Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

George Lucas 5 millió dollárra perli a Jedi vállalatot

2010.08.24. 16:00 :: SFblog

Mikor George Lucas megalkotta a Star Wars sorozatot, még nem gondolta, hogy egyszer egy Jedi felszereléseket gyártó céggel kell hadakoznia. Aztán megjelentek a fénykardok, amelyekkel jól ki lehet verni egymás szemét. Most pedig végképp elege lett, próbálja bojkottálni  azoknak a headseteknek a gyártását, amik segítségével agyhullámokkal irányíthatóak a számítógépek.  

A LucasFilm 5 millió dollárra készül perelni a Jedi Mind Inc.-t, ami olyan headsetet dobott piacra, amelyek lehetővé teszik, hogy használója agyhullámokkal irányítsa a számítógépeket vagy azt, hogy videojátékokkal játszon ilyenformán. 

A perben arra hivatkoznak, hogy ezekkel a szerkezetekkel nem csak a védjegyeket sértik meg, hanem visszavetik a LucasFilm eladásait. Ezen kívül a vacak kütyük, - melyekről mindenki a Star Warsra asszociál - rontják Lucas cégének hírnevét is. Annyi bizonyos, hogy a bíróságok ritkán találkoznak ilyen feljelentéssel:

A Star Wars sorozat legfőbb szereplői a Jedi lovagok. Ezek a harcos szerzetesek az Erőt használják - azt az energiát, ami a világegyetem minden élőlényét összeköti - hogy megvédjék a Galaktikus Köztársaságot és azt a gondolkodásmódot, amit az képvisel. Mikor Palpatine szenátor elárulja a köztársaságot és megalapítja a Galaktikus Birodalmat. Így törvényenkívüliek lesznek a Jedik. Bár sokszor menekülniük kell, nem adják fel sorsukat, és újabb Jediket képeznek azért, hogy harcba szállhassanak a Birodalommal.

Bővebben:




Jedi -

blastr

44 komment

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr752243779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.08.24. 22:26:56

Ennek is elment az esze vénségére...

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2010.08.24. 22:30:53

ez egyre hülyébb...

akkor ennyi erővel perelje be a NASA-t, mert űrhajókat mer fellövöldözni az űrbe...

A nép fia 2010.08.24. 22:32:06

Ugyan már, mi az, hogy rontja a Star Wars hírnevét? Rontja az eladásokat? EMBER, gondolkozz már! Vagy az agyad helyén is zsíros toka nőtt?!

Aki nem ismeri a Star Wars-t (Úristen, van ilyen?!), az majd kíváncsi lesz, hogy ez a gondolattal irányítható cucc honnan is származik, milyen ötlet inspirálta. Vagy épp egy ilyen gép piacra dobásával fog újra megugrani a Star Wars iránti kereslet!

Ez egy óriási ziccer, kár volna egy barom jogi perrel elrontani. Ha Lucasnak lenne esze, akkor ő maga látná meg benne az új hirdetési potenciált, amellyel akár az új SW-rajzfilmeket lehetne népszerűsíteni, vagy újra kilószámra eladni a trilógiák dvd-it. Most akarják úgyis pár kimaradt jelenettel újra megtolni a régi filmeket, meg full-HD-ben kiadni, hát ez a kütyü kiváló kedvcsináló lehet(ne).

mokas_gizi 2010.08.24. 22:36:53

Csak kell a pénz a zsidajának, nem értem hogy mi a probléma ezzel...

Senkifia 2010.08.24. 22:41:36

nem csak számítógép...van egy agyhullámokkal irányított pingponglabda emelgető is. tök jó ötlet. röpke 8-10 ezer ftért megvehető.Force Trainer a neve asszem :)
amúgy meg tényleg g.ci lett lukács vénkorára. vagy mi9ndig az volt,csak jól álcázta. mi a f.sznak kell neki még több pénz? ja vagy mókás gizi által utalt származási kényszer lenne ?:)

LA Times 2010.08.24. 22:52:56

mi a baj ezzel, bazdmeg?

csak annyi, hogy ő találta ki, hogy "JEDI"

LA Times 2010.08.24. 22:56:15

Agyatlan barmok, ebből azt olvastátok ki, hogy most neki még több pénz kell?

Te örülnél, ha lenyúlnák az alkotásaidat?

Lehet ilyen kütyüket csinálni, csak akkor már ne nevezzük Jedi cuccnak ezeket, bazdmeg!

Értetlen barmok.

:))

LA Times 2010.08.24. 22:57:27

"mokas_gizi 2010.08.24. 22:36:53

Csak kell a pénz a zsidajának, nem értem hogy mi a probléma ezzel..."

mókás gizi val.szeg cigány

azért nem érti.
ő a szabad lopás híve :)

LA Times 2010.08.24. 22:59:12

Mondjuk mikor Bill Gates levédte a "dupla kattintást" egérrel, arra én is azt mondtam, hogy mocskos dolog. De a jedi kifejezés kereskedelmi használatának joga George Lucasé.

Mit nem lehet ezen érteni, ha?

:D

paraszthajszal 2010.08.24. 23:23:49

Ja, a márkavédjegy megsértése minden bizonnyal valóban megáll. A "jedi" kifejezés használatának joga Lucas papáé, ha valaki (pláne ha egy profitorientált vállalkozás kereskedelmi célokra!) szeretné használni, ki kell pengesse érte neki a zsét.

Azt viszont már tényleg nehéz lesz bizonyítani, hogy ez visszaveti (majd) a Lucasfilms eladásait, vagy rontják a cég hírnevét, de minden bizonnyal enélkül is szép summa üti majd a markukat a per végén (vagy peren kívüli megegyezés során).

És igen, ez természetesen a pénzről szól, de mint tudjuk egy jó márkanevet kitalálni, felépíteni nem olyan könnyű, sőt nem is olyan olcsó (gondoljunk pl. a marketingköltségekre), miért kéne azt megengedniük, hogy valaki a saját vállalkozásának a MÁSOK védjegyének bitorlása révén szerezzen előnyt? Ha annyira jók azok a termékek, akkor el lehet majd őket adni más névvel is, vagy lehet egy normális szerződést kötni Lucas papával a védjegyhasználat díjáról (royalties).

Dárt Vödör 2010.08.24. 23:25:11

Pár rebellis veszélyezteti a galaktikus birodalmat. Naná hogy lecsap rá a jog Erővel. :)

Tereskov (törölt) 2010.08.25. 00:36:27

Azert aki nem erti, vagy nem akarja erteni mokas gizit, az maga is valszeg zsidaja.
Szoval a zsido az zsido, oregkorara meg meg azabb: nekem is van egy orrsovenyferduleses rokonom (szegrol-vegrol), aki oregkorara penzert porciozta a szodavizet a veluk elo meg oregebb anyosanak. Es ez nem vicc vazze. LA Times meg jol teszi, ha nem agyatlan barmozik, meg bazdmegol, hanem kussol es keszul csendesen a sabbathra.

nick: 2010.08.25. 00:39:47

...akkor ha én kimondom, hogy jedi, akkor én is fizessek?

és ha igen, akkor csak a dzsedáj-ért, vagy az oviskori dzsedi-ért is kell?

...csak mert sztem az utóbbi eléggé hungarikum :-P

egyébként pedig abcúg lukasz-kukac

mediocris 2010.08.25. 01:07:49

@nick::

Nem gondoltam volna hogy Lucas bácsinak igazat fogok adni bármiben is a közeljövőben, de ez több mint pofátlanság volt a Jedi Mind Inc. részéről. Mondjuk a duplakattintást és a "Jó estét, Jó szurkolást" értelmes országokban kinevetik a szabadalmi hivatalok, de a Jedi névvel és a Star Wars hírnevével marketingelni és pénzt csinálni a jogtulajdonosok engedélye nélkül az nagyon nem szép dolog. Mondogassa aki akarja, de pénzt ne más sikerével csináljon. Ha csak a termék lenne a lényeg akkor nem veszik elő a Star Warst.

nick: 2010.08.25. 01:09:56

@mediocris: pedig ahogy többen írták már, közel sem biztos, hogy Lucas hoz több pénzt ezzel a Jedi Mind-nak, és nem fordítva

...bár ha ilyen harácsoló, akkor lehet, hogy elfordulunk tőle, hiába minden :-P

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.25. 01:49:42

A SW-ban használt összes név és szó tulajdonjoga kizárólag a lukaszé. Meg a színeké, a formáké és hangoké. Holnap már ne merjek kimenni az utcára.

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.08.25. 02:38:44

Ez milyen szenzációhajhász f/\sz megfogalmazás megint? Nem az eszközök gyártását, hanem a védjegy használatát kifogásolja. Már ez védjegy, meg (C)-olt anyag. Amúgy szerintem simán bukhatja, ha bizonyítja a cég, hogy átkerült a hétköznapi szókincsbe a szó. (Lásd pl. Microsoft esete a Windows védjeggyel, ha már szóbakerültek. Mert a duplakattintást nem szabadalmaztatták. Ill. mobilon, PDA-n meg egyéb hasonló eszközökön igen, de ott sem pont ill. csak azt.)

A zsidozóknak innen szeretnék gratulálni. Ismertem egy pár blog kommentert, aki egészen fiatal korától mindig mindenhol képes volt zsidozni. Ilyenek ezek a blog kommenterek. (De gyökér ez az automata cenzor.)

geekbloghu · http://www.geekblog.hu 2010.08.25. 02:40:10

Lucas mindig is egy f@sz volt...

JohnHenry 2010.08.25. 03:07:36

védi a szellemi termékét, mi ezzel a gond? rubikék se örülnek, ha kínaiak kockát gyártanak, borászok se, ha szlovákok tokaji néven árulnak bort.

gyökereknek üzenem, hogy lucas, velük ellentétben, csatlakozott a "fele vagyonom jótékonykodásra ajánlom" mozgalomhoz, szóval neki 5 milla semmi pénz, itt az elvről van szó.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.08.25. 04:44:29

A Jedi nev tenyleg megteveszto.
Nyugodtan mas nevet is lehetett volna adni a kutyunek.

Helótageci 2010.08.25. 07:06:31

Eltekintve a védjegy mizériától, miért kell a fejet mozgatni ha agyhullámokkal dolgozik a cucc?

MA 2010.08.25. 07:46:53

@Helótageci:

És miért kell bedőlni a kanyarba, amikor kormánnyal irányítasz egy autós játékot? :)

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2010.08.25. 08:32:53

mintha rémlene vmi halvány emlékem jedi néven az ókori egyiptomi birodalomban müködő homályos jóslatokkal babráló misztikus papi figurákról, amit valahol olvastam.
de ez tényleg csak mintha.
egyébként hullára igaza van lucasnak, ráadásul úgy, hogy az egész roppant gagyinak tűnik, alkalmasabb a lejáratásra, mint a reklámra.
ha átment a köznyelvbe, akkor cummancs....

algi 2010.08.25. 08:45:55

Nem tudom, mi a problémátok. A jedi szó a Star Wars védjegye. Nyilván Tatuin térképet, X-szárnyú vadászgép makettet és legócsillagrombolót se lehet a LucasFilm engedélye nélkül forgalomba hozni.

Különben rég meggazdagodtam volna Star Wars termékekből.

Nyomek 2010.08.25. 08:50:10

A nem értőknek:

Én azt tervezem, hogy kiadok egy CD-t saját
számaimmal. Most tanulok énekelni, anyám szerint jó vagyok.
A lemez címe az lesz, hogy "Michael Jackson's Best Songs Limited Edition"
A borítója a Thriller-es borító lesz egy az egyben.

Remélem, Jackson papa és a többiek nem lesznek olyan köcsögök (zsidók), hogy problémáznak ezen.

lyken 2010.08.25. 09:04:54

@mokas_gizi: "Csak kell a pénz a zsidajának, nem értem hogy mi a probléma ezzel... "

A probléma a védjegy megsértésével van.

Kotkodus 2010.08.25. 09:07:58

a mozgáskorlátozott reklámarc 20-35 szót tud leírni percenként a szájával. ehhez képest a fejjel (és nem agyhullámokkal) irányított kütyüvel sokkal lassabb... ha valaki ezt kifizeti az meg is érdemli...

Martian (törölt) 2010.08.25. 09:58:38

@Tereskov: ha történetesen nem zsidó lenne, hanem mormon és egyébként az USA jogszabályok alapján perelne, akkor az szerinted nem ugyanaz..?

órarugógerincű felpattanó 2010.08.25. 09:58:59

Nem lenne ezzel semmi gond, ha nem neveznék jedi-nek a terméket. Azt valaki kitalálta, felépítette, beleinvesztált, nem éppen szép dolog, hogy valaki más meg lenyúlja.

Martian (törölt) 2010.08.25. 10:18:11

@Tereskov: De az is benne van, hogy a Jedi Mind Inc. cégnév alapján akár Jude Mind Inc. is lehetne... :) a lenyúlás az lenyúlás.

plony 2010.08.25. 10:24:50

Az a kérdés, hogy a "Jedi" szó valóban védjegy-e. Bejegyzett márkanév (TM)? Tényleg "szabadalmaztatva" van? És mi van szabadalmaztatva? A "Jedi" szó, vagy maga a "jedi" mint találmány?

OftF 2010.08.25. 10:54:30

Szerintem Lukas elhúzhat a vérbe, a jedi már a hétköznapi szókincs része. Talán nem kellett volna kultfilmet csinálni néhány évtizeddel ezelőtt, akkor most nem lennének ilyen gondjai.

Kylian 2010.08.25. 10:55:30

F*sza a találmány, engem akkor fog érdekelni, ha a billentyűzetet is ki lehet majd váltani vele (tehát nem a kurzorral kell egy virtuális billentyűzeten pötyögni, hanem közvetlen a gondolat erejével lehet gépelni a szavakat villámgyorsan). Akkor azonnal beruháznék rá :)

Lefetyke 2010.08.25. 10:57:03

Látom, megint túltengenek a Lucas-szidók a a kommentelők között.

Most komolyan: a "Jedi" szó Lucas univerzumához tartozik, 99%, hogy a kifejezés le is van védve. Maga a ketyere, amit az a cég gyárt, bizonyára hasznos, de ne lopjuk le más ötletét az értékesítéshez. Nevezzék másképpen, minek egyáltalán megkockáztatni a pert, amikor köztudott, hogy Lucas éberen őrzi a Star Wars-világhoz tartozó jogokat?

És nem kell mindig, mindenért nekimenni Lucasnak, most pl. igaza van. Ez olyan, mint az Adibas, vagy a Recebook.

redwolf 2010.08.25. 11:08:51

Lucas a SW-t összelopkodta mindenhonnan, és maga sem bízott a sikerben, mert úgy tudom , nyaralt valahol a tengerparton a bemutató idején! De amióta néhány egyszerű ember benyalta ezt az egész katyvaszt, amit SW világnak hívnak, embertelenül meggazdagodott. Mindent betilt, ami nem őt gazdagítja. Gondolkozzunk már el azon, mennyi filmet is csinált, és miket? Így kell kőgazdagg válni egyetlen ötletből. Szánalmas, mint filmrendező, zseni, mint üzletember.

Szelid sunmalac 2010.08.25. 11:23:41

Nagyon egyszeru a megoldas. Hivjak Dzsedinek. Az nem Star Wars szo

Logan Grimnar 2010.08.25. 11:26:10

@redwolf: én meg úgy tudom, hogy te teljesen hülye vagy....
Lucas életműve a SW univerzum, töménytelen mennyiségű időt, energiát és pénzt tolt bele. Teljesen jogos a felháborodása, hogy bitorolják az ő szellemi termékét, melyet ráadásul le is védett. Az USA nem Kína, hogy bármit büntetlenül le lehessen másolni...

Szelid sunmalac 2010.08.25. 11:26:32

Vagy Jedy, Gedi, Gedy, Jadi stb.

Logan Grimnar 2010.08.25. 11:28:44

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Nem te gyártatod a "Rebok", esetleg "Puna" márkanevű sportcipőket? ;-)

mediocris 2010.08.25. 15:14:23

@nick::

Szerintem történetesen nem erről van szó. Engem is zavarna ha Jorge helyében ha valaki belerondítana az univerzumomba, a pénztől függetlenül. Engem az is zavarna ha a Lukas Arc dobná piacra a cuccot, mert az égvilágon semmi köze a filmhez. A film művészet és tisztelem mint ilyent. Szóval szerintem jogi és anyagi szempontoktól függetlenül pofátlan dolog volt így marketingelni a terméket. SW házi kolbászhoz mit szólnál? A Jedik kedvence :).

LA Times 2010.08.25. 21:45:47

@AutosVilli: muhahahahhahahahahhahahahahahahah

Martian (törölt) 2010.08.28. 10:01:00

@mediocris: megjegyzem, ha rajongói Star Wars filmet szeretnél csinálni, Lucas is nem kér pénzt a logók használatáért...
süti beállítások módosítása