Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Nőnapra: a legvagányabb csajok a sci-fi és fantasy világából

2016.03.08. 23:18 :: SFblog

Erősek, vagányak, semmi sem állhat az útjukba és még a legvadabb akciójelenet kellős közepén is észbontóan jól néznek ki. Éppolyan hatásosan csavarják el a férfiak fejét, mint amilyen hatásos a jobbhorguk. Vág az eszük, a legbonyolultabb high-tech kütyük használata sem okoz nekik több gondot, mint egy orrpúderezés. Lehengerlőek és legyőzhetetlenek, egyszóval igazi NŐK.

nn15.jpg

A nemzetközi nőnap alkalmából a sci-fi és fantasy filmek legbelevalóbb hölgyszereplőit szedtük csokorba. Ti milyen nevekkel egészítenétek ki a listát?

Ellen Ripley (Alien)

nn6.jpg

Sigourney Weaver felejthetetlen sci-fi hősnőt formált meg az Alien-filmekben. Ellen Ripley bátorsága vetekszik a legelszántabb háborús hősökével, karaktere mégis emberi, szerethető. Bevállalós, sokoldalú és - természetesen - az ő keblében is érző szív dobog a marcona felszín alatt. Ripley az Entertainment Weekly szerint az első olyan női mozikarakter, akit nem a körülötte lévő férfiak vagy a velük való kapcsolata határoz meg. A színésznő máig egyik leghíresebb alakításával a sztereotíp férfi szerepekkel való dacolás előfutára lett.

Dana Scully (X-akták)

nn5.jpg

Gillian Anderson Scully ügynöke  (a keresztneve nem sokszor hangzott el a sorozatban) más jellegű hősnő, mint a katonás Ripley. Lélegzetelállítóan okos, szkeptikus és cinikus nő, akinek nincs szüksége mások segítségére ahhoz, hogy boldoguljon. Mulderrel együtt nyerő párost alkotnak, kapcsolatukban az egyenlőség dominál. Scully karaktere szintén régi sztereoptípiákat döntöget. Esetében szó sincs bajba jutott hölgyről, sőt inkább ő az, aki többször megmenti az elkalandozásra hajlamos Muldert.

Leia hercegnő (Csillagok háborúja)

nn2.jpg

Bár puritán fehér klepetyusával és briósra emlékeztető hajtekercseivel a divatikon-címre nem pályázhat, Leia Organa mégis párját ritkítja a hercegnők között. Felejtsük el a tiarákat és a bálokat: ez a királylány mesterlövészeket megszégyenítően lövöldöz, igazi hadvezérként csatázik és nincs az a slamasztika, amiből ne tudna kimászni.

Natasha 'Fekete Özvegy' Romanoff (Bosszúállók)

nn7.jpg

Egy igazi femme fatale - az egykori szovjet kém és orgyilkos, Natasha Romanoff gyönyörű, ám halálosan veszedelmes. A jó útra tért rosszkislány páratlan harcművész, fantasztikusan bánik a fegyverekkel és ha ez még nem lenne elég, elismert balerina is. Nem csoda, hogy a  csodaszép Scarlett Johanssonnak rengeteg edzésébe került ez a szerep.

nnbook2.jpgNeal Stephenson - Snow Crash

Kara 'Starbuck' Thrace (Csillagközi romboló)

nnkicsi.jpg

Bár a sorozat tele van jól megírt, komplex női karakterekkel, közülük is kiemelkedik Katee Sackhoff  Karája. Nagyszájú, kötekedő, füstöl mint a gyárkémény, bárkit az asztal alá iszik, ha arról van szó, de nem riad meg a veszélytől és mindig lehet rá számítani - egy igazi, belevaló katonalány!

Buffy Summers (Buffy, a vámpírok réme)

nn9.jpg

"Szőke kislány, aki bemegy a sötét sikátorba és meghal" - ismerős a horror-klisé? Joss Whedon, a sorozat szellemi atyja ezzel akart leszámolni, amikor megálmodta Buffy Summers karakterét. Az elsőre bájosnak tűnő, ám valójában kőkemény démonvadászt Sarah Michelle Gellar keltette életre a képernyőn. Bár Buffy igazán csinos, sikerét mégis inkább annak köszönheti, hogy karaktere igazán összetett és izgalmas fejlődésen megy keresztül a sorozat folyamán.

Trinity (Mátrix)

nn4.jpg

Carrie-Ann Moss leghíresebb alakítása a Mátrix fekete bőrszerkós, megállíthatatlan hősnője. Trinity számítógépes programozó és hacker, akinek sikerült megszöknie a Mátrixból. Keménynek tűnik, mint a kő, de valójában bármit megtenne azokért, akiket szeret. A végsőkig harcol azért, amiben hisz és a legnagyobb áldozattól sem riad vissza - egy valódi, modern hősnő!

Clara Oswald (Doctor Who)

nn10.jpg

Tudjuk, hogy a Doktornak karrierje során temérdek segítője akadt. Voltak köztük szexisek, okosak, mókásak, csípős nyelvűek, szeretetreméltóak...Kevesen vannak azonban olyanok, mint Clara Oswald, akire ezek közül mindegyik tulajdonság jellemző. Mindezek mellett Jenna Louise Coleman karaktere sebezhető és kicsit titokzatos is, nem csoda, hogy mindenkit elbűvöl.

Eowyn (A gyűrűk ura)

nn11.jpg

A "páncélinges szűz" bebizonyította, hogy a nők helye nem a tűzhely mellett van. A Miranda Otto által megformált törékeny, szőke teremtés a tilalom ellenére álöltözetben csatába indul és férfiakat megszégyenítő bátorsággal küzd. A döntő, véres ütközetben pedig ő az, aki megöli a Nazgúlok legyőzhetetlen urát, akit egy férfi sem képes elpusztítani.

Nyota Uhura (Star Trek)

nn12.jpg

Kirk kapitány talpraesett, hihetetlenül intelligens segítőjét az erdeti sorozatban Nichelle Nichols, az új verzióban a dögös Zoe Saldana alakítja. Uhura neve a szuahéli 'szabadság' szóból származik. Nyota Uhura az első olyan színes bőrű női karakterek egyike, aki domináns szerepett kapott a képernyőn.

nnbook3.JPGStephenie Meyer: A burok

Katniss Everdeen (Az éhezők viadala)

nn3.jpg

Bizonytalan tinilányból erős, harcos amazon - a Jennifer Lawrence által megformált karakter hihetetlen utat járt be, és hihetetlen népszerűségre tett szert. Az első részben Katniss még egy önmagában kételkedő, tanácstalan kislány, aki gyakran kétségbeesik, a végén pedig öntudatos, rettenthetetlen partizán, a totalitárius rezsim ellen küzdő forradalom jelképe.

Selina 'Macskanő' Kyle (A sötét lovag - Felemelkedés)

nn13.jpg

Anne Hathaway legalább olyan dögösen mutat a Macskanő fekete, testhez álló bőrszerkójában, mint Scarlett Johansson a Fekete özvegy szerelésében. Selina Kyle afféle női Robin Hood, csak épp a saját szakállára dolgozik. Gotham City gazdag, korrupt  kiváltságosait fosztogatja, és célja érdekében nemcsak bájait, valamint remek álcázási képességét, hanem páratlan testi ügyességét is beveti. A lelke mélyén azonban arra vágyik, hogy tiszta lappal kezdhesse újra életét.

Daenerys Targaryen (Trónok harca)

nn14.jpg

Sose húzz ujjat egy olyan lánnyal, akinek sárkányai vannak! Az ezüsthajú hercegnőt megformáló Emilia Clarke Jeanne d'Archoz hasonlította a Viharbanszületett Targaryen-ivadék karakterét. Khaleesi a történet kezdetén szótlan, félénk lány, aki bármit megtesz bátyjának, később azonban harcos amazonná, hadseregek királynőjévé és 'sárkányok anyjává' válik.

Rey (Star Wars - Az ébredő erő)

nn1.jpeg

A fiatal, makacs, belevaló Rey megformálásával Daisy Ridley egy csapásra a Star Wars-rajongók új kedvence lett. A titokzatos lány tréning nélkül is úgy tud bánni az Erővel, mint egy képzett Jedi, magát Kylo Rent is legyőzi. Akárcsak a sztereotíp bajba jutott hölgyek, Rey is egyik slamasztikából a másikba kerül, ám ő egyedül is ki tud mászni a csávából. A készülő nyolcadik rész nagy kérdéseinek egyike, hogy vajon fény derül-e a roncsvadászból harcossá lett lány származásának rejtélyére.

nnbook1.jpgArthur C. Clarke-Stephen Baxter: Napvihar

 

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: film star wars sci-fi star trek mátrix fantasy marvel doctor who éhezők viadala trónok harca

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr298455302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N0ctis 2018.03.07. 22:19:01

River Tam - Serenity
süti beállítások módosítása