Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Vadásszunk gravitációs hullámokra!

2016.03.22. 19:00 :: SFblog

Nem vagy tudós, de lázba hoznak a tudományos felfedezések és szeretnél te is részt venni egy nagyszabású projektben? Arról álmodozol, hogy hétköznapi emberként te is részese lehetsz a jövőt meghatározó nagy felfedezéseknek? Ha ez így van, eljött a te időd! Most te is segíthetsz napjaink egyik legjelentősebb természettudományos kutatásában, méghozzá úgy, hogy gyakorlatilag nem is kell csinálnod semmit.

kep741662nagy.jpgAkif Pirincci: Francis

11009545_7d844db2cb85ff315efa3f68c9fbc675_wm.jpgMost te is a LIGO "munkatársa" lehetsz

A Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory februárban tette azt a szenzációs bejelentést, hogy sikerült detektálniuk a gravitációs hullámokat, vagyis a téridő  - Einstein által "megjósolt" - hullámszerű megnyúlásait és összehúzódásait. A Kaliforniai és a Massachusettsi Műszaki Egyetem páratlan nemzetközi együttműködéssel megvalósult projektjében több mint ezer tudós, köztük egy magyar csapat is részt vett.

kep742543nagy.jpgA.Sztrugackij-B.Sztrugacki: Fogadó a halott alpinistához

A lézer interferométerrel mért jelek különböző erősségűek. A februári bejelentés az összeolvadó feketelyuk-párosról a legerősebbekről szólt, a kisebb hullámok detektálásához azonban még nagyobb számításigényű keresőprogramok alkalmazása szükséges.

bh01.pngÖsszeolvadó fekete lyukak

Ebben nyújthat segítséget az Einstein@Home képernyővédő, amelynek használatával az otthoni számítógépek nyugalmi állapotban bekapcsolódnak azokba a számításokba, amelyekkel a gravitációs hullámokat mérik be a világegyetemben. Nem kell tehát mást tenned, mit letöltened a képernyővédőt, amely így részt vesz a LIGO tavaly szeptember és január között gyűjtött hatalmas adatmennyiségének feldolgozásában. Az eredményeket a program automatikusan küldi a központi szerverre.

einstein-at-home-screenshot_jpg_838x0_q80.jpgÍgy fog kinézni az Einstein@Home képernyővédő, miközben a géped gravitációs hullámokat keres

kep744112nagy.jpgChristian Charriére: Iscambe erdeje

 

 

 

1 komment

Címkék: tech kutatás tudomány gravitációs hullám

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr648517734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lengyelpiac Hu 2017.10.04. 20:20:11

Ezzel "csak" az a baj, hogy empirikus módon csakis a tér-időn kívülről lehetne megfigyelni annak változását.
XD
süti beállítások módosítása