Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Motívum vagy klisé? - Vissza a múltba, avagy 10 mozzanat, amihez mindig visszanyúlunk

2013.01.16. 13:00 :: Gavarra

tumblr_m5ek8v0cNj1rxd9qho3_500.jpg

A filmek és könyvek által sokszor ismételt klisék gyakran műfaji követelmények, de a nézők számára már-már unalomig ismertté teszi még a legfrissebb dolgokat is. Ezek egy kis energiabefektetéssel kiküszöbölhetők lehetnének, de az alkotók legtöbbször inkább a jól bevált praktikákhoz folyamodnak. Hogy mik is ezek? Lássuk!

hobbitbanner.jpg

1. Árva hős

Nevelőszülők, inasok, rokonok. Ők azok, akik akkor is hőseink mellett álltak, mikor a vér szerinti szüleik már nem tudtak. Elég ha csak a szárnyas igazságosztót említem meg: Bruce Wayne, akinek szüleit egy baljóslatú estén egy utcai tolvaj kifosztott és lelőtt. Később megalkotta magának a Denevérember figuráját, amivel rendet
teremtett Gotham utcáin. Jöhetett bármilyen ellenség, a kezdeti trauma annyi erőt és motivációt adott neki, hogy nem akadt olyan ellenség, akivel ne vette volna fel a versenyt.
Másik leghíresebb példa a villámsebhelyes varázsló, Harry Potter, kinek nevelőszülei hiába rokonok, kedves szót igen keveset kapott tőlük.
A legtöbb író, alkotó tehát arra használja fel ezt a fajta gyökértelenséget, hogy már kezdetben megadja főhőseinek azt a motivációt, ami kell nekik egy kaland, cél, küldetés véghezvitelére.  
Itt el is értünk a második ponthoz...

2. Kiválasztottság

Mintha csak egyfajta szupermarket 1-et fizet 2-t vihet akcióját látnánk, azt vesszük észre, hogy sok műben a főhős árvaságához alapból jár egyfajta kiválasztottság. Ha akarja, ha nem. Szerencsétlen Eragon is, ki 4 részen át küzd Alagesiáért, csak a harmadik könyvben tudja meg, hogy ki is az igazi apja (mert természetesen nagybátyja nevelte, s a sárkány csak mert miért ne, őt választotta ki. A kaland során a világ ismert részének a fele elpusztul, mert az ellenség se ül tétlenül).
Az árvaság mellett úgy tűnik, hogy a kiválasztottság másik elégséges feltétele a magányosság. Erre kiváló példa Neo. Az ő családi hátteréről körülbelül annyit tudunk, mint Morpheus ok nélküli napszemüveg viseléséről, de az bizonyos, hogy igen magányosan éli a hétköznapjait. Szabad- és munkával telített napjait hackerként tengeti, lavírozva a virtuális és a valós lét között, míg nem a Wachowsky testvérek csavarnak a sztorin, s egyszer csak el kezdi követni a Fehér Nyulat.


3. Bölcs, öreg varázsló/boszorkány

Csodaturmix, Merlin, Gandalf, Dumbledore, Angela. Csak páran a kategória képviselői közül. Bölcsek, (nagyon) öregek, és imádnak rébuszokban beszélni. Ha kell zárat nyitnak, főzetet kotyvasztanak, vagy sasokat hívnak a vége-főcím előtt pár perccel.
Tudományuk egyedül akkor káros, mikor ráébredünk, hogy nem csak nekünk, de a "dark-side" csoportját is bővíti egy. Ahogy Tolkien mondja: "Ne ártsd bele magad a varázslók dolgaiba, mert körmönfontak és hirtelenharagúak." Ha mégis sikerülne, és mi híján vagyunk az efajta tudományoknak, ne legyünk restek az ellenkező irányba rohanni. Feltéve, ha túl akarjuk élni az ütközetet.

orokvilaga_banner.jpg

4. Elérhetetlen, gyönyörű nő

A sok vér, veríték és menetelés közben nem árt egy kis romantika, aminek a tárgya legtöbbször egy gyönyörű nő. Ellentétben a sok véghezvitt hőstettel -pl.: harc egy ezer éves gigantikus óriás sárkánnyal-, ezek a nők elérhetetlenek főhőseink számára, vagy csak a kaland végig jutnak el -sokszor csak- az első csókhoz. Ennek
legtöbbször oka vagy társadalmi szakadék (Arya- Eragon; Anakin Skywalker- Amidala), vagy két faj közötti élethossz, életmód (Drizzt- Cattie-Brie), esetleg a serdülőkori esetlenség (Ron- Hermione). Mindenesetre akad mindegyik típusból jó pár.

5. Sárkány

Ha már nőket megemlítettük, a sárkányok mellett sem érdemes elmennünk. Minden fantasy alapeleme, már-már annyira, hogy ha nincs benne egy se, akkor gyanús, hogy egy más műfaj képviselőjével van dolgunk. A Gyűrűk Ura világa, Örökség tetralógia, Sárkánydárda krónikák, Trónok harca... S most csak a fő hype-okat említettem. Bölcsességük vetekszik az öreg mágusokéval (sőt!), s hasonlatosan hozzájuk mindkét oldalon megtalálhatók. Robosztusak, lélegzetelállítóan szépek, félelmetesek, és rajonganak a drágakövekért, aranyért.

6. Humoros, jófej, laza mellékszereplők

A főhős mellett legtöbbször jópofa mellékszereplőket találunk, akik egy-egy epizód erejéig olykor fontosabbá válnak, mint fő társaik. Általában régi jó barát, aki valamilyen képességével kitűnik, így hasznos útitárssá válik a kaland során. Például Han Solo és Chewbacca, Hermione Granger, Gavner Purl.

7. Mágikus fegyverek

Excalibur, Brisingr, Fullánk, Szónikus csavarhúzó, pár azok a fegyverek közül, amik hőseinket segítik a kijelölt úton. Általában vagy örökségként, vagy valami kalandos úton jutottak hozzá a segítő eszközhöz.    

Excalibur.jpeg

tronok angol.jpg

8. Szürke hiánya, avagy a jó zsaru-rossz zsaru módszer

Minden történet keretét a jó és rossz párharca adja. Főhőseink a világos oldal képviselői, s barátaikkal, olykor magányosan felveszik a harcot a sötét oldallal. Sok író igyekszik úgy megalkotni a rossz karaktereket is hogy legyen olyan, akivel szimpatizáljunk, hogy a harc végkimenetele ellenére mi dönthessünk, hogy kivel azonosulunk.     
Ehhez kapcsolódik az, hogy a szemben álló feleket általában ellentétes minőségű jelzők ékesítik. A gonoszok sokszor csúfak, feketében járnak, jól elkülönülnek a jóktól, akik világos színekbe öltöznek, szépek és a harmóniát szeretik. 

9. Mindent túlélő főszereplők

A főhősök egyik legbosszantóbb tulajdonsága az, hogy mindig minden körülmények között győztesként és -fontos- élve kerülnek ki a különböző párharcokból. Egyszerűen sose kapnak akkora sérülést, hogy belehaljanak. Itt jön képbe a 3. pontban megemlített bölcs, aki harc után a különféle csip-csup vágásokból pillanatok alatt meggyógyítja hősünket. Tehát, mint említettem, sose árt, ha van a háznál egy mágiaűző ismerősünk, hisz súlyosabb sebekből is talpra tud állítani.
Ellenkező esetben Galbatorix, Voldemort, Darth Vader triója fog a világ élére kerülni, mert sanszos, hogy egy ütközet után már nem kelünk fel többé.

10. Jóslat, végzet

Végezetül pedig az első ponthoz kapcsolódóan a jóslatok jelentőségével zárnám. Legtöbbször vagy egy felső hatalomtól, vagy egy mindentudó boszorkánytól ered. A végzet fogalmazódik meg bennük, s célt adnak hősünknek, hogy azt beteljesítsék. Rébuszokban vannak megfogalmazva, így már megfejtésük is tudást, tapasztalatot és magasfokú jártasságot igényel. Ilyen jóslatot kap Neo, Harry Potter és Eragon is.
Álmok, megérzések formájában is sokszor megjelenik, például a Trónok Harcában Brandon esetén, de önbeteljesítő jóslatról is beszélhetünk, melyre példát a Star Warsban és Riddick krónikáiban láthatunk.

 

14 komment

Címkék: könyv irodalom toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr465020087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.01.17. 10:36:01

Valaki írhatna egy olyan történetet, maiben egy parasztfiú egész nap szánt-vet, nem történik vele semmi érdekes. Csak hétvégente a faluba visszatérő kereskedő mesélné, hogy a fővárosba érkezett a hős lovag, hogy megölje a sárkányt és kiszabadítsa a királylányt. Aztán hétről-hétre hallanánk csak a sztorit, mindig más mesélné, más stílusban (kereskedő, vándorkomédiás, sárkányidomár, zarándok) aztán a végén más az esküvőről tudósítanának. Érdekes lenne.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.01.17. 10:42:06

jól összeszedett lista. a magányos/árva szuperhősökkel egyébként Dunát lehetne rekeszteni, ha most így belegondolok a DC vagy Marvel képregényhősök közül alig van aki ne ezen zsánert erősítené :)

Miumiu 2013.01.17. 11:00:34

A Trónok harcát én speciel pont azért szeretem mert ott nem csak fekete-fehér szereplők vannak, sőt igazából egy olyan szereplő sincs benne akit egyértelműen jónak vagy rossznak lehetne kikiáltani (na jó talán a Stark lányok de ők még gyerekek). Meg azért is mert bárki meghalhat benne :)
Amúgy nekem a Harry Potter vs. Star Wars kép ugrott be rögtön 343f11.pbworks.com/f/1321312302/harry-potter-star-wars-scifi-pitch.jpg
De ha már kliséknél tartunk akkor visszamehetünk egészen a Nibelung énekig, mert ott se volt sokban más az alapséma.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.17. 11:09:07

"Ha már nőket megemlítettük, a sárkányok mellett sem érdemes elmennünk."

