Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Metafizikai krimi nyerte az Arthur C. Clarke-díjat

2010.04.29. 15:38 :: SFblog

Az Arthur C. Clarke-díj a legrangosabb angol díj a sci-fi világában. China Miéville egy bűnügyi-fantasztikus könyvvel nyerte el idén – ezzel ő lett az első, aki harmadszor is megkapja ezt az elsimerést.

A Város és a Város (The City and the City) egy lineáris lefolyású krimi. A főhős Tyador Borlú felügyelő egy Kelet-európai városba, Besźelbe megy, hogy kinyomozzon egy – kezdetben – rutinügyet. Azonban, amint elmélyed a nyomzásban, hogy felderítse egy titkozatos nő meggyilkolását, az ügy egyre több metafizikai kérdést vet fel, váratlan fordulatok követik egymást.

A regény egy hónappal ezelőtt már elnyerte a Brit Science Fiction Egyesület, a BSFA díját, de Hugóra és Nebulára is jelölték. Miéville-t saját bevallása szerint abszolút meglepetésként érte a hír, és nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy megkaphatja a díjat, amit maga Clarke alapított annak érdekében, hogy segítse az angol SF irodalmat. Miéville szerint ez a könyve teljesen különbözik a korábbiaktól. Korábban a klasszikus fantasy-hez és SF-hez közelebb álló műveivel, a Bas Lag-trilógia két kötetével, a Perdido pályaudvar végállomással, illetve az Iron Councillal nyerte meg az Arthur C. Clarke-díjat. Ez utóbbit idén ősszel várható magyar nyelven, Juhász Viktor fordításában.

Szerintem ostobaság azon vitatkozni, egy könyv milyen zsánerbe tartozik, néhányan mégis felteszik ezt a kérdést. Nem akarom megtagadni a fantasztikus gyökereimet. Ez a kötet egyértelműen ezekből táplálkozik, de ettől függetlenül remélhetőleg tökéletesen megfelel a krimik szabályainak is és mindenekelőtt egy jó könyv. – mondta Miéville.

A zsűrielnök Paul Billinger szerint a regény még így is teljes mértékben beleillik a tudományos-fantasztikus könyvek világába. A különlegessége miatt pedig csak örülnek, hogy Miéville kötete győzött.

Guardian

 

 

1 komment

Címkék: irodalom díj

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr381962143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

damoqles 2010.04.29. 17:09:39

Ez a manus megérdemli.
süti beállítások módosítása