Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Elhunyt Diana Wynne Jones

2011.04.02. 07:30 :: Zanphagras

Elhunyt Diana Wynne Jones. A 76 éves írónő 2009 óta küzdött súlyos tüdőrákjával, még műtötték is, ami ideiglenes javuláshoz vezetett. Az sajnos nem bizonyult tartósnak: visszaesés következett. Március 26-án szervezete nem bírta már tovább.

Diana Wynne Jones 1934 augusztus 16-án született Londonban. Kisgyerekként a háború miatt többször kényszerültek a Luftwaffe elől Walesbe költözni.
Szülei nem nagyon voltak jelen gyerekkorában: mindketten elkötelezett népnevelők voltak, és a munka volt az elsődleges az életükben, így három gyermeküknek korán saját útjukra kellett lépni.

Diana Oxfordban tanult, ahol J. R. R. Tolkien és C. S. Lewis óráira is volt szerencséje járni... nem véletlenül fordult a fantasy műfaja felé.

Írásaira alapvetően jellemző a humor, az irónia: saját műfaját is úgy képes finoman parodizálni, hogy közben végig megmarad annak keretein belül. Így egyszerre izgulunk és nevetünk, egyszerre vagyunk külső szemlélők és kalandorok a történetben.

Kultikus szakkönyve a fantasy klisékről, a Tough Guide to Fantasyland érdeklődők és szakértők elsődeleges forrása; regényformátumú társai a Dark Lord of Derkholm és a Year of the Griffin, melyek az izmos barbáros, bikinis varázslónős sword-and-sorcery műfaj elképesztő humorral és mégis nagy kedvességgel teli paródiái.

Többszörösen díjnyertes sorozata a Chrestomanci-sorozat, amelyhez több novellát is írt. Nagy sikert aratott sorozata még a Dalemark-széria, amely négy könyvből áll. A közönség valószínűleg leginkább a Kastély-könyveket ismeri, ennek első részéből, A Vándorló Palotából ugyanis Miyazaki Hayao 2004-ben varázslatos, kiváló anime-filmet készített, az írónő hatalmas örömére.

A Metropolis Media egyik könyvének, a Varázsvilágok 1 - A trónörökös (Magids - Deep Secret) kiadásával emlékezik meg a sikeres, örökkön vidám írónőről. A mű április közepén jelenik meg.

1 komment

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr182790694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2011.04.02. 12:03:36

Akkor biztos van vége a műnek.
süti beállítások módosítása