Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Tíz érdekes Arthur C. Clarke feldolgozás - 1. rész

2013.03.01. 11:57 :: chanij

Futurama-Love-and-Rocket.jpg

 

Arthur C. Clarke méltán híres történetei már sokakat megihlettek. Következzen öt érdekes feldolgozás az animációs filmtől a progresszív rockig.

 

460x150_krono.jpg

1. Futurama
Clarke egyik legtöbbet felidézett karaktere HAL 9000, a szuperszámítógép. Mindenki emlékezhet rá, amikor a 2001-Űrodisszeia filmváltozatában úgy dönt, hogy egyszerűen nem engedi be űrhajóskollégáját a járműbe, had boldoguljon Dave Bowman egyedül a világűrben... szerencsére azonban az asztronauta túljár a számítógép eszén, vagyis áramkörein. A Futurama sorozat Szerelem, rakéták című epizódjában HAL-ról mintázták az űrhajót irányító mesterséges intelligenciát, aki eredendően jóval kedvesebb utasaival. Egészen addig, amíg szerelmi bánatot nem okoz neki Bender, a sorozat legelvetemültebb robotja.

2. Pink Floyd - Childhood's End
A Pink Floyd zenekart A gyermekkor vége címe regény ihlette meg egy dal erejéig. A dalszöveg nem akarja elmesélni a történetet, de lírai utalásokat tesz a könyvre.

"All the fears never voiced say you have to make your final choice.
Who are you and who am I to say we know the reason why?
Some are born;
Some men die beneath one infinite sky."

3. Led Zeppelin - Houses of the Holy
A Led Zeppelin nem zenét, "csak" albumborítót alkotott A gyermekkor vége tiszteletére. A regény végén az emberek utódai a létezés egy következő fokára lépnek, létrejön közöttük a közös tudat, és szüleiket, eddigi életüket elhagyva léteznek bármiféle fizika szükséglet nélkül, amíg végül a Földről is eltávoznak. Ezt az állapotot mutatja be a Houses of the Holy című lemez borítójaként használt manipulált fotó.

LedZeppelinHousesoftheHoly.jpg

4. 2001 - Űrodisszeia képregény
Lehet, hogy meglepő, de a Marvel képregénykiadó is feldolgozta a híres történetet. A kiadás főleg a filmre, de bizonyos helyeken a könyvre is támaszkodik. Később tíz további epizód jelent meg saját kitalált történetszállal.

5. Monolit akciófigura
Az egyik leghumorosabb megidézése Clarke világának az Űrodisszeia-univerzum Monolitjait mintázó "akciófigura". "Valószínűleg tele van csillagokkal" - hirdeti a csomagolás. Vigyázat, nehogy evolúciót okozzon!

10-12-08-monolith.jpg

A bejegyzés második részét itt olvashatod: http://www.galaktika.hu/tiz-erdekes-arthur-c-clarke-feldolgozas-2-resz

Ha érdekel Arthur C. Clarke öt legjobb találmánya, itt olvashatsz róluk.

2 komment

Címkék: könyv irodalom arthur c clarke

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr965104877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.03.01. 14:56:59

Monolit akciófigura mindent üt!!!!!
Amúgy érdekes írás, várom a következő részt.
süti beállítások módosítása