Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Őrült brit múmia

2011.10.19. 10:35 :: Zanphagras

Nagy-Britannia népe sem arról híres, hogy arányosan kevés őrült van náluk, sőt... És íme, ismét bizonyítják is flúgosságukat. Egy nemrég, 61 évesen elhunyt, Alan Billis nevű taxisofőr ugyanis végakaratában abszolút kikötötte, hogy ordas módon szeretne múmia lenni, újbirodalmi egyiptomi módon. Nos - lett.

Özvegye szerint ha most látná önmagát, repesne az örömtől, mert vágya az volt, hogy még halálában is különleges legyen. Nem mellesleg, a mumifikálás alatt orvosilag értékes felfedezéseket tehetnek a... nos, a mumifikálók, és Mr. Billis határozottan szerette azt az elképzelést, hogy azok alapján akár valakinek még segíteni is tudnak majd. Ezért még életében elintézte, hogy ha eljönne a legrosszabb (?), mumifikálják.

Azzal, hogy ókori egyiptomi módon mumifikálták, beírta nevét a történelembe: háromezer éve nem hajtottak végre holttesten ilyesmit. Hogy hogyan is zajlik egy ilyen múmiagyártás? Először is eltávolítják a belső szerveket, a testet pedig fertőtlenítik és kitömik vászonnal. Ezután olajokkal és méhviasszal kezelik, majd egy hónapon át sós vízben áztatják, majd intenzív hőnek teszik ki, hogy kiszáradjon. Utána burkolják csak be a jól ismerős vászontekercsekkel.

Persze, az ókorban ez alatt a hosszú folyamat alatt sor került rengeteg egyébre is: vallásos rítusok, mágikus szertartások és áldozatbemutatások követték egymást a hosszú hetek alatt. Ezzel készítették fel a bebalzsamozott személyt (aki a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem csak fáraó lehetett) a nagy utazásra a túlvilágra. Hogy segítsék a lélek útját, mágikus szövegeket is felolvastak a kezelt holttest mellett. Ilyen volt a Holtak Könyve - egy részletes leírás az alvilági útról (a Duaton keresztül) és arról, hogyan kell viselkednie az egyes próbatételeken ahhoz, hogy a túlvilágnak ne a kellemetlenebbik végébe érkezzen meg. A könyv eredeti címe rw nw prt m hrw, ami átírva és lefordítva valami olyasmit jelent, mint Kilépni a Fénybe, vagy Előlépni a Napfényre. A Holtak Könyve rengeteg varázslat szövegét is tartalmazza, amik szintén a lélekre leselkedő veszélyek elhárításában segédkeztek. Az Újbirodalom idején terjedt el a használata, de korábban is voltak ún. koporsószövegek, piramisszövegek, amikből többet át is vett a Holtak Könyve, ami már magyarul is elérhető.

Hogy felolvasták-e Mr. Billisnek, illetve elvégezték-e a szükséges rítusokat Anubisz és a többi alvilági isten és szörny tiszteletére, arról nem szól a fáma. (Ezek bizony nem voltak kellemes lények, volt bőven mitől félni: különböző kiméra-szerű lényektől originál egyiptomi vámpírokig sok mindent megtalálunk a listában. Ld. fentebbi kép Hunefer papiruszáról: Anubisz épp az elhunyt szívét méri meg, a mérleg tövében ülő, szimpatikus kis lény, Ammit szende tekintettel azt várja, hogy a szív könnyebb vagy nehezebb lesz az igazság tollpihéjénél. Ugyanis éhes.) Minden esetre is háromezer év után valóban ő volt az első, akit mumifikáltak ezzel a régi egyiptomi technikával.

A nyitóképen látható is a múmiája, a folyamatot végző orvos, Dr. Stephen Buckley társaságában.

És ha valaki furcsállná a taxisofőr poszt-mortem vágyát, meg kell kérdezni tőle, ő mit tervez Orion felé hajózva?

blastr.com nyomán

Szólj hozzá!

Címkék: zs

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr363313954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása