Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Extrém fekete lyukak hevítették fel az univerzumot

2010.10.13. 14:00 :: GalBob

A globális felmelegedés nem csupán lokális probléma... univerzális felmelegedés kínozta az egész univerzumot 11 milliárd évvel ezelőtt, megduplázva ezzel az intergalaktikus hélium hőmérsékletét. A kozmikus hőemelkedés annyira károsnak bizonyult, hogy 500 millió évre egész egyszerűen leállította a galaxisok fejlődését.

11,7  és 11,3 milliárd évvel ezelőtt az univerzum masszív ionizációs folyamaton esett át, amikor is az ősi héliumatomokról lehasadtak az elektronok. Mindez tíz- és huszonkétezer Celsius fok közötti hőmérsékletre hevítette az intergalaktikus gáz atomjait. A hevülés megakadályozta az atomokat abban, hogy egymásba omolva új csillagokat hozzanak létre. Néhány apróbb termetű galaxis még a meglévő gázaiból is vesztett ezen időszak során. Egy szó mint száz, az ekkoriban uralkodó káosz majdnem félmilliárd évig akadályozta a kis és közepes méretű galaxisok növekedését.

Maga a folyamat a fiatalkori univerzum kaotikus természetére eredeztethető vissza. Gyakoriak voltak a galaxisok közti ütközések, a szupermasszív fekete lyukak növekedése ésszel majdnem felfoghatatlan méreteket öltött. Az egyesülések gravitációs energiáját a fekete lyukak  óriási ultraibolya-sugárkitörésekké alakították, amelyek az univerzum egy-egy pontján beindíthatták az intergalaktikus hélium felfokozott ionizációját.

Ha többet is szeretnénk megtudni az univerzális felmelegedésről, illetve arról, hogy a modern kutatók hogyan derítettek fényt erre az ősi kozmikus eseményre, keressük fel a the Daily Galaxy honlapját.

 

The Astrophysical Journal / a publikáció ingyen elérhető itt

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr962363980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása