Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A tíz legjobb világvége-film, amit látnod kell, mielőtt decemberben meghalsz

2012.05.23. 04:51 :: Zvezda

A nagy világvége-hisztériához alkalmazkodva mi is összeállítottuk a listánkat. Íme a tíz legjobb film, amit mindenképpen látnod kell, mielőtt bevégzi az emberiség. Tekintsd lelki felkészülésnek, ötletbázisnak, vagy csak szimplán délutáni/esti szórakozásnak. A lista ezúttal is szubjektív, a lemaradt filmeket, egyéni kedvenceket a kommentekben lehet propagálni.

 

10. 2012 (2012, 2011.)

Látványvilágban nem lehet panaszunk, de a történetvezetés, a gagyi főszereplők és a hiteltelen túlélőmázli miatt csak a tiizes lista végére tudjuk rangsorolni a filmet. Azért hozzátenném, hogy az emberiség megmenekülése érdekében épített hajók nemzetek szerinti egyenlőtlen elosztása borzalmasan irritáló volt, azt a látszatot keltette, hogy csupán a felső tízezernek és a politikai elitnek áll jogában túlélni, ebből a körből még a tudományok művelői is kiesnek, illetve perifériára kényszerülnek. Nem tetszett a film üzenete, nem tetszett, ahogy a tehetős országok kihasználják az olcsó keleti munkaerőt a "bárkák" megépítésére, nem tetszett, hogy a túlélés lehetőségének formáját a gazdag és erős államok megtartották maguknak. Aki még nem látta, egyszer mindenképpen nézze meg a filmet, és dőljön hátra olyan vegyes érzelmekkel, ahogy azt oly sokan tették már. Trailer:

 

9. Holnapután (The day after tomorrow, 2004.)

Az éghajlatváltozás témakörét dolgozza fel a nagy költségvetésű, kissé kommersz, de nagy látványvilággal rendelkező 2004-es mozi. A történetben az elvaduló természeti jelenségek mellett helyet kap egy apa-fiú kapcsolat is, valamint olyan képtelennek tűnő jelenetekkel gazdagodhat emlékezetünk, mint New York jégbe fagyása, vagy amerikai menekültek tömeges bevándorlása Mexikóba. Egyszer mindenképp nézhető, vegyes hangulatú film. Trailer:

8. 12 majom (Twelve Monkeys, 1995)

James Cole börtönbüntetését tölti egy olyan jövőben, ahol az emberiség 99%-át kiirtotta egy rejtélyes vírusfertőzés, mely 1997-ben terjedt el. A büntetés elengedéséért cserébe Cole-nak vállalnia kell az időutazást, és teljesítenie küldetését, ami nem más, mint információk gyűjtés a múltról, a vírusról, és annak elterjesztőjéről. Készítése idejének mozijaihoz képest jól felépített, alaposan átgondolt történet, ahol az idő változását nem könnyű befolyásolni. Többszöri nézésre ajánlott. Trailer:

7. Képlet (Knowing, 2009)

50 évvel ezelőtt iskolás gyerekek rajzait helyezték el egy időkapszulában. Az évforduló felnyitják a tartályt, és egy jelenbeli kisiskolás, Caleb furcsa papírt "örököl". Egy számokkal teleírt oldalt, amit megmutat tudós édesapjának. A számokról hamarosan kiderül, hogy katasztrófák időpontjait és helyeit jelöli meg, ám a számok idővel elfogynak. Lehet, hogy az utolsó, világméretű katasztrófára már nem is kell olyan sokat várni? Elgondolkodtató film, némi családi klisével körítve. Trailer:

6. Vízivilág (Waterworld, 1995)

A Föld jégsapkái megolvadtak, és hamarosan az összes kontinenst elöntötte a víz. A kevés számú túlélő mesterséges zátonyokon, összetákolt hajókon él, és a legendás Szárazpartot keresi. A titokzatos mutáns Tengerész, akinek füle mögött kopoltyú van, lábujjai között pedig úszóhártya, hajójára vesz egy tinezéves lányt, és az anyját. Azonban hamarosan kalózok kezdik üldözni őket. Kiderül, hogy a kislány hátán az áhított szárazföldre vezető tetoválás van... A mozikban nagyot bukott a film, pedig mondanivalója igen érdekes. A kivitelezés középszerű, némileg talán érződik rajta a rendező/főszereplő Costner és a stáb viharos viszonya. Trailer:

5. Veszélyes jövő (On the Beach, 2000)

A jövő nukleáris háborújában szennyezetté válik az egész Föld légtere, és már csak Ausztrália fölött lélegezhető a levegő, ott sem sokáig. A sugárzási szint pedig vészesen emelkedik. Egy amerikai atomtengeralattjáró kiköt a szigetországban. Az Egyesül Államok északi részéről jeleket fognak. A túlélők, és a túlélés reményében a tengeralattjáró elindul, hogy felkutassa a jel forrását. Vajon van még remény az életben maradásra, vagy mindenki elpusztul? A kérdésre választ kapunk a filmből, és a karosszékből felállva elég zsibbadtnak fogjuk érezni magunkat. A téma ellenére nem szokványos történetbe élhetjük bele magunkat, ezért is került fel a Veszélyes jövő két részes Tv-film jellege ellenére a lista 5. helyére. Trailer:

4. 28 nappal később (28 Days Later..., 2002)

Jim egy kórházban ébred 28 napos kómájából. Egyedül bolyong a kihalt folyosókon, majd London központjában, de sehol senki sincs az utcákon, csupán egy kaotikus menekülés minden ottmaradt nyoma. Néhány óra múlva mégis találkozik két túlélővel, akiktől megtudja, hogy vírus fertőzte meg a lakosságot, amely az ember öntudatlan, agresszív lénnyé változtatja. Újabb túlélőkkel vidéken keresnek menedéket, egy fennmaradt és a külső lények elől fokozottan védett katonai bázison... A filmen végig érezhető az állandó fenyegetettség, a kilátástalanság. többször nézős, angol-francia alkotás. Trailer:

3. Éli könyve (The Book of Eli, 2010)

A Föld ebben a filmben is atomháborúban pusztult el. A kevés túlélő egyike Éli, akinek mindennél többet érő dolog van a birtokában: a Biblia utolsó példánya. A rogyadozó városmaradékok, összetákolt kisebb települések bandaháborúiban részt venni nem kívánó Eli mégis kénytelen megküzdeni a martalócokkal, akik meg akarják szerezni könyvét. Márpedig csak akkor kaphat reményt az emberiség maradéka az újjászületésre, ha a Biblia jó kezekbe kerül. Érdekes látványvilágú, kicsit a Waterworld-re emlékeztető, filozofikus-vallásos mondanivalójú film. Megérdemli a dobogót. Trailer:

2. Az út (The Road, 2009)

Amerikát (és talán a világot is, ez nem derül ki a filmből) rejtélyes katasztrófa sújtotta néhány évvel a film jelene előtt. Éhínség tört ki, majd a túlélők egymásnak este, kifosztják a gyengébbet, sőt, alkalmanként meg is eszik. Ebben a világban gyalogol a part, egy jobb élet reményének hitében apa és fia. Zaklatott hangvételű film, megdöbbentő és mélyen elgondolkodtató. Trailer:

1. Legenda vagyok (I Am Legend, 2007)

Te mit tennél, ha az utolsó ember lennél a Földön? Dr. Neville azon felül, hogy továbbra is megpróbál emberként élni egy ember nélküli világban, keresni annak a rejtélyes vírusnak az ellenszerét, amely az emberekből sötétben kuporgó, döghúson vegetáló, veszélyes lényeket kreált. Társa a létezésben és a kutatásban Sam, az okos németjuhász. Ám egy nap Sam is megbetegszik, és Dr. Neville-nek nem marad más választása, mint az öngyilkosság... vagy mégsem? Nem lövöm le a további eseményeket, legyen elég annyi, hogy ha nem tetszene a befejezés, semmi baj, ugyanis az alkotók több, alternatív befejezést is készítettek, ami a DVD-ken elérhető. Trailer:


 

 

22 komment · 1 trackback

Címkék: ajánló film videó toplista apokalipszis világvége

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr954531998

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az út - a túlélés szemszögéből 2012.05.23. 12:17:57

Az utóbbi évek nemzetközi szinten is sikeres irodalmi alkotása Cormac McCarthy: Az út című könyve, melyből filmváltozat is készült. Egyesek az évtized regényének tartják, mások szerint lapos és unalmas. Ezt ítélje meg ki-ki saját benyomásai alapján.&nb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.05.23. 10:02:57

Tudjátok, h nagy sci-fi és egyben Galaktika fan vagyok, és azt is tudom, hogy ez egy szubjektív lista, aminek az 50%-ával tökéletesen egyet is értek, node azért Képlet? 2012? Legenda vagyok?? hogy túrhatták ki ezek pl az Omega man-t (igen, ennek a remake-je a legenda) vagy a Dr Strangelove-ot, vagy a testrablók támadását, vagy a Bombabiztost? vagy a Mad Max 2-t, vagy vagy vagy... az ötlet egyébként nagyon jó, és az év vége felé haladva úgyis egyre forróbb lesz (amíg le nem hűti a fejeket a nagy katasztrofics be nem következése), szóval ezt a listát bőven lehet még pörgetni :)

Gukker 2012.05.23. 10:34:45

@mrbloodbunny: Ráadásul keverve vannak az apokaliptikus (katasztrófa) és a _poszt_apokaliptikus filmek.

"pl az Omega man-t (igen, ennek a remake-je a legenda)"
Ami pedig szintén feldolgozás. :)
www.imdb.com/title/tt0058700/

Meg persze feldolgozás a Veszélyes jövő is. (Ettől még persze a Legenda Vagyokkal ellentétben jó film).
Az Utolsó Part:
www.imdb.com/title/tt0053137/

Zvezda 2012.05.23. 12:51:39

Azért tértem ki már a bevezetőben arra, hogy lehet bővíteni a listát, mert sejtettem, hogy lesznek még javaslatok, és persze képtelenség olyan felsorolást összeállítani, amivel mindenki egyetért. Bátran írjátok le ide a ti tizes listátokat.

ubik 2012.05.23. 13:46:56

t1 és terminator: judgment day, book of eli, the road, 28 days/weeks later, 12 monkeys, dawn of the dead(2004), children of men, delicatessen, sunshine

load error 2012.05.23. 15:55:24

"Ami pedig szintén feldolgozás. :)"

Ami pedig a (másik hárommal együtt) szintén feldolgozás, mivel a Legenda vagyok című regényre épül. (És van egy "Omega vagyok" című "mockbuster" feldolgozás is)
Bár ha jól tudom már Mary Shelley is írt valami hasonlót. :)
en.wikipedia.org/wiki/The_Last_Man

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2012.05.23. 16:05:17

Hogy lehet listán a "Legenda vagyok" elörébb, mint "Az út"?
Szerintem azeket fel kellene cserélni, "Az út" jóval ütösebb, eredetibb, megrázóbb, elgondolkodtatóbb film, mint a másik.

Prophet 2012.05.23. 16:49:12

A nyomasztó hangulata miatt egy kibővített listába, ahonnan pl. kikerülne a 2012, Holnapután, a Legenda vagyok kissé hátrébb csúszna, bekerülhetne a Threads is: www.imdb.com/title/tt0090163/. Sheffield-et éri bombatámadás, bemutatja a konfliktust, ami a háborús készülődéshez vezet, a bombázást, stb... miután megnéztem, örültem a borult égnek és az esőnek, ami az utcán fogadott.

catshannon 2012.05.23. 16:57:05

most komolyan megelőzi az amcsi feldolgozása az eredetit? (28 nappal később - legendavagyok)
a waterworld pedig tényleg halál unalmas, nemjó. a 12 majmot bajosan előzhetné meg... el kellett volna dönteni, az ötletet vagy a kivitelezést díjazzátok inkább.

Gaudi 2012.05.23. 19:10:02

@Prophet: A Threads egyszerűen brutális.

Prophet 2012.05.23. 20:03:47

@load error: Hasonló témában olvastam egy novellát (?) is, nem tudom, magyarul megtalálható-e: koapp.narod.ru/english/fantast/book34.htm

Apokalipsz István 2012.05.24. 16:23:26

@Prophet: Ha még csak Sheffieldet érné, de nem az egész Nagy-Britanniát letarolják.
Az egyik leglehangolóbb film, főleg mert valós előrejelzéseken és számításokon alapszik.

2012.06.25. 02:31:05

Én inkább azt mondanám, hogy sikerült összeszedni a világ 10 leggagyibb filmjét. Az Úton már könyv formájában egy rakás fos. A többiről nem is beszélve.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.07.02. 22:23:06

a 12 majom az egyetlen értékelhető film ebből a sorból.

delicatessen, T2, 9, mad max, the quiet world, szexmisszió?

