Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Vége lehet az Empire State Building egyeduralmának

2010.08.28. 12:00 :: SFblog

Látod azt a a csillogó tornyot középen? Ez a tervezett 15 Penn Plaza, egy felhőkarcoló, ami magasabb lehet az Empire State Buildingnél. Ami kínos, az az, hogy ugyanazon a helyen lesz, így el is takarhatja, ez pedig komoly botrányt okozott.

 

Az Empire State Building tulajdonosai, pl. Anthony Malkin szerint a 15 Penn Plaza egy "szörnyűség". Szerintünk olyan, mintha a Blade Runner (Szárnyas Fejvadász) díszletéből lenne kiemelve. Malkin és partnerei azt akarják, hogy a város képviselői 250 méterben limitálják a felhőkarcoló magasságát. A jelenlegi állás szerint - amit már a városi tisztviselők is jóváhagytak - a 15 Penn csak 11 méterrel lesz alacsonyabb a 381 méter magas Empire State Buildingnél, a maga 370 méterével.

A botrány abból robbant ki, hogy a torony eltakarhatja az Empire State Buildinget, ami New York városának ikonikus része, akárcsak Chrysler Building, a Rockefeller Center, vagy – amíg még álltak – a World Trade Center ikertornyai voltak.

Manapság egész New Yorkban mindenütt újabb és újabb felhőkarcolók épülnek, megáltoztatva ezzel a városképet.

Érdemes megemlíteni, hogy nem ez az első épület, amivel az Empire State Buildingnek versenyeznie kell. Persze valójában annak idején, az építésekor ugyanez volt a helyzet a Chrysler Bulidinggel, az akkori legmagasabb épülettel. Ez utóbbi akkoriban versenyben volt a világ legmagasabb épülete címért a 40 Wall Streettel. Ikonikus art deco stílusú csúcsának köszönhetően a Chrysler kiütötte a nyeregből a 40 Wall Streetet, de az Empire State Building mindkettőt háttérbe szorította, pedig csak 11 hónappal később épült.

Ki mit gondol, elcsúfítaná a városképet a 15 Penn Plaza, vagy New York evolúciójának természetes velejárója? 

dvice

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr342252065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása