Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Hatékonyabb űrkutatás hatékonyabb napelemekkel

2010.10.01. 16:15 :: GalBob

Még a leghatékonyabb napelemek is rengeteg energiát vesztenek hő formájában. Mindazonáltal fotonok által kibocsátott elektronok a napelemekbe hatolva elektromos energiává alakíthatóak, kiküszöbölve ezzel a hővesztés problémáját.


Amikor a fényrészecskék belépnek a napelembe, egy úgynevezett excitont is létrehozhatnak. Az exction egy olyan kvázirészecske, amely egy elektronból, s egy elektronlyukból áll össze. S hogy mi az elektronlyuk? Alapjában véve az elektron ellentéte, ám nem illene rá, az anti-elektron jelző. Nem anyag, nem antianyag, nem valami – inkább egy olyan hely, ahol az elektronnak elő kellene fordulnia, ám ez mégsem következik be.


Úgy tűnhet, mindennek nincs valódi jelentősége, ám előfordulhat, hogy az elektron, s ez a bizonyos lyuk vonzák egymást, ami által egy excitonná állnak össze. Ennek a folyamatnak a bekövetkezése felelős a napelemek hőveszteségéért. A hőveszteség minimálisra csökkentésének trükkje abban rejlik, hogy minél több elektron fogjunk be, mielőtt azok szétszóródnának, mivel az elektronok folyama már terelhetővé, s így elektromos energiává fordíthatóvá válik.


A Wyoming és Colorado Állami Egyetem kutatói pedig éppen ezt tették. Fényelnyelő ólomszulfid részecskéket egyesítettek titánium dioxidból készült elektródákkal. Megállapították, hogy e rendszer által létrehozott áram excitonokat tartalmazott, amik képesek voltak a beérkező fotonok exctionjait összegyűjteni, mielőtt azok ismét alkotóelemeikre bomlottak volna.


A napelem hasonló módon ejtheti fogságba az excitonokat. Ameddig a napelemek a megfelelő elektródákhoz vannak kapcsolva, képesek a lebomlási folyamat előtt magukba zárni a kvázirészecskéket, ami által a napelemek még a hővesztés beindulása előtt hasznosítható energiához jutnának. Óriási mértékben megnőne a napelemek hatékonysága, anélkül hogy drasztikusan meg kellene változtatnunk a mostani technológia alapelveit. A környezetbarát energiafelhasználáson túl az új kutatási eredmények az űrkutatás területén is hasznosíthatóak lennének, egyes becslések szerint másfélszeresére nőhet a mélyűri szondák „szavatossága” a közeljövőben.
 

 

io9

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr182337205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása