Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A Trónok harca 10 legnagyobb rohadékja II. rész

2012.06.26. 06:00 :: Zanphagras

enhanced-buzz-11231-1337721554-3.jpg

Gyűjteményünk első felében elkezdtük végig sorra venni a Trónok harca világának tíz legalávalóbb, legbitófapozitívabb, legganajoslábúbb karakterét. Nehéz vállalkozás tíz főt kiemelni ebből az erkölcsi fertőből, ebből az orbitális rothadáshalomból, mi mégis úgy gondoltuk, megéri nekiveselkedni és összerakni egy tízes toplistát ezekből az egyébként nagyon valósághű, reális, és időnként nagyon is szerethető karakterekből. Következzék a toplista második fele, lássuk, ki az ötös, aki mindent visz!

5. Jaime Lannister

tumblr_m5ek8v0cNj1rxd9qho3_500.jpg

Jaime Lannister a királynő, Cersei testvérbátyja. Veszélyesen sármos, jóképű és stílusos. Intelligens, tanult, a harcban és az udvari dolgokban egyaránt messzemenőkig képzett. A jelenlevő hölgyekből heves sóhajtozási kölcsönhatást vált ki, és akármelyik lány boldogan, több ezerszer is lenne az övé nagyon, hólnájt. És neki ki kell? Naná, hogy a hatalom-junkie lánytestvére...

Amiért rohadék: Ez az ember megdöbbentő keverékét nyújtja a becstelenségnek és a becsületnek. A királyi testőrség főkapitányaként képes volt lebökni a Targaryen királyt, Aeryst, aki az életét bízta rá (és akinek védelmére felesküdött). Persze burzsujgyerekként Jaime-nek több összetűzése is volt ezen kívül a hatalommal, például feljebbvalójával, a Király Segítőjével, Ned Starkkal is élet-halál harcba kezdett a nyílt utcán, fényes nappal. Emellett bármikor képes egy kiadós gyerekgyilkosságra: amikor lebukik a király felszarvazása (és önnön húgának kicsit sem visszafogott megkutyuskodása) közben, minden lelkiismeret-furdalás nélkül delokalizálja Bran Starkot a toronyablakon, és cseppet sem zavarja, hogy ahogy ő vigyorogva visszatér folytatni a boldogodást, a gyerek nedves csattanással kenődik szét a várudvaron. De saját unokatestvére fejét is lelkesen szétveri, pusztán, hogy megpróbálhasson elmenekülni. Ez az ember önző, és gőze sincs róla, mi az, hogy gerinc... vagy?...

Amiért mégsem egyértelműen fekete: ... mégis csak tudja, mi az, hogy gerinc. Csak nem mindig. A legváratlanabb pillanatokban előtör belőle a lovagias viselkedés, például amikor (tökéletesen becstelenül és erkölcstelenül) nekimegy Ned Starknak az utcán, és egy katonája meggátolja az egy az egy elleni küzdelemben azzal, hogy lábszáron pörköli Nedet egy lándzsával, Jaime különösebb szívbaj levágja büntetésből. (E gesztus etikusságát persze lehet vitatni.)

Kedvenc idézetünk tőle: "There are no men like me. Only me.", azaz "Nincsenek olyan férfiak, mint én. Csak én."

 tronok magyar.jpg

4. Lord Varys

 

Varys egy eunuch, a király közvetlen tanácsának tagja. A suttogók ura, azaz minden ország legszimpatikusabb és leghálásabb munkáját végzi, nevesen a spiclik vezetője. Neki pedig több ezer kéme van, két kontinensen alaposan szétszórva, olyan emberek is dolgoznak neki, akikről senki sem hinné.

Miért rohadék: közkedveltségét jól jelzi, hogy a köznyelv szeretetteljesen csak a Póknak nevezi. Varys egyetlen szót nem szól, aminek ne lenne hat mellékzöngéje, tíz esetleges jelentése és egy mázsa porcukrozott hazugságtartalma. Váltig állítja, hogy mindent az ország érdekében cselekszik, de érdekes módon általában az ország és az ő érdekei nagyon gyakran egybeesnek. Már nincstelenségéből is tolvajlással emelkedett ki, kémfőnök is az őrült király, Aeris Targaryen alatt lett, méghozzá úgy, hogy a kellő neveket (például riválisai neveit) a paranoiás király fülébe sugdosta. Varys úgy eteti a Lannistereket, ahogy csak akarja: segít hatalomra jutni Joffreynak, aztán részben ellene fordulva nagyüzemben segédkezni kezd Tyrionnak, akit természetesen szintén eldob az első pillanatban, amikor már nem hasznos... ráadásul a mérgekhez is jól ért. (Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy a Király Ned Stark előtti segítője is méreg által lelte halálát, és néhány fontos, főbb szereplő szintén így fog majd járni a következő évadokban. Minő szívbemarkoló véletlenek...) Nagy ellenfele Kisujj, ami akár még szimpatikussá is tehetné a szemünkben, ha nem lenne egy szennyes, beszervezésekkel és jelentésekkel foglalkozó klasszikus gennyláda.

Amiért mégsem egyöntetűen fekete: tulajdonképpen Varys abszolút hűséges. Méghozzá... a Targaryenekhez, akármilyen meglepő is. Ő az Őrült Királyt is meg próbálta menteni Tywin Lannister seregeitől, ráadásul lehet számítani arra, hogy ha valaki hasonlóan jó sz... izé, szaftkavaró, mint ő, akkor tisztelettel fogja kezelni az illetőt és szívesen segít neki. (Persze, szigorúan amíg az illető az ország érdekeit tartja szem előtt.)

Kedvenc idézetünk tőle:

"The storms come and go, the waves crash overhead, the big fish eat the little fish, and I keep on paddling." azaz, "Viharok jönnek és mennek, a hullámok összecsapnak a fejünk fölött, a nagy halak megeszik a kis halakat, én meg evezek tovább." Hát igen, ez ő.

3. Tywin Lannister

 

Lassan az egész Lannister família felsorolásra kerül a Trónok harca rohadéklistájában, de ez így is van rendjén, hiszen rohadékok. Ebben pedig Tywin, a családfő abszolút élenjáró. Egy minden hájjal megkent, galád, cinikus, indokolatlanul keménykezű ember, aki a hatalom és a vagyon érdekében játszott nagy játszma alapelemének és tereptárgyának tekint mindent és mindenkit.

Mitől rohadék: Nem habozott elárulni a Targaryen házat sem (pedig az Őrült Király korábban jóbarátja volt), de csak akkor állt Robert Baratheon lázadása mellé, amikor az már nyerésre állt. Ekkor összeszedte seregeit és Királyvár alá vonult, amit Pycelle mester tanácsára az Őrült Király úgy vélt, hogy Tywin megérkezett felajánlani a segítségét (bár Varys figyelmeztette a királyt, hogy Tywin és kósza tízezres serege valószínűleg nem azért integet dárdákkal és kardokkal, hogy ezzel a szeretetét fejezze ki, de az egyébként rendkívül paranoiás király kinyittatta a kapukat). Tywin akkor elrendelte katonáinak a szabad rablást (azt a felgyújtós-megerőszakolós fajtát), majd miközben a Király tüdőre szívta az ő védelmére felesküdött Jaime kardját, bevonult a citadellába, ahol csatlósa, a Hegy éppen a tapétát mázolta át kicsit pirosabbra a Targaryen gyerekekkel (az előző poszt 75%-a felvonult ebben az egy bekezdésben. A rohadékok vonzzák egymást). Tywin egy igazi mocsadékmágnes: Westeros legnagyobb hányadékaival veszi körül magát (amelyek nagy része közeli rokon, más része meg a Hegy), ráadásul A Rózsa nevéből ismerős motívumként nem bízik a nevetésben és a mosolyban, az acélos szorításban és a gurgulázó haldoklók jajszavának moráljavító hatásaira viszont esküszik. Emellett Tywin egy kényszeres control-freak, mindenkinek jobban tudja a helyét és feladatát, mint azok maguk, és mivel annyira félnek is tőle, senki ellent nem mond neki.

Miért nem egyöntetűen fekete: Tywin egy logikus karakter, olyan, mint lánya, Cersei. Útjának végpontjában egy orbitális nagy makként látjuk, azonban ő is olyan utat járt be, ami ilyenné tette: apja engedékeny és félénk természetére kis híján teljesen ráment a család, a csatlósaik nyilvánosan kinevették a Lannistereket (innen a nevetés utálata), így Tywin úgy vélte, jobb, ha tartanak tőle, mint ha szeretik - mert az könnyen fordulhat nevetségességbe. Ráadásul Tywin tragédiája is az, amit erősségének hisz: gyerekeit, embereit egy-egy feladatkörbe illeszti, ahol azok nem tudnak megfelelni, miközben egyetlen épkézláb, korrekt utóda Tyrion, akivel az otthoni kastély csatornázását oldatta csak meg (tegyük hozzá, jól is sikerült). Összességében azonban egy keserű, szennyes alak, aki szinte rimánkodik egy kiadós sopronkőhidai vendéglátásért bűnszövetkezet vezetése, gyilkosságra felbujtás, és hasonlók ürügyén. (Ahogy a sarki fűszeres szokta mondani az ilyen emberekre, tudjuk, miért lett nem nagyon finom a kakás palacsinta, de attól még nagyon nem szeretjük.)

Kedvenc idézetünk tőle: (Jaime meglepődött, hogy apja ki akarja szabadítani Tyriont, erre Tywin:) "He's a Lannister! Maybe the lowest of the Lannisters, but he's one of us. And everyday that he remains a prisoner, the less our name commands respect." azaz, "Hiszen ő egy Lannister! Talán a legkevesebb a Lannisterek közül, de mégis egy közülünk. És minden nappal, amíg rab marad, egyre kevesebb tiszteletet parancsol a nevünk."

 

2. Kisujj Reloaded

tumblr_m4slsrityb1rup5jwo1_500.gif

Ez az oszlopos görény akkora egy rohadék, hogy egyszerűen nem bírtuk ki, hogy még egyszer be ne kerüljön a listába! Csak úgy megemlékezés szintjén. Hiszen könyörgöm, ez az ember annyi negatív folyamatot indított el, hogy szinte sírva könyörög azért, hogy betoncsizmát kapjon és vizitálhassa a Dunát (aztán halásszák ki a szerbek, ha nekik kell, de szerintünk ők is továbbküldenék).

Nem elég, hogy újra és újra megpróbálta megszerezni magának Catelynt, annak húgát, Lysát teherbe is ejtette, és még azok után is volt vele titkos kapcsolata, hogy az Jon Arryn, a Segítő felesége lett. Amikor pedig Lysa megszűnik számára Catelyn-pótlék lenni, Kisujj felkarolja Sansát (második évad vége), azzal az indokkal, hogy (idézek) "Nagyon hasonlítasz édesanyádra.". Ezt a perverz, számító ganajt, aki nők százait tette tönkre azzal, hogy bordélyházba rakta őket dolgozni, és egyébként magát Lysát is képes lesz **szpolylervédelem**-ni, miután feleségül veszi.

De már az első évadban is nagyot alakít ez a pofátlanul nagy rakás sz...emét, amikor - indirekt módon, véletlenül, vagy szándékosan, de - egymásnak ugrasztja a Starkokat és a Lannistereket, tudva, hogy ez az ügy olyan durva lesz, mintha valaki Boldog hanukát! képeslapot küldene a Führernek: az egész világ felsorakozik majd valamelyik oldalon, és sokan meghalhatnak - például az ő imádott Catelynje, de ez nem zavarja ezt az egocentrikus, gennyes trollt, amikor bemártja Tyriont Catnél, miközben tökéletesen jól tudja, hogy a támadást nem Tyrion rendelte el (hanem, minden valószínűség szerint, vagy az imádott királynő, a még imádottabb Jaime, vagy ő maga). A kedves Lord Baelish nem fukarkodik az ifjú emberek meggyilkolására tett kísérletekkel, a várandós Daenerys megöletéséért is teljes mellszélességgel kiáll.

Ha szembenézhetnénk Kisujjal, azt mondanánk neki, hogy "Te egy nagyon, nagyon... csúnya, rossz, perverz bácsi vagy, Petyr Baelish, szégyelld magad!"

tronok angol.jpg

1. HOLTVERSENY: Joffrey "Baratheon" és Theon Greyjoy

bitchslap_joffrey.png

gameofthrones1244--3505006747972597508.jpg

Egyszerűen nem sikerült dönteni, hogy melyik anyaszomorítót (Theon esetében csak apaszomorítót) tartanánk Westeros leggigantikusabb löncsölője. Joffreyval kezdjük a két nyertes bemutatását, de nem azért, mert őt nem szívesen vernénk agyon kiskanállal (úgy tovább tart és jobban fáj), csak mert előrébb van az ABC-ben.

Joffrey

xeelG.png

Jaime Lannister és testvére, a csuda jó fej Cersei elkényeztetett kis produktuma.

Miért rohadék: Természetesen a nagypapihoz méltón kontroll-mániás elmebeteg, amit az ő esetében egyéb neurózisok is tarkítanak: egy kegyetlen kis szadista, különösen élvezi, amikor rendkívül szép nőket ér bántalmazás a jelenlétében. Szereti a halált is, ő az, aki mindenki más véleménye és tanácsa ellenére lenyakaztatja Ned Starkot, valamint a névnapi lovagi tornáján is nekiáll halálra itatni egy balfácán lovagot (a klasszikus tölcséres-megdöglesz metódussal). Ezen kívül a 30%-ban butácska, 35-35%-ban szerencsétlen és naiv csinoska Sansát is folyamatosan kínozza (és veszettül élvezi), bár őt inkább csak verbálisan és lelkileg (egyelőre, aztán, ugye, ki tudja?). Joffrey veszettül tisztában van azzal, hogy ő a király, és hogy mint király, a világon bármit megtehet, amihez kedve szottyan. Aztán persze, amikor komolyra fordul a helyzet a második évad epikus kis csatájában, teper lelkesen vissza a palotába anyuci első intésére, pedig jól tudja, milyen következményekkel jár ez a menekülése (arról nem is beszélve, hogy a Véreb megígérte a tiszta karddal meghalóknak, hogy jól fog bánni a hullájukkal, pár perccel később pedig vázolta, hogy "FFFF the King", és nem mondanám, hogy mindez különösen élvezetes lehet). Dühkitörésekre hajlamos, és olyankor emberek (általában nála gyengébb emberek) sérülnek meg. Joffreyban semmi sincs, amit szeretni lehetne, még hangulatból is csak kétféle van neki: nagyon rossz meg mocskosul tetves rossz. Joffrey egy akkora ganaj, hogy Westeros összes termőföldjét be lehetne trágyázni vele (és még a dothrakiaknak is jutna, ha kellene).

Amiért nem r... na, jó, nem vicceskedünk. NEM lehet szeretni és punktum.

Kedvenc idézetünk tőle: "The king can do as he likes!", azaz "A király azt tesz, amit csak akar!" (amíg valaki meg nem elégeli, te kis...)

Theon Greyjoy

A Vas-szigetek urának utolsó életben levő fiúgyermeke, aki a Stark-család túsza volt a Vas-szigetek lázadásának leverése után. Mégis, mindenki családtagként tekintett rá, kiváló nevelést kapott, és Robb is a bizalmába avatta.

Miért rohadék: mert a vérében van! Theon akkora hátsó fertály, hogy már komoly gravitációja van. A kényszeres megfelelési vágy olyan pszichotikus elmebajost csinált belőle, hogy hozzá képest néha még Joffrey is egy kiegyensúlyozott tinédzsernek tűnik a Facebook-korszak előtti időből. Theont Robb bizalmi alapon hazaküldi a vér szerinti apjához, hogy szövetséget ajánljon neki a Lannisterek ellen. A derék fiúcska egyből rámászik a saját nővérére (na, ez már a Lannistereknél se jött be), mert Starkék nélkül kitör rajta a csinálok-amit-akarok életérzés és mivel az apukája bemorcizik rá, úgy dönt, hogy hát jó, akkor ősi viking szokás szerint visszamegy Deresbe - egy kicsit fosztogatni, egy kicsit mészárolni és sokat keménykedni. Hogy "hű" harcosainak megfeleljen (mert neki ugye mindenkinek MEG KELL FELELNIE), még attól sem riad vissza, hogy gyerekeket mészároljon le, régi barátok fejét nyeszetelje le béna kis kardjával (meg a talpával), és egyáltalán - abba a kézbe harapott bele, amelyik jobban tartotta, mint a depressziós, agyrozzant, befordult apja valaha is tette volna. Ráadásul Theon lapvetően hisz a hősiességben és a lovagi értékekben, így halmozottan erkölcsi fogyatékosnak kell tekinteni. Ez az ember nem Joffrey, aki úgy hiszi, jó, ha valaki meghal vagy zongorahúrral letolják a lábfejeit, ó, nem! Theon nagyon jól tudja, hogy ezek rossz dolgok, és így is megteszi őket, mert azt hiszi, hogy így tud megfelelni a hibbant kalózainak.

Akiknek végül nem tud megfelelni, mert skizoid jellem lévén kitör belőle a lovagias harcos, és lelkesítő beszéde végén akkorát kap a tarkójára, hogy ha nincs akkora gravitációja szegénynek, Pyke-ig repül és Angry Bi... izé, Angry Dick módjára zúzza szét a becses apuka házát. (Jellemző, hogy beszédében újra és újra visszatér ahhoz az egyetlen szituációhoz, amikor ő van hatalmi helyzetben valaki más felett: a szexuális együttlét témájához.)

Theon Greyjoy röviden és tömören, pfehhh.

Kedvenc idézetünk tőle: "What is dead may never die!" azaz "Ami halott, meg nem halhat soha!"

 

Fontos megjegyezni, hogy szubjektív listánkban most a sorozatra (és nyilván azon belül is az első két évadra) koncentráltunk, hiszen ha a könyvek szemétládáit akarnánk sorra venni, egyszerűen túl nagy lenne a rohadék/blog ráta, és kellene nyitnunk egy rohadék.blog.hu oldalt, hogy mindenkivel tudjunk foglalkozni. Mert megérdemlik.

kbvo83.jpg

49 komment · 1 trackback

Címkék: sorozat toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr384580933

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Trónok harca - Felpörgött az előrehozott birodalmi választási kampány 2012.06.26. 16:04:57

Robert király halála ill. a Joffrey király származását firtató tényfeltáró cikkek után kialakult legitimációs válságban a pártok előrehozott választások kiírásában egyeztek meg. A választás azért is sürgető, mert a birodalomban megindult belső, elsősor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Wasp_ 2012.06.26. 13:25:42

nem értek egyet a listával, lehet a könyv hatására, de Jamie százszor jellemesebb, mint Cersei, Theon sehol sincs, Kisujj elég nagy hernyó, viszont pl kimaradt Viseris és az Égikert úrnőjének gyermeke (a neve nem jut eszembe), nálam beférnének a top ötbe

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2012.06.26. 13:50:11

Csak annyit, hogy az ötödik könyv végére ez a lista alaposan megváltozna. A hetedikre meg lehet, még inkább, de ugye ezt nem tudjuk biztosan :)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2012.06.26. 13:52:59

@_Wasp_: Égikertnek ura van, nem úrnője. De ha a Völgyre gondolsz, akkor Goyonál a válasz.

IdomitottFoka 2012.06.26. 13:54:34

- "A királyi testőrség főkapitányaként képes volt lebökni a Targaryen királyt, Aeryst, aki az életét bízta rá (és akinek védelmére felesküdött)."

Akkor még nem volt testőrparancsnok (főkapitány? az egy 7 fős testület). A lebökéssel meg megakadályozta, hogy a városra és az ostromlókra (akik az apja katonái voltak) robbantsák a várat.

- Nem értem Theon mit keres az első helyen (a listában azért van helye), Cersei meg csak hátul. Joffrey nem
véletlenül lett olyan amilyen.

@_Wasp_: Vyserisnek nem volt alkalma kiteljesedni. Biztos nagy görény lett volna, de rossz emberrel keménykedett.

Csigataposó 2012.06.26. 14:25:59

Nagyon nem tetszik. Osszecvisza hol figyelembe veszitek a kovetkezo konyveket, hol nem.
Pl Jamie itt nem: "képes volt lebökni a Targaryen királyt"
ez nem jellemhiba vagy genyosag kesobb kiderul.

"Király Segítőjével, Ned Starkkal is élet-halál harcba kezdett a nyílt utcán" ekkor Ned nem volt segito.
Szoval jamie egyetlen genyosaga hogy lelokte brant azert az otodik hely baromi tulzas.

Varys:
"mázsa porcukrozott hazugságtartalma." nem emlekszem, hogy az ot konyvben barmikor is hazudott volna barkinek.

"segít hatalomra jutni Joffreynak, aztán részben ellene fordulva nagyüzemben segédkezni kezd Tyrionnak, akit természetesen szintén eldob az első pillanatban, amikor már nem hasznos... ráadásul a mérgekhez is jól ért."
Nem tudom mit ertetek a segit neki majd ellene fordul eldobja szerintem egyik se tortent meg. Folyamatosan ellatja a feladatat (talpnyalo) informalja a tanacsot un a hatalmat. Amint valaki hatalom lesz Robert-Jon-Ned-Tyron szolgalja kikerul onnet akkortol csak manipulaja..

"(Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy a Király Ned Stark előtti segítője is méreg által lelte halálát, és néhány fontos, főbb szereplő szintén így fog majd járni a következő évadokban. Minő szívbemarkoló véletlenek...)"
Ez mi? Ha olvastatok a kov koteteket kiderul hogy ki megezte meg jon es miert es hogy varysank ahoz semmi koze. Szoval ez igy hogy. Azert genyo mert tanult a mergekrol ertem.

Tywan: a posztban a kiraly elarulasan kivul egyetlen cselekedet sincs (pedig lehetne). Az pedig hogy kiralyt nem szivlali miutan a kiraly fianak szant cerseit eleg taplo modon kikosaraztak plusz megfosztottak az elsoszulottjetol es orokosetol ertheto. Top 5be siman belefer de nem a leirtak miatt.

Kisuj:"...Jon Arryn, a Segítő felesége lett. " aszem elso ket konyv/evad alapjan ez is spolier.
"Lysát is képes lesz **szpolylervédelem**-ni, miután feleségül vesz" lysaval hazassag is spoiler.

"(hanem, minden valószínűség szerint, vagy az imádott királynő, a még imádottabb Jaime, vagy ő maga)" Most akkor olvastatok 3-4 kotetet vagy nem? Mert ez kiderul kivot.

Elim 2012.06.26. 14:48:54

A vén nyomorult zsaroló (és később még rosszabb) Walder Frey meg hol marad?

Zvezda 2012.06.26. 14:50:37

Viserys tényleg hiányzik... a 10-re mondjuk befért volna :) (Ezt azért mondom, mert téyleg nem volt alaklma kiteljesedni görénységben..)

Zvezda 2012.06.26. 14:51:16

Na már helyesírni se tudok.. XD

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.06.26. 14:51:43

Jaime védelmében:
- csak a sorozatban harcol face to face Neddel és szúratja lábon egy Lannister-katonának beöltöztetett magyar kaszkadőrrel! (a könyvben a derék Stark elég banális módon orra bukik a lovával az esőben, és úgy töri el a lábát)
- Brandont a lebukástól rettegő Cersei kérésére löki ki az ablakon ("parancsra tettem" ugye)

SPOILER!
- igazi lovagként menti meg Brienne-t, miután együtt szívnak szarban-sárban fél könyvön keresztül
- "képes volt lebökni a Targaryen királyt" - nagyon jól tette!
- nem asszisztál Cersei további mocsokságaihoz, amikor a régenskirálynő már félőrült lesz a hatalomtól
- segít kihozni a börtönből Tyriont, így közvetve az apjuk halálát is ő okozza
- képes lemondani egy valyriai acélkardról
- ragaszkodik a Catelynnel kötött egyezségéhez és meg akarja óvni Aryát és Sansát

Jaime legalább annyira szenved az apja mocsokságaitól, mint Tyrion, ráadásul a vérfertőző testvérszerelem nem ördögtől való Westeroson, lásd Targaryenek...
És még hosszan lehetne sorolni. Jaime nem makulátlan jellem, de nagyon szimpatikus karakter lesz a 4-5. ikerkötet végére.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.06.26. 15:01:58

A "Trónok harca világának tíz legalávalóbb, legbitófapozitívabb, legganajoslábúbb karaktere" közül hiányolom
- Roose Boltont,
- a fattyát, Havas Ramsay-t,
- az embereket égető, vudumágiával királyokat ölő Melissandre-t (lásd piócás jelenet)
- a köpönyegforgató Frey-eket, akik részt vettek a Vörös nászban
- az egymást is átbaszó Greyjoy-rokonságot

aeidennis 2012.06.26. 15:31:43

Nem világos nekem, hogy ezt a könyv avagy a film alapján írtátok össze.

"...nekimegy Ned Starknak az utcán, és egy katonája meggátolja az egy az egy elleni küzdelemben azzal, hogy lábszáron pörköli Nedet egy lándzsával, Jaime különösebb szívbaj levágja büntetésből."

Bár az idézet alapján gyanítom, hogy a filmből...

Emmett Brown 2012.06.26. 15:36:22

Daenerys Targaryen lemaradt.

A Nagy Villamos 2012.06.26. 15:40:37

@Csigataposó: @Hamlet: @aeidennis:

"Fontos megjegyezni, hogy szubjektív listánkban most a sorozatra (és nyilván azon belül is az első két évadra) koncentráltunk..."

Értjük, kollégák? Ezért nincsenek benne a mocsadék Freyek meg Boltonok és ezért néz ki úgy a lista, ahogy

bár az igaz, hogy szerintem a zanpagras olvasta a könyveket, mert van pár olyan dolog a cikkben amik csak abban vannak benne szóval nem sikerült csak a sorozatra koncentrálni. Dádá!

@Emmett Brown: neked nagyon igazad van. már a soroza alapján ide való

Dr. Bélus___ 2012.06.26. 15:40:53

Ugggyan. A könyvet is el kéne olvasni; pl. Tywin baszottul nem gonosz, csak kemény és kérlelhetetlen, céltudatos, de nem kegyetlen. Ráadásul mindent a családjáért csinál. Egy ultimate hibája van, hogy képtelen Tyriont elismerni és olyan pozícióba pakolni, ahova való.
A másik, hogy Theon Grayjoy össze nem mérhető Joffrey-val. Joffrey egy beszari kis szadista, akinek konkrétan semmi pozitív jellemvonása nincs, míg Theon csak bizonyítási kényszerben van. OK, nem túl szép, h keresztbe szarja a Starkokat (azaz a listán a helye), de azért ne felejtsük el, hogy túsz volt... Ezt köszönje meg a Starkoknak?
Az meg a non plusz ultra, hogy Kisujj hogy kerül a 2. és a 6. helyre egyszerre??? Ráadásul miért is olyan köcsög ő? Mert kihúzza Sansát a szarból? Mert össze akarja kombózni a Starkokat (akikről úgy tudja Sansa kivételével kihaltak) a völggyel? Mert nem menti meg Eddard Starkot, aki lenyúlta élete szerelmét? Törtető pöcs kisebbrendűségi komplexussal, de a azért a 2. hely erős túlzás.

andito 2012.06.26. 15:48:35

Sajnos nagyon keveri a kettőt,de a könyveket biztosan nem olvasta végig..
@Emmett Brown: miért is?Daenerys az egyik legpozitívabb karakter a könyvek alapján,a sorozat meg sajnos iszonyatosan ferdít,de ott sem aljas és gonosz..

Fecniii 2012.06.26. 15:49:12

öö Kisujj a 6. és a 2. egyszerre?

Drout 2012.06.26. 15:51:46

Theon kispályás Joffreyhoz képest, nem is tudom hogy került a dobogóra

pitybull 2012.06.26. 16:13:09

@Hamlet: Igaz, de Ramsay nekem teccik, mert valamelyik rohadékkal nagyon kibasz (tudjátok kire gondolok)
A Frey-ek viszont fúúúú azok a ganajok ám!!!

_Wasp_ 2012.06.26. 16:33:54

egy embernek nem tetszik a lista.

kadet93 2012.06.26. 16:36:05

még szerencse, hogy tyrion megöli lord tywint és joffrey is meghal, mert megmérgezik.

Ja, spoiler veszély!

zuulululu 2012.06.26. 17:03:12

WTF??? A NO.1 miert maradt le?
Cersei

bknn 2012.06.26. 17:11:54

@kadet93: Ja, kurva anyád...

A sok okostóni meg ne reklamáljon, hogy a könyv alapján nem megfelelő a lista. Világosan fel van tüntetve, hogy a tévésorozat alapján lett összeállítva. Egyébként is csak az első könyv címe Trónok harca.

Emmett Brown 2012.06.26. 17:32:08

@andito: 5-ös könyv SPOILER, szóval óvatosan:

Legpozitívabb karakter? muhahaha.

150+ keresztrefeszített ember, akik minden bizonnyal a nagyságát dícsérik :)

3 város feldúlása, és emellett egy teljes régió gazdaságának totális fejreállítása, ami értelemszerűen az ott élők életszínvonalára is meglehetősen rányomta a bélyegét. (a felszabadított rabszolgák visszasírják a rabszolgasorsukat)

a "tehetségéről" ne is beszéljünk, azt a 3 embert, aki a legnagyobb segítségére lehetne szinte teljesen hanyagolja, de most a képességei és az esze hiányába ne menjünk bele túlságosan. :)

nordas 2012.06.26. 17:45:30

a sorozat alapján ez az összeállitás korrekt, bár nálam cersei nyerne/ mondjuk én még crastert, balon greyjoyt, pycelle-t is javasolnám - tudom h csak mellékszereplők, de akkor is..

Neoprimitív 2012.06.26. 17:57:51

Mivel többször is előjönnek könyves utalások a posztban, Ramsey Bolton már az első két évadot tekintve is masszívan dobogós helyezett. Eddigre van már a számláján egy halálra éheztetett feleség (akit eleve erőszakkal vett el), a legyilkolt molnár gyerekek, a saját csatlósának a megölése, csak hogy megmeneküljön és a végére Winterfell feldúlása. A szadizmusa csak a hab a tortán.

Theon inkább szánni való már az első két könyvben is, mint szemét, szerintem semmi keresni valója nincs a listán.

Jaimie pedig érdekes lesz, a rokongyilkosság nincs a könyvben. Nem tudom, hogy csak hülyék voltak a készítők és nem érezték, hogy ez nem passzol a karakteréhez vagy át akarják írni.

Emmett Brown 2012.06.26. 18:06:22

@Neoprimitív: szerintem Jamie a könyvben is rokongyilkos, nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy Aerys az ikrek apja. A személyiségükhöz passzolna, és a Kingslayer is erős hasonlatosságot mutat a Kinslayerr-rel.

károgó varjú 2012.06.26. 18:06:47

sztem meg pont attól zseniális a regényfolyam, hogy a szereplőknek van jellemfejlődése. eltekintve pár igazi vérbeli klisé rohadéktól, a többiek hol kevésbé hol jobban genyák és vannak akik genyából átmennek jóba is.
cersei, a hegy, a kis bolton azért kivételek mert ők pszihotikusak de ez jól is látszik a karakterükön.

ROBERTO 2012.06.26. 18:19:09

@nemvállalom: Igen a könyv alapján, aki nem olvasta, az elmehet a rákba veled az élen, te kis anyázós kötsög.

Khal Drogo mit keres egyáltalán a listán? Nem rohadék, csak szimplán nomád (mongol) harcos kán, az ő viselkedése az adott nép kultúrájához viszonyítva teljesen normális.

A Hegy viszont sokkal előkelőbb helyet érdemelne
Valahogy kimaradt Vargo Hoat a Véres Komédiások vezetője, de gondolom a film még nem tart ott...

szóval a toplistán nálam szerepel (sorrend nélkül)
Tywin Lannister, a lánya Cersei, Gregor Clegane a hegy, havas Ramsay (Bolton fattya), az öreg Frey, Vargo Hoat zsoldosok vezére, és a 3 kis pöts: Daenerys bátyja Viserys, Cersei fia Joffrey, Lysa fia Robert Arryn

De jóval több igazi szemétláda van a történetben, hatalommal rendelkező de nemtelen is

És nem értem, hogy a Vérebet (Sandor Clegane) mér kellett kiírni a történetből, az egyik legjobb karaktere volt a történetnek. Igazából nem is volt gonosz, csak csúf és számító.

nyílméregbéka 2012.06.26. 18:24:36

Ezt a listát majd a 3. évad végén szeretném látni.
Lesznek rajta új nevek, olyan is, aki vetekszik a jelenlegi 1. helyezettekkel. Amikkel egyébként tökéletesen egyetértek, na de jön még kutyára úthenger ...

nyílméregbéka 2012.06.26. 18:25:32

@ROBERTO: a Véreb elment Királyvárból, na de ez csak annyit jelent, hogy _nincs már Királyvárban_ :-)

Neoprimitív 2012.06.26. 18:37:33

@Emmett Brown: A filmbeli szökéséről beszéltem. Az a jelenet elég erőteljesen elüt a könyvbeli személyiségétől (a későbbi köteteket is figyelembe véve). Azzal, hogy Martin a még hátra lévő kötetekbe milyen WTF dolgokat rak bele, nem foglalkozom, nekem már az utolsó kötet egyik fő csavarja is bőven a cápaugrás kategóriájába tartozik.

Emmett Brown 2012.06.26. 18:48:35

@Neoprimitív: jogos, az kicsit nekem is meredek volt. Bár lehet, hogy azért nyomják még mélyebbre, hogy annál látványosabb legyen a változás.

A nép fia 2012.06.26. 19:17:55

Nekem pont az öreg Lannister az egyik legszimpibb.

andito 2012.06.26. 19:42:29

@Emmett Brown: SPOILER!!
A 150 ember a 150 fiatal kifeszített és meggyilkolt rabszolgára volt válasz, igaz, hogy barbár és kegyetlen válasz, de arrafelé csak ebből értenek..
A 3 város: Astapor feldúlását a makulátlanok megszerzése+ rabszolgaság eltörlése miatt tette, szándéka szerint rendet hagyott hátra, de sajnos nem lett jó vége.. A másik két várost is a rabszolga felszabadítás miatt foglalta el, ami azért alapvetően pozitív gondolat:)).

Abban egyetértek, hogy abszolút nem jól alakultak az események, de soha nem rossz szándék, vagy aljasság vezeti (ellentétben: Joffrey, Walder Frey, Ramsey Bolton, Cersei..stb-vel.)

Ahogy én látom a jellemfejlődéséhez kell ez az egész Keskeny-tengeren túli utazás, most még tapasztalatlan és butuska, de a 7. könyv végére (ha Martin is úgy akarja:)) megtanul felelősen uralkodni.
Szóval az én 10es listám biztos nem tartalmazza:)

nordas 2012.06.26. 19:46:27

@ROBERTO:
na igen, vargo hoat nem piskóta, de én az összes véres komédiást kiemelném/maró, rorge...stb. igazából ők westeros söpredéke
Úgy látom a kis bolton, és freyek mindenkinél előjöttek. Akik még eszembe jutnak:
- randyll tarly - sam rettegett apja
- euron greyjoy
- qyburn a középkori mengele
- lady dustin
...stb

I am Not A Princess I am A Khaleesi 2012.06.26. 21:21:18

Kár volt Kisujjt 2x. Lehetett volna Véreb is helyette.

De mivel szubjektív lista... Nem kötekedem. :))

Jó lett!

