Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A skizofrénia hangjai

2012.02.11. 06:00 :: Regulus

Egy norvég tanulmány szerint lehetőség van arra, hogy enyhítsék a skizofrén betegek hallucinációit.

 

Azt már eddig is több tudományos cikkben leírták, hogy amikor skizofrén betegek hangokat hallucinálnak, az agy hangképzésért felelős terület aktivitása spontán megnő, annak ellenére, hogy nincsen semmilyen hang, ami beindítsa a folyamatot - ez az agy túlterheltségének a jele. Ezzel szemben a valós hangokra sokszor nem sokszor nem érkezik válaszreakció az agyból.

 

Kenneth Hugdahl, a norvég Bergeni Egyetem pszichológusa szerint ennek a két tünetnek ugyanaz a kiváltó oka. Azt tudjuk, hogy a skizofrénia egy hihetetlenül komplex betegség, több mint 35-féle különböző tünete van, amik betegenként változó számban és erősségben fordulnak elő. Ezek közül a leggyakoribb tünet a hangok hallucinálása, ami az esetek 70-80 százalékában fordul elő. Hugdahl és kollégái pontosan a gyakorisága miatt kezdték el vizsgálni ezt a tünetet.

A kutatásukban megkérték a betegeket, hogy fülhallgatón hallgassanak hangokat, miközben az agyi aktivitásukat egy úgynevezett fMRI berendezéssel mérik. A fülhallgatóból jobb és bal feléből két különböző szótag szólt folyamatosan: a betegek nem tudták ezt, de megkérték őket, hogy mondják el, mit hallanak. Az egészséges emberek általában a jobb fülükben hallható szótagot hallották meg, mivel a jobb fül áll közvetlen összeköttetésben a baloldali temporális lebennyel, ami a beszédhangok feldolgozásának felelőse.

 

Skizofrén betegeknél a baloldali beszédközpont külső hangok hiányában is fokozott aktivitást mutatott, emiatt hallották a hangokat a fejükben. A tudósok úgy gondolták, hogy a kísérlet során meg fog nőni ez az aktivitás, azonban nem ez történt. Kiderült, hogy amikor a betegek hallucinálnak, a jobb fülükkel nem hallják a külső hangokat, vagyis a következő helyzet áll fenn: az agy dolgozik, ha nincs inger, és nem dolgozik, ha van inger. Ennek a lehetséges oka két neurotranszmitter hatásában keresendő: az egyik a GABA, ami visszafogja az agy teljesítményét, a másik pedig a glutamát, ami felpörgeti az aktivitást. Valószínűleg a glutamát hatására a temporális lebeny elkezd dolgozni, aminek nem létező hangok az eredménye.

Ha a fenti elmélet megállja a helyét – most indítottak kutatást ennek alátámasztására -, új gyógyszeres kezeléseket dolgozhatnak ki a tünetek enyhítésére. Emellett Hudgahl-ék kifejlesztettek egy alkalmazást iPhone-ra, ami nagyon hasonló az eredeti fülhallgatós kísérlethez. Ennek segítségével a betegek napi 20-25 perces gyakorlás segítségével gyakorolhatják, hogy figyelmen kívül hagyják az eddig domináns jobb fülükben hallott hangokat, és csak a balra koncentráljanak.

 

Valentin-napi sci-fi akció a Bookeren! Részletek IDE KATTINTVA!

 

Forrás: livescience.com

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr804089880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2012.02.11. 14:42:35

szerinte már van ilyen gyógyszer. csak lassítja az olvasást.
süti beállítások módosítása