Hírdetés

mt-ekonyv-olvaso-statik-banner_300x400-v2.jpg

Galaktikabolt.hu

gbolt báner300x400.jpg

Hirdetés

marwell sfblogoldal.jpg

Hirdetés

tarhelyma_banner_300x400.jpg

Rovatok

Egyben

Csontszüret

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Utolsó kommentek:

steery 2014.12.02. 14:10:11

Han Solo nevében kikérem magamnak, hogy bárki megtapossa az öreglányt!

Bejegyzés: Millennium Falcon a nappalidba!

DBL 2014.11.29. 17:27:18

Nem... Már így is elég ideges vagyok... :)

Bejegyzés: Itt van! Kell ennél többet mondani?

DBL 2014.11.19. 19:25:17

No lám... Szóval a hülyeséghez nem kell feltétlenül hétköznapi embernek lenni... :)

Bejegyzés: Ha a 67P a Földbe csapódna...

elmouse 2014.11.05. 16:26:21

A Bad Motivator qrva jó! :D

Bejegyzés: A legpocsékabb Star Wars tetkók

ismeretlen_katona 2014.11.01. 16:57:25

@steery: "Pedig érdekes lenne elcsemegézgetni azon, milyen lenne az a társadalom, amiben engedélyezett a pedofília gyerek kinézetű szexrobotokkal?"
Pelevin megtette a kedvedért a Snuffban (igaz, kicsit más a korhatár).

Bejegyzés: A sci-fi tabuja

Sigismundus 2014.10.30. 06:20:37

Pontosabban RedStarWars :-)

Bejegyzés: Szovjet steampunk1920-ból

Sigismundus 2014.10.29. 18:29:06

Nem steampunk ez, csak Birodalmi Lépegetők.

Bejegyzés: Szovjet steampunk1920-ból

Harrison Bergeron 2014.10.23. 21:44:22

Ez valami nagyon gáz. Mondhatnám bizarr, még inkább tapintatlan és legfőképp: ízléstelen.

Valamint, hol sci-fi? Nem tudom miért, de ez a blog szépen lassan besüpped a gagyi kategóriába. Illetve, besüppedt.

Bejegyzés: Híres fotók LEGO-ból!

Emide Buda 2014.10.21. 13:25:34

Valami sci-fi téma nem volt?

Bejegyzés: Híres fotók LEGO-ból!

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2014.10.21. 12:33:11

Nagyon ötletes képek, köszi!
És abszolút nem tartom trollkodásnak az ilyet, inkább tisztelgés az eredeti művészek előtt.

Bejegyzés: Híres fotók LEGO-ból!

steery 2014.10.09. 18:33:42

Csinos kis gyűjtemény. Leia hercegnő még jobb lett, mint eredetiben. De ez a gőzüzemű R2-es kész rémálom lehet, mennyi szenet fogyaszt 100 km-en!

Bejegyzés: Steam Wars vagy Star Punk?

chanij 2014.10.07. 14:17:57

@DBL: (A cikket nem én írtam, csak felraktam.) Az észrevétel jogos, mi is nagyra becsüljük Az idő urait, bár én nem gondolom, hogy manapság olyan sokan ismerik. De akkor engedj meg te is egy észrevételt: nem Dr. Who, mert nem foglalkozást jelöl a szó.

Bejegyzés: Az idő új ura – Peter Capaldi

DBL 2014.09.29. 19:00:12

Úgy gondolom, minden olvasó ember megismerkedik bizonyos szókapcsolatok alaki hatásával. Ezek, túl tartalmukon, egész egyszerűen hangbéli zengésükkel is egy adott, konkrét képzettársítást generálnak. Tehát, ha nem az eredeti gondolatról van szó, nem szerencsés ráutaló formációt alkalmazni.
Ezt a körülményesnek tűnő fogalmazást azért követtem el, mert " Az idő új ura" kifejezés, azonnal egy adott más világra utal nálam, és ez kicsit zavar. Eleve jó, hogy az eredeti Dr. Who történetekben az angol miatt Időlordokról van szó, ezért még a magyarításban sem kell feltétlenül követni áldott-átkozott magyar nyelvi le- és felfordításainkat.
Azért mondom ezt, mert az a kifejezés, hogy "Az idő urai" (ami egy szóval, és egy betűvel különbözik fentiektől), számomra minden idők talán legcsodásabb rajzfilmjének címe. Egy rajzfilm, ami nem cipeli magával azt a tenyérbemászó, cukormázas giccshalmazt, amit megszoktunk az Atlanti-óceán túlpartjáról. Gyönyörű, okos, egészségesen szívszorító történet, és csodás képek (amit mondjuk Moebiussal nem nehéz összehozni...).
Tehát erről van szó, kérem... Vagy, ahogy egy különleges bokonista úr mondá: csirip, csirip... :)

Bejegyzés: Az idő új ura – Peter Capaldi

chanij 2014.09.29. 15:38:45

@BySys: Hú, erre nem számítottunk így két és fél év távlatából, de nagyon köszönjük az észrevételeket!

Bejegyzés: Miért tartott ennyi ideig a kerék feltalálása?

