Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

5 film, egy designer: H.R. Giger

2012.01.18. 12:00 :: Petrus Becius

H.R. Giger neve több szempontból is ismerős lehet, hiszen korunk igen meghatározó designeréről van szó: nemcsak klasszikus filmek horrorisztikus háttereit és hátborzongató lényeit teremtette meg, hanem olyan szupermenő szobrok és tárgyak készítése is fűződik a nevéhez, mint például a Korn együttes énekesének, Jonathan Davisnek csodálatos mikrofonállványa. Giger manapság az új "Alien-prequel", a Prometheus látványvilágán dolgozik, és ezért örömünk határtalan, tiszteletünk mélységes jeléül 5 filmes projektjéről emlékezünk meg.

 

 

 

1. Alien

Douglas Trumbull klasszikusai után ismét egy újabb film, amit mosolyogva mutogatunk majd az unokáinknak: az Alien (nyugi, nem fogom elsütni azt a rémes szóviccet arról, hogy miért nincs Magyarországon Alien). Giger zsenije egyszerűen nyomott hagyott generációnk emlékezetében, és valahol az amerikai (vagy inkább a "nyugati") kultúrának olyan szerves részeivé váltak az agyvelőt szeretettel fogyasztó Xenomorphok, hogy egy közülük még Disneylandben is van....

2. Poltergeist 2: The Other Side

Klasszikus klasszikus hátán... a Kopogó szellem második részében a Freeling család szépen elköltözik, de a Szörny Kane tiszteletes személyében (be kell vallanom, ennyi év távlatából ez a fickó még mindig ijesztő) újra a frászt hozza a családra és a nézőkre. Giger itt is elég szép munkát végzett, kiemelném a Vomit Creature-t, ami hamisítatlan Giger-alkotás.

3. Species

A lény meggyőződésem egy zseniális koncepcióval és történettel rendelkező film, tele jobbnál jobb színészekkel, és persze Natascha Henstridge gyönyörű, mint mindig. Giger Sil földönkívüli külsejének megformálásával szerencsésen hozzájárult ahhoz, hogy az egyébként teljesen vállalható sztoriból egy igazán látványos alkotás kerekedjen ki.

4. Future-Kill

A Future-Kill munkálataiban maga Giger nem vett részt, magyarán ennek a jövőben játszódó embervadászós filmnek a conceptual artját nem az ő neve fémjelzi. De. De. És még egyszer hangsúlyozom, de. Ez a plakát szerintem bőven megér annyit, hogy ámulattal figyeljük. Ebből a plakátból szinte süt Giger művészi zsenije... legalábbis nekem borzasztóan tetszik!

5. Prometheus

És akkor mintegy keretbe zárva az összeállítást, jöjjön az általunk olyannyira várt Prometheus. A filmet még tavaly kezdték el forgatni, és az Alien rajongói azóta is epekedve várják a 2012-ben várható premiert (személy szerint én is ebbe a csoportba tartozom). A Prometheus persze már jó előre csalódást okozhatott jó pár fanatikusnak, hiszen a készítők állítása szerint a filmből teljesen hiányozni fognak hőn szeretett Xenomorphjaink. Mindenesetre a trailer azért meggyőző, kíváncsian várjuk, mi sül ki a projektből!

1 komment

Címkék: film művészet alien prometheus

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr63571200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása