan gondolatok. A disztópikus jövővel szemben másképpen látja az elkövetkezendőt. 'A régi sötét, »csöpögő csapos« jövő a múlté, a neoncsöves világ már ódivatú. Az apokaliptikus jövő nem tűnik helytállónak. Nem mondom, hogy rózsás lesz a helyzet, de a Mad Max jövő nincs a pakliban' – mondja az örök optimista Wilson.”

10857950_831986906860666_5369562758734797064_n.jpg

06.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Saur-off

2014.12.11. 12:07 :: R15

Orosz ortodox papok gyűlnek Mordor kapui előtt, hogy megvívják végső harcukat Szauron ellen!
A valóság ennél jóval kevésbé szórakoztató. Vagy mégis?

szauron2.jpg

 

Szólj hozzá!

Geccó de jó a kecód – sci-fi kiadás

2014.12.09. 17:40 :: R15

Hihetetlen, de ha találkozni szottyan kedvünk egy, az Alienek és Predatorok által is rettegett vadásszal, akkor nem máshová kell mennünk, mint: Svédországba! Sőt, mivel megunta trófeákkal ékített lakását, be is költözhetünk. Az ár nem tisztázott, de el nem tudjuk képzelni, hogy mire lehet szüksége egy ilyen kaliberű vadásznak...

Kívülről semmi különös...

this-swedish-house-has-a-special-surprise-inside-18.jpg

Szólj hozzá!

Hanks, maradj a kaptafánál!

2014.12.08. 15:23 :: R15

Tom Hanks tervezi, hogy kiadja veterán írógép-gyűjteménye által ihletett novelláskötetét.

141027_r25654-876-1200.jpg

Szólj hozzá!

Hawking, mint főgonosz

2014.12.04. 11:10 :: R15

A világhírű fizikus, kozmológus és gondolkodó, Stephen Hawking nem elégszik meg a tudomány terén elért eredményeivel, új irányba kacsingat. A The Telegraph információ szerint a tudós azt nyilatkozta a Weird januárban megjelenő számában, hogy szívesen játszana főgonoszt egy James Bond filmben.

stephen-hawking-pbs.jpg

Szólj hozzá!

A hobbit: Az öt borító csatája

2014.12.03. 10:49 :: chanij

bilbo-and-frodo-chillin-in-promo-photo-for-the-battle-of-the-five-armies.jpg

December 18.! December 18.! Ekkor érkezik a mozikba A hobbit: Az öt sereg csatája. Ezért most íme egy kép, ahogy Bilbó és Frodó lazítanak. Plusz egy csomó iszonyatosan menő Empire-borító.

hobbit művészete1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: film kép művészet fantasy hobbit poszter tolkien

Nyugdíjas fantáziák

2014.12.02. 15:41 :: R15

Az ötvenes évek autótervezőire nem lehet ráfogni, hogy fantáziátlanok voltak és nem mertek elszakadni koruk megszokott formavilágától. A stílusjegyek persze ismerősek, merész orr, széles „csípő” és fecskefarok, de ami az összhatást illeti, a következő koncepció-autók inkább hasonlítanak a Jetsons család égi járgányaira, mint a sorozatgyártásba került, megvalósult, földhözragadt autókhoz. 

1951BuickLeSabre2.jpg Buick Le Sabre (1951)

Szólj hozzá!

Millennium Falcon a nappalidba!

2014.12.01. 17:12 :: chanij

millennium-falcon-rug-1.jpg

Szeretnéd ugye? Mi is. Bár lehet, hogy nem akarnánk inkább rálépni. Nem baj, faliszőnyegnek is jó lesz.

gbolt dec forgó.jpg

1 komment

Címkék: dizájn star wars sci-fi művészet