Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Három bombázó + egy repülő majom= minden Franco

2013.03.07. 06:01 :: Gavarra

oz-the-great-and-powerful-poster-1.jpg

A héten kerül mozikba L. Frank Baum világhíres regényének az Óz, a nagy varázslónak a filmfeldolgozása, nem kisebb főszereplőkkel, mint James Franco, Mila Kunis és Rachel Weis. Ennek tükrében úgy gondoltuk, ideje lenne egy kis összefoglalót készíteni Dorothy kalandjairól. Fogyasszátok egészséggel!

wynne jones.jpg


Lyman Frank Baum 1856 május 15-én született a New York állambeli Chittenango városban, egy kilencgyermekes család hetedik gyermekeként. Amerikai gyermekkönyvíró, legismertebb műve az Óz, a csodák csodája. 13 folytatásos regényt, 9 fantasy regényt, s számos más kötetet tudhat magáénak. Kalandos életet élt: volt kakastenyésztő, bolttulajdonos és számos újság alapító kolumnistája. 1900-ban adták ki Denslow nevű társával az Óz, a csodák csodáját, mely attól kezdve két éven át vezette a gyermekkönyv-eladási listákat Amerikában, s Baum további 13 regényben mesélt a történet szereplőinek sorsáról.
Mindenki mesekönyv írója végül 1919. május 5-én halt meg.

il_fullxfull.316269781.jpg

Maga a történet:

Dorothyt egy forgószél Óz birodalmába repíti, ahol Glinda, a Jó Boszorkány adja tudtára, hogy elpusztította a Gonosz Keleti Boszorkányt. Dorothy a Jó Boszorkánytól megkapja a Gonosz Boszorkány Piros Cipellőjét, ám a Nyugati Boszorkány (a Keleti Boszorkány húga) megharagszik a lányra, s meg akarja szerezni tőle a varázscipőket. A Sárgaköves Úton Dorothy elindul Smaragdvárosba, hogy Óz, a nagy varázsló hazarepítse a fekete-fehér Kansasba. Útközben találkozik a Madárijesztővel, a Bádogemberrel és a Gyáva Oroszlánnal, akiknek ész, szív és bátorság kell. Ők is Dorothyval mennek. Útközben a Nyugati Boszorkány elrabolja a lányt, de ő a barátai segítségével legyőzi a gonosz boszorkányt, aki elolvad. A nagy Ózról pedig kiderül, hogy csak egy közönséges szélhámos, de Glinda segítségével mindenki megkapja, amit akar, Dorothy pedig végre hazajut, azaz felébred.

kivansagok500.jpg

A film:

The Wizard of Oz egy 1939-es amerikai fantasy kaland film Metro- Goldwyn Mayertől. Az 1900-as Óz a varázsló című regényen alapszik, amelyet L. Frank Baum írt meg. A filmet Victor Fleming rendezte, főszerepekben Judy Garland, Ray Bolger, Jack Haley, Bert lahr és Frank Morgen. A film különleges effektjeiről is híres. Színes képekkel, különleges karakterekkel és történetmeséléssel dolgozik. Évekig ezt volt az amerikai popkultúra egyik leghíresebb darabja.

A film legnagyobb részben színes képekkel műt, ám a nyitány és a zárás fekete-fehérben pompázik. A dalszövegeket E. Y. Harburg írta, a zenét pedig Harold Arlen komponálta. Ezekért két Oscar díjjal is jutalmazták a művet: a legjobb eredeti filmzene, és a legjobb eredeti filmdal

Hallgassuk meg tehát Judy Garlandtól -aki ekkor még csak 17 éves! - a "Somewhere over the rainbow" című méltán híres számot, melyet a többen is feldolgoztak azóta.


Feldolgozások:

The Wiz

Ez egy 1978-as musical, melyet 1978. október 24-n mutattak be. Modern köntösben öltözteti L. Frank Baum: Óz, a varázsló című művét, hisz a főszereplők közt afro-amerikai színészeket köszönthetünk. A The Wiz 1975-ös Broadway musical adaptálása, amely azonos címen futott. A film bemutatja Dorothy kalandjait,aki egy szégyenlős harlemi tanár, aki egyszercsak Óz földjén találja magát, ami New York fantázia másaként jelenik meg.
Madárijesztővel, Bádogemberrel és a Gyáva Oroszlánnal karöltve bejárja azt a csodálatos vidéket, hogy megtalálja Wizt, akinek megvan a hatalma ahhoz, hohy hazajutassa őt.

