Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Mi kell az időgéphez? Hawking szerint sebesség

2010.05.05. 14:26 :: SFblog

Stephen Hawking újabb fába vágta a fejszéjét… nem elég az UFO-kutatás és az, hogy hirdesse: „Támad a Mars”. Most azon töri a fejét, hogyan utazhatnánk az időben.


A világ leghíresebb fizikusa úgy döntött, hogy megkeresi a választ az időutazásra. (Talán így akarja megmenteni a világot azoktól az űrlényektől, akik – szerinte – meg akarnak ölni minket?) Bármi is legyen az ok, Hawking állítja, hogy építeni fog egy működőképes időgépet. „Eddig nem mertem nyilvánosságra hozni ezt a tervemet, nehogy bolondnak nézzenek, de most már nem vagyok olyan óvatos.” – nyilatkozta Hawking a Daily Mailnek.

Szóval, ezúttal mit ötlött ki a  neves tudós? Ha  valaki azt gondolná, hogy a féreglyukak a megoldás… téved. Hawking szerint használható féreglyukak nem léteznek:

Ennek oka a visszacsatolás. Ha valaki volt már rock koncerten, tudja milyen zajokkal jár. A hang eljut a mikrofonhoz, majd a drótok elszállítják az erősítőkig, végül a hangfalakon át mi is hallhatjuk. De ha túl hangos, akkor a hang ismét bekerül a mikrofonba és egyre hangosabb és zavaróbb lesz.

Ugyanez történik a féreglyukakkal, csak a hang helyére be kell helyettesíteni a sugárzást. Amint a féreglyuk kiterjed, a természetes sugárzás is belekerül és egyre erősödik a sok visszaverődéstől.  A visszacsatolás egy idő után olyan erős lesz, hogy megsemmisíti a féreglyukat. Bár vannak kisméretű féreglyukak, és talán egy napon képesek leszünk arra, hogy növeljük a méretüket, de akkor sem tudjuk majd felhasználni őket időutazásra, mert a fenitek miatt hamarabb megsemmisülnek.


Ami pedig a fekete lyukakat illeti… azok sem használhatók ilyen feladatra. Egy szupermasszív fekete lyuk már eleve egy létező időgép. Persze természetesen nem túl praktikus a használata. A féreglyukakkal szemben ezek nem provokálnak paradoxonokat. Sőt, megsemmisülni sem fognak a visszacsatolástól. De nagyon veszélyesek. Nagyon messze vannak, ugyanakkor nem vinnének túl messzire a jövőbe.

A megoldás a sebességben rejlik.

Ha el akarunk jutni a jövőbe, nagyon gyorsnak kell lennünk. Hawking szerint az egyetlen hely, ahol ezt megvalósíthatjuk: az űr. A leggyorsabb jármű idáig az Apollo 10 volt, 40,225 km/h (25,000 mph) sebességgel. Ahhoz, hogy utazzunk az időben még legalább kétezerszer gyorsabbnak kellene lennünk. De nem elég a gyorsaság, egy igazán gigászi űrhajó is szükséges, ami elegendő üzemanyagot bír el és el tudja érni a kívánt gyorsaságot, ami megközelíti a fénysebességet. Hogy átlépjük a kozmikus sebességhatárt egy ilyen hajóval, 6 évig kellene teljes gőzzel gyorsulni.

Daily Mail

24 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr51976500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Röfi 2010.05.05. 18:55:41

... és ezt a nagy hajót Hawking bácsi akarja megépíteni? eh.... maximum legóból...

DeToXXX 2010.05.05. 19:04:12

valxeg azt már nem éri meg :)

Polgártárs 2010.05.05. 19:12:18

Én nem tudom, hogy Mr. Hawking miről tud, de jelenlegi ismereteink szerint ezzel a módszerrel csak a jövőbe lehet utazni. Kérdéses, hogy ennek önmagában van-e értelme.

Jester 2010.05.05. 19:24:50

Ezzel semmi újat nem mondott.. Ha bazi gyorsan utazunk, akkor rengeteg idő telik el a Földön, miközben mi alig öregszünk pár évet.. Ergó, ha nem is instant, de a jövőbe utazunk.

Kiváncsi vagyok miként képzeli visszafelé? Én feltaláltam a térhajtóművet, de baromira nem tudom megépíteni.

Aurian 2010.05.05. 19:35:04

Úgy tűnik Hawking kezd elhülyülni, ami szomorú. Szánalmas ez az egész az idegenekkel meg az időutazással, a kollégái csóválhatják a fejüket.

Groix · http://index.hu 2010.05.05. 19:38:04

A hivatkozott Daily Mail cikk tökre nem az, mint amit ez a blogbejegyzés sejtet.
Stephen Hawking összeszedi egy ismeretterjesztö cikk keretében, amit ma tudunk a témáról; leírja, hogy nem lehet a múltba utazni (elmagyarázza azt is, hogy miért nem), csak a jövöbe (a relativitáselmélet szerinti idölassulásnak köszönhetöen).

Dezsoe 2010.05.05. 19:40:08

@Polgártárs: ha elolvasod az eredeti cikket, ott Hawking írja is, hogy a múltba való időutazás szerinte nem lehetséges.
Ez a fordítás egy kissé hiányos, meg nem is a lényeget emeli ki szerintem. De azért jó, hogy felhívja a figyelmet erre a cikkre.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.05.05. 19:44:24

Jézusom, ez nagyon gáz, mi a francnak kell kigúnyolni valakit, akinek még a zsenialitásának a mértékét sem vagy képes értelmezni? Habzószájú ufológusnak tűnsz, mert Hawking fel mert vetni egy - amúgy teljesen logikus - gondolatot egy esetleges, idelátogató idegen fajról...
Már a cameronos post is erősen necces volt, de ez...

herbert 2010.05.05. 19:54:21

@Before: egyébként nem kell félni az alienektől, az oroszok majd elintézik :index.hu/kulfold/2010/05/05/az_oroszok_atombomba_beveteset_javasoljak_az_olajfolt_ellen/

nem beszarás? majd hetven éve fosik a világ az atomfegyverektől, ők meg úgy használják mint más a wd-40-et.

egymilliopicikrisztus 2010.05.05. 19:58:10

Ha lenne, illetve ha lehetne időgépet készíteni, akkor miért nem látogatott már el valaki a jövőből hozzánk?

Kilgore Trout 2010.05.05. 20:16:06

@Before: vagy mert "no future". Már a Sex Pistols is megmondta.

tetsuo_ · http://www.ekonyv.hu/ 2010.05.05. 20:16:08

Paul Davies szerint egyébként lehet a múltba is utazni, nem kell hozzá más, "csak" létrehozni egy fekete lyukat, és a létrehozás pillanatáig vissza lehet utazni később. Szerinte amúgy a féreglyukak sem esnek szét. (Olvasható magyarul Hogyan építsünk időgépet? című könyve a témáról, ajánlom) Persze az ilyen formájú utazás a múltba nem fenyeget a közeljövőben, azt hiszem :)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.05.05. 20:28:13

Ejj, basszus! De jó, hogy ilyeneken törhetik a fejüket. Én meg azon gondolkodom, hogy sírjak, vagy röhögjek meglátva a 45e Ft-os (részmunkaidőre bejelentett állásra - naná, hogy nem az) havi fizetésemet.

Égbekiáltó 2010.05.05. 20:58:15

Sokkal egyszerűbb a múltba időt utazni. Valahogy elmegyünk egy x, pl 100 fényévre található bolygóra. Ott telepítünk távcsöveket kb a nap átmérője kétszeresének megfelelő távolságokra, és beirányozzuk a föld felé. Ilyen távcsővel már látjuk az alakokat a Földön. De nem a mostani, hanem a száz évvel ezelőtti történéseket láthatjuk realtime-ban. Távcsőtechnika kérdése az egész:)

Don Quixote de la Ferko 2010.05.05. 20:58:21

@herbert:
A CSK1 ki ne felejtődjön. Ők hétszer mentették meg a világot. (Teal'c szerint nyolcszor).

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.05.05. 21:05:34

Gyere elő valami kellően okos gondolattal az elméleti fizika tárgykörében, Gee, és azonnal kapsz egy pár ezer eurós állást valamelyik német egyetemen.

Lacka929 2010.05.05. 21:10:12

@egymilliopicikrisztus: "Ha lenne, illetve ha lehetne időgépet készíteni, akkor miért nem látogatott már el valaki a jövőből hozzánk?"

Mert ők is csak a jövőbe tudnak menni; a múltba, vagyis hozzánk nem...

De kérdeznék én is valamit: ha egyszer az idegenek eljönnek hozzánk, ők vajon a múltból, a jelenből, vagy a jövőből fognak jönni? És melyikünk múltjából / jelenéből / jövőjéből - az övékéből vagy a miénkből, vagy esetleg egy közösből?

Ianas 2010.05.05. 21:29:26

@Égbekiáltó: Huh? :) Ha a fénynél lassabban mész, akkor nem nyersz semmit. Ha gyorsabban tudnál odajutni, a dolog természetéből adódóan visszafelé utaznál az időben. :) (De nem emiatt nem lehet, hanem mert végtelen energia ahhoz lenne épp csak elég, hogy fénysebességgel haladj.)

Égbekiáltó 2010.05.05. 22:01:07

@Ianas: Nem az a lényeg. Odautazok valahogy, mondjuk a fénynél 20-szor lassabban. Felépítem a bázist, és figyelem a Földet. Persze, hogy nem az indulásom előtti száz évvel látom az eseményeket, hanem a megérkezésem előtti száz évet. Már csak azt kellene megoldani, hogy a kommunikáció valós időben történjen a Föld és a tőle 100 évvel lévő figyelőbázis között és tévéközvetítésszerűen mondhatnám a történelmet. Az gond, hogy egy féreglyukon hogy juttatunk át pl egy űrhajót, az viszont nem akkora gond, hogy elektromágneses sugárzást átjuttassunk, tehát a kommunikáció adott lehet egy fejlettebb civilizáció számára.

Joaquin 2010.05.06. 02:48:02

@Égbekiáltó: Nem ez a lényeg. Ha üzenetet küldenél 20 fényévre ami azonnal odaér, majd rögtön vissza is üzennél, az üzenet 40 évvel az első elküldése előtt érkezne meg :) Persze elvileg belőhetnénk az első üzenet utánra a választ megfelelő sebesség választásával, de azt hiszem mégis jól jellemzi a dolog paradox voltát.

Eva-Kinga 2010.05.23. 15:40:47

Einstein egyenletei matematikailag megengedik az idoutazast.Az egyetlen aprocska problemat a tomeg jelenti(ugyanezert szukseges vegtelen energia a fenysebesseg eleresehez).0 tomeggel elerheto a fenysebesseg(a fotonok 0 tomeguek),negativ tomeggel a fenysebesseg lenne a leheto legkisebb elerheto sebesseg az ilyen elmeleti reszecskek szamara,amit tachionoknak neveztek el.elkepzelheto ,hogy letezik idoutazas,csak nem ebben az univerzumban.
süti beállítások módosítása