Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Az idő új ura – Peter Capaldi

2014.09.29. 16:25 :: chanij

doctor-who-capaldi-costume-closeup.jpg

William Hartnell, Patrick Troughton, Jon Pertwee, Tom Baker, Peter Davison, Colin Baker, Sylvester McCoy, Paul McGann, John Hurt, Christopher Eccleston, David Tennant, Matt Smith. Egy vérbeli Doctor Who rajongó nagyon jól ismeri ezeket a neveket. Ők azok a színészek, akik a sorozat főszereplőjét, a Doktort alakították az elmúlt 50 év során. Most pedig új névvel bővült a lista, hiszen augusztustól a Doktort Peter Capaldi személyesíti meg.

doctor who banner.jpg

A világ legrégebbi science fiction sorozata tavaly november 23-án ünnepelte 50. születésnapját. De mi lehet a titka, hogy ilyen sokáig sikerült fennmaradnia a képernyőkön? A jó alapötlet, a változatos helyszínek és földönkívüliek mellett az is hozzájárult, hogy a főszereplőt játszó színész lecserélését nagyon kreatív módon oldották meg. A regenerálódás ötlete akkor fogalmazódott meg a készítőkben, amikor 1966-ban arra kerestek megoldást, hogy hogyan folytathatnák a sorozatot, a főszereplőt alakító, akkor már egyre betegebb William Hartnell lecserélése mellett. Ekkor találták ki, hogy ha nagyon elgyengülnek, vagy halálosan megsérülnek, akkor az Időlordok legyenek képesek megváltoztatni, regenerálni a testüket. Ennek köszönhetően William Hartnell helyét gond nélkül átvehette Patrick Troughton, az övét később Jon Pertwee, és így tovább egészen 2013 nyaráig, mikor is a tizenegyedik Doktort játszó Matt Smith bejelentette a sorozatból való távozását. Nagy találgatások kezdődtek utódjának kilétéről. Több név is felmerült, férfi és női színészeké egyaránt, mielőtt egy élő közvetítésben bejelentették: az új Doktor a mostanra 56 éves Peter Capaldi lesz.

peter-capaldi-tardis-575.jpg

Capaldi előtt nem idegen a Doctor Who világa, sőt több köze van hozzá, mint azt elsőre gondolnánk. Ami először feltűnhet, hogy a 2008-as Pompeji lángjai című epizódban már játszott, ráadásul nem is egy háttérszereplőt. Aki a Doctor Who univerzum (vagyis a Whoniverzum) többi sorozatával is képben van, az azt is észrevehette, hogy a Torchwood harmadik évadában is fontos szereplő volt. Máskor is megtörtént már, hogy a sorozatban ugyanaz a színész több szerepet is játszott (köztük például a hatodik Doktort alakító Colin Baker), azonban a sorozat készítői most úgy döntöttek, a legújabb évadban magyarázatot kapunk majd, hogy miért nézett ki két másik szereplő is ugyanúgy, mint a Doktor legújabb inkarnációja. Capaldi és a sorozat kapcsolata azonban még régebbre nyúlik vissza, egészen az 1970-es évekig. Az ekkor tizenéves Peter a sorozat legnagyobb rajongói közé tartozott. Folyamatosan levelekkel árasztotta el a stábot, több cikket is írt a sorozattal foglalkozó magazinba, sőt még egy látogatást is kiharcolt magának a BBC stúdiójába. Olyannyira megszállott volt, hogy a stáb néha már azt kívánta, bárcsak a dalekok megsemmisítenék őt.

doctor-who-capaldi.jpg

Habár az új Doktorokat először sokszor nehéz elfogadni, a fentiek alapján biztos vagyok benne, hogy Capaldi remek választás volt a szerepre. Tizenkettedik Doktorként az 50. évfordulós epizódban már vethettünk rá egy rövid pillantást, a karácsonyi epizódban pedig végleg átvette a stafétát elődjétől. Többé arra sem kell várni, hogy egy teljes epizódot is végignézhessünk vele: a Doctor Who nyolcadik évada augusztustól már látható a BBC képernyőjén.

Tóth Tamás

2 komment

Címkék: ajánló sorozat sci-fi doctor who

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr646743299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DBL 2014.09.29. 19:00:12

Úgy gondolom, minden olvasó ember megismerkedik bizonyos szókapcsolatok alaki hatásával. Ezek, túl tartalmukon, egész egyszerűen hangbéli zengésükkel is egy adott, konkrét képzettársítást generálnak. Tehát, ha nem az eredeti gondolatról van szó, nem szerencsés ráutaló formációt alkalmazni.
Ezt a körülményesnek tűnő fogalmazást azért követtem el, mert " Az idő új ura" kifejezés, azonnal egy adott más világra utal nálam, és ez kicsit zavar. Eleve jó, hogy az eredeti Dr. Who történetekben az angol miatt Időlordokról van szó, ezért még a magyarításban sem kell feltétlenül követni áldott-átkozott magyar nyelvi le- és felfordításainkat.
Azért mondom ezt, mert az a kifejezés, hogy "Az idő urai" (ami egy szóval, és egy betűvel különbözik fentiektől), számomra minden idők talán legcsodásabb rajzfilmjének címe. Egy rajzfilm, ami nem cipeli magával azt a tenyérbemászó, cukormázas giccshalmazt, amit megszoktunk az Atlanti-óceán túlpartjáról. Gyönyörű, okos, egészségesen szívszorító történet, és csodás képek (amit mondjuk Moebiussal nem nehéz összehozni...).
Tehát erről van szó, kérem... Vagy, ahogy egy különleges bokonista úr mondá: csirip, csirip... :)

chanij 2014.10.07. 14:17:57

@DBL: (A cikket nem én írtam, csak felraktam.) Az észrevétel jogos, mi is nagyra becsüljük Az idő urait, bár én nem gondolom, hogy manapság olyan sokan ismerik. De akkor engedj meg te is egy észrevételt: nem Dr. Who, mert nem foglalkozást jelöl a szó.
süti beállítások módosítása