:D:D:D:D

Gavarra 2013.01.17. 13:10:49

@Yooha: Mindenképp! Esetleg nincsenek eféle ambícióid, kedves Yooha? :) Bizonyára egy ilyen kaland könnyedebb és érdekesebb hangvételű mű lenne, mint Joyce Ulyssese. :)
/Távol álljon tőlem, hogy lehúzzam James Joyce munkásságát, sőt! De ami tény, az tény. Idén fogok megbirkózni vele, sok ismerősömnek beletört a bicskája/

Gavarra 2013.01.17. 13:13:32

@Miumiu: Na meg ott a szereplők se élnek túl mindent, épp ellenkezőleg! Persze, amúgy kivételek vannak, örüljünk nekik, de vajmi kevesen vannak a tömegtermékekhez képest. Nekem még például a Darren Shan sorozat jutott még eszembe nagy hirtelen, ahol ezzel a kivétellel (nem minden fekete-fehér) találkozhatunk.
A kép amúgy zseniális, nem ismertem! :D

steery 2013.01.17. 15:48:51

Mi következik ebből? Ha újszerű és fordulatos sci-fit akarsz írni, tedd bele a következőket:
1. A hős, akinek rendes, átlagos, jóravaló családja van és békés, boldog, nyugodt gyerekkora volt.
2. Kiválasztatlanság: a hős, akinek vannak barátai, munkatársai és sosem magányos (rendszeresen bulizni jár).
3. Buta, fiatal varázsló vagy boszorkány: aki sosem beszél rébuszokban és általában nem jönnek be a trükkjei.
4. Elérhető, csúnya nő, aki gond nélkül hagyná magát lefektetni, ha bárkinek is lenne hozzá gusztusa.
5. Nem sárkány alapú idegen életforma: polip, amőba, esetleg hímivarsejt formájú kicsi, csúnya, csöppet sem félelmetes szörny, ami a készpénzért rajong és a bankkártyákért.
6. Humortalan, rosszfej, görcsös mellékszereplők: általában egy új barát, akinek semmilyen spéci képessége nincs, így teljesen haszontalan és idegesítő a kaland során.
7. Nem mágikus fegyverek: bugylibicska, csavarhúzó, csőkulcs és horgászzsinór, amik hőseinket segítik eltévedni az úton. Általában a piacon, kéz alatt jutottak hozzájuk vagy guberálás útján.
8. Szigorúan szürke történet, amiben minden és mindenki ellentmondásos és senkivel sem azonosulhat az olvasó-néző. A gonoszak lehetnek szépek, akik színes és divatos ruhákban járnak, a jók pedig emósnak és kiérdemesült hullarablóknak álcázzák magukat.
9. Mindenbe belehaló főszereplők: A főhősök legszerethetőbb tulajdonsága, hogy rendszeresen vesztesként kerülnek ki a csatákból és időnként belehalnak a párharcokba. Ha mégsem, hát tutira megnyomorodnak a sérüléseiktől és tolószékben gurulnak a sztori végére.
10. Nincs végzet, csak ha bevégzed: a jóslatok meglepő módon nem válnak valóra, így a hős nem tudja beteljesíteni sorsát és valami totálisan meglepő és lehangoló véget ér a történet.
Aki kedvet érez hozzá, írjon egy ilyen sztorit! A siker garantált!

Gavarra 2013.01.17. 16:28:25

@steery: Köszönöm a kellemes, és nevetéstől könnyes perceket, amit a szövegedből kicsengő szarkazmusod okozott. Egy élmény volt! :D
No de... mint tudjuk, korántsem az a baj a klisékkel, hogy előfordulnak, hanem az, hogy csoportosan! Miért nem lehetne egy olyan fantasy-t írni, amiben mondjuk kicsit megcsavarjuk a storyt? Miért kell MINDEN történetet telezsúfolni mitikus lények tömegével?
A kivételekből kellene több, s akkor a most klisés sztorik se lennének annyira szembeötlők. :)

steery 2013.01.17. 18:44:53

Inkább legyen élmény, mint halmány. A szarkazmust én főleg a klotyón gyakorlom, de időnként úgy érzem, a virtuális világban is érdemes elpottyantani egy-két gondolatcsomagot.
Én speciel élvezem a klisés sztorikat is, ha jól vannak megírva és szórakoztató a mű kivitelezése. Ha kíváncsi vagy rá, miket szoktam írni, keresd Ewan Steery regényeit a neten. :-)

Gavarra 2013.01.17. 19:44:45

@doggfather: Végre valaki észrevette az átkötést! :DD örültem!

Gavarra 2013.01.17. 19:47:19

@steery: oh, rendben, megkereslek akkor! :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.18. 09:37:39

@Gavarra: a poszt legnagyobb dumája volt. :D

Mondjuk van még 1-2 nagyon jó mondat, de ez vitte a pálmát.
süti beállítások módosítása