Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Vér, vér, vér: vagány vámpírok top 9. I. rész

2013.02.25. 18:32 :: Zanphagras

how-to-understand-vampire-dreams.WidePlayer.jpg

A vámpír egy népmesei-folklór elemből kialakult irodalmi toposszá nőtte ki magát az évszázadok alatt. Ezek a démoni lények az egyik legegyetemesebb tiltás szentségtörő megszegői, vérivók, amiben nem is a vér az elsődleges baj, hanem az életerő, a lélek, amit az tartalmaz. John Polidori The Vampyre-ja óta sokféle vámpírt láttunk - és bizony a vérszívók sokak szerint manapság már nem menők, épp ellenkezőleg, klisészerű töltelékelemek lettek a történetekben. Lássuk a top 10 filmbeli és regénybeli vámpírt - akik-amik szereplése igenis lényegi és feldobja a történetet, amelynek középpontjában állnak!

hobbit művészete1.jpg

9. Darren Shan vámpírjai

Darren Shan (azaz Darren O'Shaughnessy) ír szerző 12 kötetes vámpír-ciklusát nem igazán kell bemutatnunk senkinek. Az ifjúsági horror mestere a vámpírok egyes alap-jellemvonásait megőrizte, így például halálosan okosak, rendkívül gyorsak, örök életűek, és felsőbbrendű érzékeiknek hála képesek "megérezni" egy sor dolgot. A nyakharapós-élesfogas dolgot is elvetette a sorozat: vámpírrá nem harapással tesznek másokat, hanem jelet tesznek az emberre, így teszik félvámpírrá. Rendkívül arisztokratikusak, és nem feltétlenül gonoszak: az igazi vámpír csak táplálkozás végett fogyaszt vért, áldozatát semmi esetre sem öli meg. Az elfajzott vámpírok, a vérszipolyok azok, akik áldozataikat el is pusztítják.

8. Lidércek (Stargate Atlantis)

A Pegazus-galaxis határozottan ellenszenves domináns fajtája a lidérc a Stargate: Atlantis sorozatban: ezek az alapvetően humanoid, de sok rovar-gént birtokló lények egy ősi génorzó rovarfaj leszármazottai, amely régi-régi bogárkák étkezési szempontból sok emberrel találkoztak, így átvették génjeiket - és létrejöttek a lidércek. Ezek a telepatikus, kényelmetlenül gonosznak tűnő lények az emberre vannak utalva, mivel felnőttkorban egyetlen igazi táplálékuk az emberi élet-erő, amelynek megvonása egy idő után kiszikkadt hullává alakítja az áldozatot.

És az ember nem válhat lidérccé. Upsz...

kivansagok500.jpg

7. Miriam Blaylock - Éhség

strieber.JPG

Többféle népnél maradt fenn mítosz, legenda olyan lényekről, akik minden szempontból, tökéletesen embernek tűnnek, de tulajdonképpen halhatatlanok, mert emberek vérével táplálkoznak (Japán, Egyiptom, Asszíria, stb.). Miriam (akivel egy kult-filmben és az azonos című Éhség regényben is találkozhatunk) Egyiptomban született, évezredekkel ezelőtt, és úgy élte végig mai napig tartó életét, hogy egyetlen halhatatlant sem ismert saját magán kívül. Whitley Strieber vámpírja (ezt a szót nem is használja magára!) idegenebb nem is lehetne a többi vérszívótól: nem arisztokratikus, nem fensőbbséges, csupán egy esendő, de gyönyörű szép nő, akinek legfőbb vágya az, hogy legyen végre egy társa, aki nem öregszik meg, és pusztul el mellőle - és ehhez a modern orvostudományhoz fordul, hogy halhatatlanná tehesse kedvesét. (A regény egyébiránt most akciós áron elvihető.)

6. Arculeid Brunestud - Shingetsukan Tsukihime

lunar_legend_tsukihime_053.jpg

A Shingetsukan Tsukihime című keserédes anime főhősnője ez a rejtélyes, gyönyörűszép, szőke lány, aki egy igazi ősi vámpír. Hosszú ideig szendergésbe hullik, és csak akkor ébred fel, amikor fő ellensége, a sötét mágus Roa megjelenik a világban, és csak annyi ideig él a szó klasszikus értelmében, amíg Roát újra és újra meg nem öli. Emiatt valahol mélyen iszonyatos magányban létezik, szenved, és ezt keménységgel próbálja leplezni, de valójában csak egy végtelenül szeretetéhes lány, akinek még csak vért sem kell fogyasztania, mert hogy ősi vámpír, akik felül állnak a táplálkozás ilyen kényszerén. (Nagyon szeret viszont enni. Normális ételeket.) Amikor ébren van, megpróbál olyan gyorsan annyit élni, amennyit csak lehet, szeretne egy teljes életet magának - amit soha nem kaphat meg...

A top 5 vámpírhoz folytatás itt:

3 komment

Címkék: film irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr585093998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maszk13 2013.02.26. 09:57:40

Darren Shan vámpírjai nem örök életűek csak lassabban öregednek az embereknél. A félvámpíroknak 5, a vámpíroknak 10 év "kell" egy év normál emberi mértékben számított öregedéshez.

Miumiu 2013.02.27. 12:42:06

Hiányzik nekem pár vámpír a teljes listáról... hol van pl. az örök klasszikus Drakula? Jó persze elcsépelt már listára rakni, de kb. annyira mint az Anne Rice-os vámpírokat.
és Penge? bár ő se mai csirke az igaz. Vagy Selene az Underworldből? Alucard????

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.28. 09:49:55

Igen, igen igen az első hely telitalálat!

És igen, Penge tényleg hiányzik. :D
süti beállítások módosítása