BySys 2014.09.29. 08:50:04

Elnézést, maradt néhány hiba a szövegben, de a legnagyobb bibi, hogy a kerékagy lényege, hogy a tengely nem forog, csak a kerék.

Enbben az esetben olyan csapágyra volt szükség, ami mindkét oldalról rögzít. Ez talán úgy oldható meg a legkönnyebben, ha a két gyűrű közepén az egyiknél mélyedés, a másiknál kidudorodás van és pontosan passzol a kettő egymásba. Ha a külsőt felmelegítik, a hőtágulás annyira megnöveli, hogy össze lehet illeszteni a kettőt, csak szétválasztani nem lehet már többé.

Az ácsmesterség is valószínűleg azért keletkezett viszonylag későn, mert ott is szükség volt jó minőségű bronzszerszámokra.

(jav) a láma természetesen Dél-Amerikában volt teherhordó állat, illetve még ma is az

Bejegyzés: Miért tartott ennyi ideig a kerék feltalálása?

BySys 2014.09.29. 01:50:48

(csókoltatom a szisztémát, hogy a fa-szenet letiltotta, csak egy órámba került mire rájöttem, hogy ezért nem teszi fel)

Bejegyzés: Miért tartott ennyi ideig a kerék feltalálása?

BySys 2014.09.29. 01:48:30

(folyt)

Ma pontosan ilyen csapágyat használnak pl a vasúti kocsiknál is, egyik változatban acél és bronzgyűrű párossal, egy másik változatban rézgyűrűkkel, melyet grafittal 'olajoznak' meg. A bronzkorban a rezet és a f@szenet is ismerték, úgyhogy ez a változat is elképzelhető.

A neolitikumban a világ globális volt egy (mai) Európa - Kína - India - Perzsia - Közel-kelet - Európa alkotta félkörben középen a Közép-kelettel és a szteppevidékkel, mely ezeket a területeket össze is kötötte. Mivel az őskori embernek nem voltak fegyverei, mindent cserekereskedelem útján kellett beszerezniük és ezen az úton terjedtek a technikai újítások is tulajdonképpen minden irányból minden irányba.

A wikipédián a Chariot címszó alatt van egy térkép a legújabb kutatások szerint a küllős kerék elterjedéséről ezen a területen. Az elterjedés iránya kb megegyezik a lótenyésztés elterjedésének irányával, ami valamivel korábban történt ugyanitt. A lovat nagyon sokáig tenyészették csak étkezés céljából, itt azt értem lótenyésztés alatt, amikor már lovagolták és teherhordásra használták. Ehhez pedig lószerszámok kellettek, amihez - igen - szintén bronzra volt szükség.

Ja, és amerikában a láma és társai voltak az igavonó állatok, amik azért nem lovak.

Bejegyzés: Miért tartott ennyi ideig a kerék feltalálása?

BySys 2014.09.29. 01:36:18

A legrégebbi kerék leletek a suméroktól vannak, de ezek tömör kerekek voltak, merev tengellyel, nagyon rossz súrlódási tulajdonsággal és ökrös szekereken használták, amihez épített út kellett, de így is egy kínlódás lehetett használni.

A nagy előrelépés a küllős kerék feltalálása volt, a kerékagy és lovas szekeren használták. A lovas szekér megjelenése tette lehetővé a népek vándorlását, azelőtt a népek nem vándoroltak, hanem csak költöztek az erőforrások után.

Szerintem a küllős kerékhez a csapágyat kellett feltalálni és ehhez először a bronzkészítést kellett magas szinten elsajátítani, ezért tartott ennyi ideig a feltalálása - hogy a cikkben feltett kérdésre válaszoljak.

Csapágy alatt ne értsünk valami bonyolult dolgot, csak két gyűrűt, amik szorosan egymásba csúsznak. Elég egyik oldalon peremet csinálni az egyik gyűrűnek, hogy azt a szekér és a tengely a helyén tartsa. Problémát a gyűrűk pontos illeszkedése és a kenőanyag jelenti. Nos, a bronz önmagában is jól csúszik, de állati zsiradékkal még ez is javítható.

Bejegyzés: Miért tartott ennyi ideig a kerék feltalálása?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.14. 21:18:33

ez egy elég hülye lista lett, egyrészt hol marad Sándor? másrészt Theon Greyjoyt egy lapon említeni Joffreyval? még viccnek is rossz, ő valahol 9-10.-nek elmenne mondjuk Tyrion helyett akit hogy lehetne rohadéknak ítélni, azért mert beszólogat másoknak? egy törpétől ez a minimum akit egész életében basztattak

de a legnagyobb botrány Kisujj kétszeri idecitálása - a listaíró amúgy hölgy? - főleg ez az állandó szajkózása, hogy kuplerájt vezet. Ó nem mondod, jézus mária, elárulok valamit - a középkorban rengeteg csak kurvának állt ha nem volt olyan rusnya, hogy csak mosni, meg takarítani legyen jó -nekem a sorozatban egyáltalán nem úgy tűnik, hogy ő annyira kihasználná szehegéhénéééény lányokat :D

Bejegyzés: A Trónok harca 10 legnagyobb rohadékja II. rész