A filmet Sidney Lumet rendezte, főszerepekben pedig Diana Ross, Michael Jackson (!), Nipsey Russel, Ted Ross, Mabel King, Theresa Meritt, Thelma Carpenter, Lena Home és Richard Pryor. A The Wiz négy Oscart is bezsebelt: a legjobb látványtervezésért, a legjobb jelmeztervezésért, a legeredetibb zenéért és a a legjobb operatőrnek járó szobrot.

wiz_the_1978_685x385.jpg

Pesti mese

És íme egy magyar alkotás is 1988-ból, mely igen egyedi szemszögből mutatja be Nekünk Dorothy történetét. A 12 perces rövidfilmben a főszereplők Stefanovics Angéla, Kálmánchelyi Zoltán, Végh Zsolt és Szabados Mihály. A rendezők a színészek maguk: Stefanovics Angéla, Kálmánchelyi Zoltán, Végh Zsolt

"Ez a film kicsit másképp dolgozta fel a jól ismert mesét, mint Hollywood. A történet egy Rákóczi téren ücsörgő kislány meséje alapján elevenedik meg. Dorothy ugyan Menzesz Cityből érkezett, de a helyszín Budapest, az egész bábfilm kellemesen magyar és élvezetesen trágár.
Dorothy ebben a verzióban félmeztelen Playboy-nyuszi, s a társai sem különbek. A tudálékos madárijesztő a hatalmas eszétől szeretne megszabadulni, a bádogember homoszexuális, pedofil és szodomista, az oroszlán túl bátor, mellesleg süket, vak meg rákos is (?Éljen, rákos is!?). Együtt vándorolnak, és miközben azt éneklik, hogy ?ki a f... az az Óz?, mindenféle pesti figurákba botlanak. Sok szenvedés után végre eljutnak Ózhoz, a vodkásüveg által megszemélyesített ukránhoz, teljes nevén Maffi Óz-hoz. A jó öreg megbízható Óz teljesíti kívánságaikat, mindenkit hülyére veret, Dorothy pedig beállhat Óz macájának. A szövegek szellemesek, a bábok nemkülönben, a kislány, az egyetlen élő szereplő, igazi átváltozóművész...
A Pesti mese nagy varázslat; gunyoros korrajza visszaadja a századvégi Budapest hangulatát." részlet László Péter írásából.

Tin man (A bádogember)

A Tin Man egy 2007-es sci-fi feldolgozása Dorothy kalandjainak, mely egy 4 és fél órás 3 részből álló minisorozat. Újragondolja és egyben folytatja is a klasszikus Óz történetet, pár fantasy és sci-fi elemmel megspékelve.

keyart173uo1.jpg
A történet középpontjában egy DG nevű, kisvárosi pincérnő áll, akit egy varázslatos birodalom (O.Z.) egyszerűen magába szippantott. A birodalom élén egy zsarnoki mágus, Azkadellia áll. DG útja során szövetségesekre lel - Glitch, Raw, Cain-, akikkel együtt próbálja összerakni elveszett emlékeit, megtalálni igazi szüleit és megmenteni O.Z.-t Azkadellia uralmától.

itelet banner500x150.jpg

És a jelen: Óz, a hatalmas

oz_the_great_and_powerful_banner.jpeg

A héten kerül hazánkban is mozikba Sam Raimi rendezte Óz, a hatalmas. Ez a klasszikus történet előzményét meséli el, melynek középpontjában az áll: hogyan is lett Oscar Diggsből Óz, a nagy Varázsló.

Mikor Oscar Diggs (Óz) - egy kis piti cirkuszi bűvész ingatag erkölcsi értékrendszerrel- elkavarodik a koszos Kansas városából a gyönyörű Óz Birodalmába, azt hiszi megütötte a főnyereményt. Úgy gondolja, hogy csak  hírnév és szerencse vihette oda, hisz egy bámulatos világban találja magát (páratlan szépségű hölgyekkel körülvéve). Egészen addig így vélekedik, míg a Sors össze nem hozza a három boszorkánnyal, Theodorával (Mila Kunis), Evanorával (Rachel Weis) és Glindával (Michelle Williams), akik nincsenek meggyőződve arról, hogy Oscar lenne az a nagy varázsló akire évszázadok óta várnak.

Sok kalandba keveredik, melyek során Oscarnak szembe kell néznie magával, hogy ha meg akarja különböztetni a helyest a helytelentől, a jó embert a rossz embertől. A mágia és illúzió birodalmával megismerkedve, szép lassan Oscar nemcsak hogy a nagy, és erős Ózzá változik, hanem egyúttal jobb emberré is.


Ha a cikk kapcsán kedvetek támadt megismerkedni Dorothy történetével, itt megrendelhetitek a könyvet: http://www.booker.hu/konyv/oz_a_csodak_csodaja_l_frank_baum/

2 komment

Címkék: film irodalom trailer zs

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr605118266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GrofZero 2013.03.07. 23:04:21

"A film legnagyobb részben színes képekkel műt" :D
A szó amit keresel: operál :)

Gavarra 2013.03.08. 08:39:29

@GrofZero: Én már életem során mindkettővel találkoztam könyvekben, de átírom, mert tény, hogy ez az elterjedtebb. Köszönöm! :)
süti beállítások módosítása