frekventor 2012.09.05. 19:34:27

Ime a saját verzióm:
Úgyis jön a beígért világvége, jönnek a mokány kis űrhajók csatárláncban és kipusztítanak bennünket. Azaz majdnem, mert az egyik valami üzemzavar végett leszáll mellettem. Körbejárom, hátha rájövök,hogyan lehet kinyitni. Láttam egy dudort,rátenyereltem, hát jött is le a kabintető rendesen. Mégsem üzemzavar lehetett, mert a pilóta ott ült benne magába roskadva, biztosan rosszul lett. Kicsatoltam, megfogtam a szárnytövénél, és kiemeltem a gépből, volt vagy ötven kiló. Bedobtam a közeli konténerbe, és rácsaptam a fedelet. Beültem a gépbe, azonnal éreztem, hogy a gép kommunikál velem, afféle súgóként sorra elmondta a fejemben, hogy mit kell tenni. Még egy hely volt mögöttem, elugrottam hát az asszonyért, együtt nekieredtünk a nyílt világűrnek. A többiek egy kicsit csodálkoztak „társuk” viselkedésén ,de mire észbe kaptak, eltűntünk a szemük elől. Valami térgörbítős hajtóműve volt, mert hihetetlen sebességgel haladtunk a tejút másik végébe. Találomra kinéztem egy bolygót – régi tapasztalatok alapján az egyik naptól a harmadikat – és leraktam a gépet. Most az egyszer szerencsém volt, kicsit hasonlított a földhöz, ősközösségben élő emberek is voltak rajta, csak itt-ott különböztünk tőlük.(ez egy regényben kifejthető lenne). Istenként tiszteltek bennünket és gyarapítottuk őket tudásban és létszámban egyaránt. A közös utódok ugyanis még nálunk is fejlettebbek lettek, jó volt a genetikai kombináció. Kezdetleges szárnyak is kialakultak, és ez így folytatódott, míg el nem mentünk egy másik bolygó népét kiirtani Innentől végtelenített a történet..

frekventor 2012.09.06. 19:26:01

Előzmények:
Úgyis jön a kétezertizenkettő, mikor is a teljes biológiai rendszert kipusztítják, csak a kukorica meg a pipacs ússza meg.
Az úgy lesz, hogy amikor fellátogattunk a holdra, Amstrongék találkoztak egy idegen faj képviselőjével, aki elmagyarázta nekik, hogy ez a terület már az övék, itt bányásszák a sinox energiafémet , és ha megközelítik a holdat még egyszer, megkeserülik. Amstrong beszámolt az illetékeseknek a hallottakról, és arra a következtetésre jutottak, hogy csendben maradnak, és leállnak a holdutazásokkal. A kínaiak viszont 2011 végén kijutottak saját eszközeikkel az űrbe, és 2012 közepén holdutazást terveztek. Kicsit eltolódott a végrehajtás, novemberre kijavítottak minden hibát, elindultak a holdra, és sikeresen landoltak. Lao Csin a kapitány sétára indult a holdon és beleütközött az idegenekbe, akik csak annyit mondtak neki: „mi szóltunk!”. Nem bántották, így visszarepültek a földre és beszámoltak a pártvezetésnek a történtekről. Azok már tudták értelmezni az idegenek mondatát, hiszen amikor az amerikaiak hírét vették, hogy holdra szállnak, megtelefonálták a fenyegetést a kínai kormánynak. Ők is csendbe maradtak, nem akartak óriási pánikot kelteni. Karácsony előtt megjelentek az idegenek egy űrflottával, csatárláncba álltak, és alig látszó kékes sugárral szórták meg a teljes földfelszínt. Az élőlények hangtalanul összeestek ott ahol voltak, és többé nem mozdultak. Néhány év után már mindenütt csak a kukorica zöldellt, és a pipacs virított itt-ott a földtekén.
És tízezer év elteltével kiléptek az első ősgyíkok a a tengerekből és kezdődött minden elölről…

Tuco78 2012.09.25. 22:33:37

Nem ismertek egy régi filmet ami ilyen világvége sztori?
Még gyerekkoromban láttam a 80-as évek vége felé de azóta is megmaradt belőle néhány filmkocka és szívesen újranézném.Arra emlékszem,hogy valami gyerekek belesetek valamilyen kútba és elkaptak valami fertőzést meg arra,hogy rengeteg varjú repkedett benne.
Ha esetleg tuja valaki mi ez a film kérem írja meg a címét!
Előre is köszi!
Amúgy a lista nem rossz ha a Hollywoodi tucatfilmek játszanának csak (kivétel talán a 12 majom.

rohadjmegARCgeci 2012.12.16. 22:19:44

Én imádom a katasztrófa scifiket.
Pár témát hiányolok ami még nem volt filmen.
-Szuper vulkán kitörés
-Gamma sugárzás
-Egy hatalmas fekete lyuk támadása.

Tuco78 2012.12.22. 20:30:35

@Dr. Furia: Hát nem vagyok biztos benne,hogy az lesz mert asszem ez a földön játszódik és nem sorozat volt de azért letöltöm a biztonság kedvéért.

WasdMan 2016.02.08. 07:45:39

Ezt a listát kiegeszíteném:
Walking dead
Éghasadás
Into zhe badlands
süti beállítások módosítása