Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Rejtélyes gamma-kitörések galaxisunk szívében

2010.11.11. 07:30 :: GalBob

Két óriási gamma-sugarakat árasztó alakzatot fedeztek fel galaxisunk közepén. A csillagászok egyelőre nem tudják mi okozhatja őket.

A galaxis síkjától közel 25000 fényév távolságra nyújtózkodó buborékok a szem számára láthatatlanok. A gamma-sugárzás érzékelésére képes Fermi űrteleszkóp által közvetített adatok segítségével azonban a csillagászok képesek voltak felmérni struktúrájukat. Habár egész galaxisunk gyenge gamma-háttérsugárzásban fürdik, a rejtélyes alakzatok ennél jóval intenzívebb sugárzást bocsátanak ki magukból, ráadásul a körvonalaik is jól elhatárolhatóak.

Doug Finkbeiner, a Harvard-Smithsonian Csillagászati Központ egyik kutatója, aki elsők között volt tanúja a jelenségnek, NASA-nak adott nyilatkozatában számolt be a felfedezés részleteiről, azonban a "gamma-buborékok" mérhető paraméterein túl nem tudott többet elárulni - társaival továbbra is tanácstalanul a jelenség természetét és eredetét illetően. Ő maga úgy véli, hogy az alakzatok több millió évesek lehetnek.

A NASA a következő lehetséges magyarázatokkal szolgált:

"Az egyik lehetőség, hogy a galaxisunk közepében található szupermasszív fekete lyuk részecskekibocsátást okoz. A csillagászok más galaxisok megfigyelésekor már észlelték ezt a jelenségnek, amely során a centrális fekete lyukba zuhanó anyagból hadronizáció révén részecskék szóródnak szét. Nincs bizonyíték arra, hogy a Tejútrendszer fekete lyuka jelenleg ilyen "dzseteket" hozna létre, ám meglehet, hogy a múltban mégiscsak így volt, s most ennek utóhatásait láthatjuk.

A gamma-buborékok lehetnek akár csillagok kialakulásának melléktermékei is, s talán éppen a Tejútrendszer belső régióiban található nagy tömegű csillaghalmazok évmilliókkal ezelőtt történő születésekor jöttek létre. Más galaxisokban azt is megfigyelhettük, ahogyan a napkitöréseket óriási gázkiáramlás kíséri, s talán hasonló folyamatok állhatnak a gamma-buborékok hátterében is." - David Spergel, Princeton University, New Jersey

De mitől lenne ennyire robbanékony galaxisunk? Talán egy galaktikus katasztrófa formálta ilyenné? 

NASA

Segíts Te is: magyar Pulit a Holdra és legyél tagja a Kis Lépés Klub-nak.

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr882439410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása