Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Olvasói vélemény: A Merlin összeesküvés

2013.04.02. 15:15 :: Gavarra

jones-merlin-összeesküvés.jpg

A húsvét alatt sikerült ismét elmerülnöm Diana Wynne Jones által írt Varázsvilágok sorozatban, ezúttal A merlin összeesküvésben. Vigyázat! Az írásom abszolút nem spoilermentes, így csak az olvassa tovább, aki nem kap vérszemet és kezd őrült kommentelésbe, hogy "de hát ez, héé"...  

kivansagok500.jpg

A Merlin összeesküvés a Varázsvilágok sorozat második része, A trónörökös folytatása.

A történet csak úgy mint az előző kötetben több főszereplőt mozgat: most Maree Mallory testvére, Nick és egy varázslólány, Arianrhod Hyde szemszögéből nyerünk bepillantást a történésekbe.
Nick A trónörököshöz képest jelentős mértékben komolyodott, önzősége csorbát szenvedett, ám a promággá válásról korántsem mondott le. Többek közt ennek köszönheti, hogy ebben a részben sem unatkozik, jócskán belekerül a történések sűrűjébe. Útja során megtanulja, hogy a kis dolgok is elindíthatnak világmegváltó folyamatokat, még akkor is, ha az adott pillanatban abszolút jelentéktelennek tűnnek. Így lesz a textilből művészet, egy házsártos feleségből pedig egy „világ-megrontó”.

Rhoddy egy meteoromágus és egy államkincstári dolgozó gyermeke, a király menetének tagja. Testvérének fogad egy Grundónak becézett kissrácot, akit családjának női tagjai megvetnek. Mindketten varázshasználók, ami nem is csoda, ha megnézzük felmenőiket. Rhoddynak Maxwell Hyde - világok szerte ismert krimi író- promág az egyik nagyapja, míg a másik Gwyn, aki szintén jelentős mágiahasználóként funkcionál. Utóbbinál tett látogatása során szert tett egy egykori ország hölgyének a tudására, amire igen nagy szüksége lesz a későbbi esemény-láncolatban.

A kis Grundónak nem kisebb ember az apja, mint Romanov, aki az egyik legnagyobb arc a történetben. Hogy ezt jobban szemléltessem, álljon itt egy idézet:
"– Romanov! – kiáltották egyszerre. Mind riadt csodálkozással bámultak rám. Arnold gyanakodva szólalt meg. – Biztos vagy benne, hogy Romanov volt az?
– Legalábbis így mutatkozott be. Ki ő? Még sose találkoztam ilyen erős varázslóval.
– Ó, csak a mágia krémje – legyintett Chick. – Romanov olyasmire is képes, amiről a legtöbb világ varázshasználói csak álmodnak.
– Sőt, olyasmire is, ami a többségüknek eszébe se jutna – tette hozzá Pierre. – Bár az is igaz, hogy állítólag rendesen megkéri az árát.
– Már ha megtalálod – fintorgott Arnold.
– Azt hallottam – mondta Dave –, hogy egy olyan szigeten lakik, amit legalább tíz különböző világból szedett össze, legalább hét évszázadból. Oda menekült a neje elől.
– Okos fickó – dünnyögte Arnold."

Tehát ő ezen a szigeten tölti mindennapjait, kellő jutalom fejében megbízásokat és tanítást is vállal. Így lehet az, hogy egyszer megbízzák Nick megölésével. Felmérve az erőviszonyokat, úgy érzi úgyse árthat senkinek, így életben hagyja. Ezt jól is teszi, hisz a későbbiekben kellemes barátság szövődik kettejük közt. Totemállata egy nagy pöttyös vadmacska.

itelet banner500x150.jpg
A merlin összeesküvés továbbra is párhuzamos világokon játszódik, itt nagyobb szerep jut a világok közti utazásnak. Az események központjában most Áldott világ áll, ahol a mágia természetének tényleges átalakítására törekednek a sötét erők, méghozzá a merlin "pótlásával": elteszik láb alól a régit, egy újat választanak, akit megkötözve eldugnak valahová, míg egy hozzáhasonlót ültetnek a helyére. Aki egyébként kiskorában elcsúszott egy tojáson. :D

Idegesítő rokonokból viszont ebben a kötetben sem volt hiány, akik olykor derűt, de legtöbbször borsot törtek a főszereplők orra alá. Az pedig, hogy mindenki mágiahasználó a családban külön öröm, így csak hatványozódik az egymás ellen elkövetett csínytevések lehetősége.

A mágusok rendszere is jól átgondolt. A férfi varázshasználók élén a merlin áll, a női oldalon az ország hölgye. Ők felelnek azért, hogy a mágia természete megőrizze régi voltát, s ne legyenek visszaélések általa. Az egyensúlyra törekvés tehát itt is jelen van.

Egyedüli "bakiként" a sárkányt írnám, amit nem értem, hogy minek kellett beletenni. Anglia Fehér Sárkányát felébreszti Nick, majd a végén a káosz elhatalmasodását megelőzve elnyeli a mágia nagy részét, így az egyensúly megmarad. Pedig a sárkányt a fantasyban mindig nagy várakozás előzi meg, valami eposzi méretű cselekvést, megoldást várva tőle, de ő csak jön, lazán beszáll- beköszön- majd széles szárnycsapásokkal leköszön a színről. Olyan fura.

Mondanám, hogy reménykedem hogy a folytatásban jobban kibontja ezt a szálat az írónő, de sajnos 2011-ben bekövetkezett halálával véget ért a sorozat is...

Az írónőről:

Diana_Wynne_Jones.jpgAngol írónő, 1934-ben született Londonban, majd a háború alatt több költözést követően a család végül Essexben telepedett le. Oxfordban járt egyetemre, ahol többek közt C. S. Lewistól és J.R.R. Tolkientől tanulta az angol nyelvet és irodalmat.
Első regénye, az 1970-ben megjelent Changeover még szinte semmit nem sejtetett szerzője későbbi sikereiből. Az angol gyarmaton játszódó politikai szatíra egyetlen árulkodó jegye talán a szövegen át - meg átjáró humor. Három évvel később egy ifjúsági regénnyel jelentkezett (Wilkins' Tool), amelynek testvér hősei megvont zsebpénzüket kipótolandó bérbosszú-vállalkozásba fognak. Az 1974-es The Ogre Downstairsben már a fantasztikum is megjelent; az ismét testvér hősök ezúttal bűvös vegyészkészletet kapnak mostohaapjuktól, és azok a legkülönbözőbb kalandokba szippantják be őket.


Ezután belekezdett első sorozatába, egy többé-kevésbé hagyományos fantasy ciklusba, mely a Dalemark-kvartett nevet kapta (bár utolsó negyedik kötete, csak jóval később, 1993-ban látott napvilágot). 1977-től párhuzamosan futott talán leghíresebb szériája, az egyesek szerint J.K. Rowlingot is megihlető, többszörösen díjazott Chrestomanci- krónika. Ennek 3 kötete magyarul is megjelent Varázslatos élet, Christpher Chant 9 élete és Vigyázat, boszi van az osztályban! címeken. A 80' évek második felétől következnek A vándorló palota részei, majd 1997-ben A trónörökös, de persze különálló regények, kisregények és novellák is fűszerezték az életművét.

Legfontosabb elméleti munkája, a humorral bőségesen nyakonöntött The Tough Guide to Fantasyland (1996) a fantasy kliséit vette sorra, majd erre építkezve két parodisztikus regényt is megírt, a Dark Lord of Derkholmot (1998) és a Year of the Griffint. (2000)

Az utolsó pillanatig, 2011 márciusában bekövetkezett haláláig dolgozott. Műveit számos díjjal jutalmazták.

A booker.hu kapható kötetek:

A trónörökös
A merlin összeesküvés
Az égi palota
A másik palota

2 komment

Címkék: irodalom fantasy varázsló

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr375188824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csák Gergely · http://zummaikido.hu 2013.04.03. 11:11:46

Mindig nagyra becsülöm azt, aki sok könyvet olvas és ezt népszerűsíteni próbálja.

Ez a bejegyzés azonban nagyon rosszul sikerült. Kérem a T. blogírót, hogy a jövőben:
- olvassa fel saját magának, hangosan, amit írt
- nézesse át valakivel, aki magyartanár, vagy újságíró
- vegyen részt néhány, írással foglalkozó tanfolyamon

A mondatszerkezet ebben a bejegyzésben töredezett. A mondatok sokszor feleslegesen túlbonyolítottak.

Nem világos, hogy a bejegyzésben ismertetni szeretné a könyvet, ajánlót szeretne neki írni, vagy kritikát.

Amúgy sok sikert a további bejegyzésekhez!

Gavarra 2013.04.03. 22:09:42

@Csák Gergely: Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést, valamint, hogy nem voltál rest véleményt írni! Az észrevételeidet megfogadva, a későbbiekben ennek szellemében próbálok írni és megfelelni Nektek, az Olvasóimnak.
süti beállítások módosítása