ROBERTO 2012.06.27. 12:10:48

@andito: Ja a 7. kötet végére össze jöhet a kiscsaj Havas Jonnal és kész is az új uralkodó dinasztia sárkányokkal és északi becsületességgel....
Jön az új aranykor :-)

Oktogon8 2012.07.06. 22:00:44

" nem emlekszem, hogy az ot konyvben barmikor is hazudott volna barkinek."

Általában tényleg nem hazudott, csak elfelejtett közölni minden fontos tényt amit nem volt kedve.

MichaelCollins 2012.11.12. 23:00:47

Azért egy IQ-lájt szereplő lista sem lenne semmi. Ha nem is ilyen durván fogalmazva de a Nagymester esetében is tapasztalható némi demencia :)!

MaldoroR 2013.05.12. 11:06:38

Miket hordasz itt össze Jaime-ről? Nem egy vérgőzös pszichopata, aki szórakozásból lökdös ki kölyköket az ablakon, hé! Ráadásul gyerek meg sem halt - de ez mellékes. Ergo, nem kenődött szét nedves csattanással a várudvaron. (Nem tudom, melyik filmet nézhetted, ha ilyet láttál.) De az a lényeg, hogy nem tehetett mást. Mindhárom gyerek (Joffrey, Tommen, Myrcella) az ő utódai, nem Robert királyé. Ha kiderül, hogy a trónörökösök fattyak, mennek a levesbe a srácok (három gyerek lesz legyakva), Cersei-vel, Jaime-vel együtt. Persze hibázott Jaime, mert az ikertestvérével... el lehet ezért ítélni, de én nem nem tudom, Jaime részéről abszolút őszinte a nővére iránti szerelme, Jaime-nek sosem volt más nője, neki a világon a legfontosabb Cersei (mindegy, kije és hogy C-ről sajnos nem mondható el ugyanez, és lesz még Jaime kikosarazva [szegénykém], de nem akarok spoilerezni), és ha választani kell a szerette(i) és egy idegen élete között, a legtermészetesebb, hogy az ember a szerette(i) életét tartja szem előtt. (Kérdem én, ki az az idióta, aki nem?!) Ez a másik dolog. És az ominózus eset után pedig még a filmben sem ment vissza vigyorogva folytatni a dolgát... :/ Ami nagy hiba volt mindkettejük részéről, hogy nem bírták ki, míg le nem megy a királylátogatás. De szóljon mentségükre, hogy az ember gyarló, és az ösztönök marha erősek és meggyőzőek tudnak lenni...

(Hogy az emberét nem vágta le a nedes-dolog után, csak pofán küldte kardmarkolattal, az meg már tényleg mellékes, csak hát ugye, az sem úgy történt, ahogy leírtad.)

MaldoroR 2013.05.12. 11:09:32

Meg nézz kicsit utána, hogy mekkora rohadék volt, amiért levágta az Őrült Királyt...

dr_itzek (törölt) 2013.08.04. 14:22:57

Theon első helyével nem értek egyet. Szerintem nem geci, csak rémesen szerencsétlen. Én komolyan mondom inkább sajnáltam. Látható, hogy a Starkok bár felnevelték, mégis kívülállóként tekintettek rá, afféle ingyenszolga volt ő. Theon-nál sokkal nagyobb féreg az apja, aki lebassza, szégyenkezik miatta a saját hülyeségei miatt is...nem csoda, hogy egy örökösen bizonyítani akaró, valahová igazán tartozni akaró ember lesz Theon-ból, aki ezért bármit meg is tesz.

Theon helyett írhattátok volna Ramsay-t, hiszen Joffrey-val vetekszik a szadizmusa, és talán az eddigi legijesztőbb, legelbaszottabb elméjű karakter a sorozatban. Vagy Walder Frey, aki nemhogy önkritikát nem gyakorol, és nem veszi észre, hogy okkal tekintik bohócnak, teljesen közömbösen megvonja a vállát, mikor Catelyn elmetszi az egyik felesége torkát, és mocskos vigyorral nézi végig a vörös nászt...

Andreasz 2014.06.06. 12:53:05

szar úgy ahogy, van. a cikk írója igazán elolvashatta volna a könyvet mielőtt okoskodik

tina9612 2014.06.13. 23:16:11

@kadet93: Jól esett ekkora k*csögnek lenni?!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.14. 21:18:33

ez egy elég hülye lista lett, egyrészt hol marad Sándor? másrészt Theon Greyjoyt egy lapon említeni Joffreyval? még viccnek is rossz, ő valahol 9-10.-nek elmenne mondjuk Tyrion helyett akit hogy lehetne rohadéknak ítélni, azért mert beszólogat másoknak? egy törpétől ez a minimum akit egész életében basztattak

de a legnagyobb botrány Kisujj kétszeri idecitálása - a listaíró amúgy hölgy? - főleg ez az állandó szajkózása, hogy kuplerájt vezet. Ó nem mondod, jézus mária, elárulok valamit - a középkorban rengeteg csak kurvának állt ha nem volt olyan rusnya, hogy csak mosni, meg takarítani legyen jó -nekem a sorozatban egyáltalán nem úgy tűnik, hogy ő annyira kihasználná szehegéhénéééény lányokat :D
süti beállítások módosítása