Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Megtalálták az Űrodüsszeia kimaradt jeleneteit

2010.12.22. 08:00 :: GalBob

Már múlt hét óta tudjuk, hogy azt a bizonyos 17 percnyi felvételt, amit Stanley Kubrick kivágott az Arthur C. Clarke azonos című regénye alapján forgatott 2001: Űrodüsszeia végső változatából, egy kansasi sóbánya mélyén találták meg eléggé megviselt állapotban. Már csak az a kérdés, hogy alkalmunk nyílik-e látni a hiányzó jeleneteket?

Nos a Warner Brothers egy nyilatkozatában tisztázni kívánja a helyzetet:

"A 2001: Űrodüsszeia kivágott felvételeit kezdettől fogva a stúdió páncéltermeiben őriztük. A 2001 New York-i permiere után Kubrick 17 percnyi anyagot vágatott ki, majd közölte, hogy az így megrövidített kópia a film végső változata. A stúdió tiszteletben tartja Mr. Kubrick elképzeléseit, s a rendező szándékai szerint kívánja megőrizni a filmet, így tehát nem tervezzük egy esetleges átdolgozott vagy kibővített verzió kiadását."

Mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy miként viszonyul a már nyilvánvalóan kiadhatatlan bővített változat gondolatához, ám a nyilatkozat alapján semmi sem zárja ki, hogy ez a bizonyos 17 percnyi felvétel az eredetitől függetlenül, önálló otthoni lemezként jelenhessen meg. 

Na de mit is láthatunk a kivágott felvételeken?

  • Az "Ember hajnala" jelenetsorból pár snittet távolítottak el, ahol is a majom pár  pillanatra felhagy a csont fegyverként való használatával. A később beiktatott jelenetben mély beállításból láthatjuk a monolitot.
  • Számos snittet vágtak ki a centrifugális lakórészben történő kocogásból is.
  • Egy teljes jelenetsor hiányzik, amelyben Dave Bowman pótalkatrészeket keres az antennához.
  • Mielőtt HAL végzett volna Poole-lal még megszakította a kommunikációt a Discovery és Poole űrkompja között. Ez megmagyarázza Bowman és HAL párbeszédében az erre történő utalást.
  • Sok mindent kivágtak Poole űrsétájából is. 

 

5 komment

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr662530976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2010.12.22. 10:52:41

Úgy látszik, egyeseknek nem volt elég hosszú a film. :D

nemecsek ernő áruló 2010.12.22. 10:56:03

Hm... Ha a jelenetek viszonylag jó minőségben elérhetővé válnának önállóan, én nem zárnám ki, hogy egy elvetemült releaser rászabaduljon, és extended változatot készítsen belőle. :D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.22. 11:18:09

Pont most olvasom a teljes Űrodisszeia sorozatot, amit egy magyar kiadó rendezett egy igen vastag kötetbe. Ebben van egy könyv, amit Clarke írt "2001 elveszett világai" címmel a a film és a regény keletkezéstörténetéről, és szerepel benne egy csomó, a regényből kimaradt rész, amiket végül is kihagytak mind a filmből, mind a regényből, mert filmen nem tudták volna megfelelő technikai színvonalon megjeleníteni. Marha furcsa ez a mából visszanézve ez, amikor CGI-vel minden, de tényleg minden kivitelezhető...

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.12.23. 17:02:40

Kocogás, pótalkatrész keresés, űrséta.. izginek hangzanak.
süti beállítások módosítása