Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Philip K. Dick művei a filmvásznon 2.

2013.03.25. 09:18 :: chanij

a-scanner_00387773.jpg

 

Korábban a Booker Könyváruház oldalán időrendben áttekintettük az első hat Philip K. Dick filmfeldolgozást. Következzen tehát a folytatás, és reméljük, hogy egyszer a jövőben készülhetnek ebben a témakörben további listák, mert olyan könyvei nem kerültek még megfilmesítésre, mint az Ubik, Az ember a Fellegvárban, a Galaktikus cserépgyógyász, A Titán játékosai és még hosszan sorolhatnánk. Ezek közül eddig csak az első van valóban készülőben, és valószínűleg Michel Gondry rendezi majd.

 

wynne jones.jpg

7. A felejtés bére (Paycheck - 2003)
Fizetség (novella)
A felejtés bére Ben Affleck és Uma Thurman főszereplésével csak részben követi az alapjául szolgáló novella cselekményét. Nem meglepő módon a történet finomsága helyett az akcióra koncentráltak a készítők. A filmben nagyobb mennyiségű és másfajta tárgyakat küld saját magának a főhős, és a karaktere szokás szerint a színész miatt került változtatásra - Ben Affleck ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy az általa megformált szereplő is ugyanannak a csapatnak szurkoljon, mint ő... Lehet, hogy jobban járt volna, ha inkább a színészetre koncentrál, ugyanis játékáért Arany Málna díjjal jutalmazták.

paycheck.jpg

8. Kamera által homályosan (A Scanner Darkly - 2006)
Kamera által homályosan (regény)
Ez a korántsem szokványos alkotás végre méltó feldolgozása Philip K. Dick egyik híres könyvének. Mondjuk Richard Linklater rendezőtől/forgatókönyvírótól nem is várhatnánk mást. A többi filmhez képest elég korrektül viszonyul az alapművéhez és a benne használt technika is jól illik a történethez. A filmet ugyanis először leforgatták a színészekkel, és ezután alakították animációvá. Ez az átmenet hibátlanul szimbolizálja valóság és képzelet kettősségét, azt az állapotot, amelyet egy drogfüggő tapasztalhat meg.

a-scanner-darkly-5.jpg

9. Next - A holnap a múlté (Next - 2007)
Az aranyember (novella)
Talán ez az a film, amelyiknek a legkevesebb köze van az eredeti műhöz. Az egyetlen közös pont, hogy a főhős a jövőbe lát - úgy tűnik, Hollywood egyszerűen kifogyott az ötletekből, hogy Nicholas Cage még milyen módokon tudná megmenteni az emberiséget. Így már el is árultuk, mi történik a filmváltozatban - a hős hosszas unszolás után arra használja képességét, hogy megpróbáljon megtalálni egy bombát.

10. Radio Free Albemuth (2010)
Szabad Albemuth Rádió (regény)
Állítólag ez a film sem követi a regény cselekményét - gondolom ez már senkit nem lep meg. Az egyik főszerepet Alanis Morisette énekesnő játssza, ez már annál inkább lehet meglepő, bár az előadóművésznek nem ez az első filmszerepe. Ez a feldolgozás nem túl ismert, de az Egyesült Államokban jó kritikákat kapott.

szuperallam500x170.jpg

11. Sorsügynökség (The Adjustment Bureau - 2011)
Helyreigazító csoport (novella)
A Sorsügynökség tipikus rohangálós, feszültségkeltős mozi. Ennek ellenére (vagy valakinek biztos épp ezért) nagyon is működik. A régi film noir hangulata, keveredve az ügyintézők misztikus megjelenéseivel nagyon hatásos, ahogy a kafkai épület is, amelyből főhőseink próbálnak kiutat találni. Részben követi az alapjául szolgáló novellát, a Helyreigazító csoportot, amely magyarul a Galaktika magazin 52-es számában jelent meg.

the-adjustment-bureau-wallpapers_1680x1050-6.jpg

12. Az emlékmás (Total Recall - 2012)
Emlékárusítás nagyban és kicsinyben (novella)
Hiába a mai modern technika, Az emlékmás első változata bizony sikeresebb lett, mint a tavalyi. Bár az új verzió egy leheletnyit jobban egyezik a novellával, mint elődje, mégis inkább a technikai újításokon maradt a hangsúly, mint azon, hogy ügyesebb feldolgozás készüljön Philip K. Dick művéből.

Total_Recall_Movie.jpg

Nagyon várjuk a további adaptációkat - feltéve, hogy azok tisztelettel adóznak a nagy író életműve előtt, és nem csak pénzt keresni szeretnének belőle...

Szólj hozzá!

Címkék: film könyv irodalom adaptáció philip k. dick

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr765162809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása