Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Minden idők legdurvább filmes képregényadaptációi - csak felnőtteknek!

2016.02.23. 22:06 :: SFblog

Az utóbbi hetekben a filmvilág a Deadpool-hisztéria lázában ég, ami nem is csoda, hiszen Tim Miller képregényadaptációja lassan minden nézettségi és bevételi rekordot megdönt. Mindezt úgy, hogy a film a durván erőszakos jelenetek, a szexuális tartalmak és persze a szabadszájú főhős nem éppen szalonképes nyelvhasználata miatt az Amerikai Filmszövetségtől R-besorolást kapott, vagyis 17 éven aluliak elvileg csak felnőtt felügyelete mellett nézhetik meg.

Az R-kategóriás képregényadaptációk persze nem mennek újdonságszámba. A Deadpool-mozi kapcsán összegyűjtöttünk néhányat az elmúlt évek legsikeresebb, egyben legdurvább mozifilmjei közül, amelyeket népszerű képregényekből készítettek. A lista tetszés szerint folytatható, várjuk az ötleteket kommentben!

 kep7.jpg

 

Az őrzők (2009)

Zack Snyder 2009-es filmje a kritikusokat és a közvéleményt egyaránt megosztotta, pedig amennyire csak lehet (a megváltoztatott végkifejletet leszámítva) hű maradt Alan Moore és Dave Gibbons mesterművének szellemiségéhez. Az őrzők egy nem túl nagy, de lelkes rajongói körben igazi kultfilmmé nőtte ki magát, ellenben a szakma az egyébként számos sikeres képregényadaptációt jegyző Snyder kevésbé sikerült munkái között tartja számon. A száműzött, megvetett szuperhősöket alakító színészek azonban igencsak kitettek magukért. Közülük is kiemelkedik a bosszúálló Rorschach-t játszó Jackie Earle Haley, aki egy sérült, brutális, ám felejthetetlen karaktert formált meg.

kep2.jpg

 book5.jpgGarth Ennis-John McCrea: A megtorló - Balfékek szövetsége

 

Dredd (2012)

John Wagner és Carlos Ezquerra legendás igazságosztó karakterének történetét először 1995-ben vitték filmre, Sylvester Stallone főszereplésével. Az igencsak gyengécske alkotás nagy csalódást okozott a rajongóknak. 17 évvel később azonban Karl Urban új életre keltette Dredd bíró figuráját Pete Travis lebilincselően izgalmas, fegyverropogástól hangos, akciódús adaptációjában. Bár a film nem lett kasszasiker, a Dredd-fanok és maga a főszereplő azóta is kampányolnak a folytatásért. Az ellenségeit rezzenéstelen arccal halomra gyilkoló (vagy éppen tömbházakat maroklőfegyverrel rommá lövő), megállíthatatlan igazságosztó mellett Lena Headey is emlékezetes alakítást nyújt a főgonosz Ma-Ma szerepében.

kep3_1.jpg

 book4.jpgAlexander Freed: Star Wars - A birodalom vére

V mint vérbosszú (2006)

Az Alan Moore és David Lloyd képregényéből készült film igazi kultuszmozinak számít. James McTeigue kiváló érzékkel jeleníti meg az elképzelt, nem is olyan távoli jövőben diktatórikus elnyomás alatt sínylődő Anglia nyomasztó világát, ahol a titokzatos forradalmár, a Guy Fawkes-maszkot viselő V elődje példáját követve meg akarja szabadítani az országot a zsarnok elnyomóktól. A súlyos mondanivalókat hordozó antiutópia tele van nyomasztó, felejthetetlen jelenetekkel, amelyek közül talán egy sem égett bele a retinánkba olyan mélyen, mint a megkínzott, kopaszra borotvált Natalie Portman képe.

kep1_1.jpg

 book1.jpgMaurizio Colombo: Dampyr, a sötétség gyermeke

300 (2007)

A képregényvilág ikonikus alakjának, Frank Millernek lélegzetelállítóan megrajzolt művét a korábban már említett Zack Snyder vitte filmvászonra. Az őrzőkkel ellentétben a 300 hatalmas közönségsikert aratott, amiben a jól ismert történet és Leonidasz (Gerard Butler) legendás karaktere mellett nagy része volt a lenyűgöző vizuális hatásoknak. Bár a kritikusok szerint maga a sztori elég gyengécske, afelől nincs kétség, hogy a film látványvilága elképesztően hatásos. Szívdobogtató lassított felvételek, nyers férfierő, gyönyörűen stilizált csatajelenetek, repülő testrészek és vér, temérdek vér – Snyder a gyomorforgató, a mainstream és a stílusos sikeres ötvözésével igazi sikermozit alkotott.

kep4_1.jpg

 

Penge (1998)

A 90-es évek egyik meghatározó kultfilmjének főhőse a Marv Wolfman és Gene Colan által megálmodott félig ember, félig vámpír Penge. A Wesley Snipes megformálásában legendássá vált igazságosztó fekete bőrszerkóban, emblematikus napszemüvege mögé rejtőzve járja az éjszakát, vámpírokra vadászva. Penge semmiben sem hasonlít a steril, jól fésült szuperhősökre: számkivetett, hiszen hibridként az emberek és éjszaka teremtményei egyaránt üldözik, és a trilógia nagy részében a szó szoros értelmében tocsog a vérben. Bár a harmadik rész sikerességben már meg sem közelítette az elsőt, most, hogy a Marvel Stúdió visszakapta a jogokat, csak idő kérdése, mikor száll újra harcba a Fénybenjáró.

kep5.png

 book2.jpgNeil Gaiman: Sandman, az Álmok Fejedelme - A babaház

A holló (1994)

Egy újabb kultuszfilm a 90-es évekből. Alex Proyas rendező James O’Barr történetét álmodta filmvászonra, az eredmény pedig a goth-dark szubkultúra egyik alapműve lett. A bosszúálló főszereplőt, a szerelmével együtt brutálisan meggyilkolt, halottaiból visszatérő zenészt a legendás Bruce Lee fia, Brandon Lee alakította. A fiatal színész a forgatáson egy szörnyű baleset következtében életét vesztette. A vélemények a mai napig megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy A holló a tragikus haláleset nélkül is ilyen jelentős filmtörténeti alkotássá vált volna. Az mindenesetre biztos, hogy a sötéten gyönyörű, brutalitásában is romantikus történet számos folytatása közül egy sem közelítette meg az első rész sikerét.

kep6.png

 book3.jpgFrank Miller: Sin City - A nagy mészárlás

Sin City (2005)

A Frank Miller, Robert Rodriguez és Quentin Tarantino közös rendezésében mozivászonra került Sin City az egyik legnagyobb közönség- és kasszasikert hozó képregényadaptációk egyike. A Frank Miller eredeti szériájának cselekményét és hangulatát hűen követő film fantasztikus szereplőgárdát vonultat fel. Olyan sztárok játszanak benne, mint Bruce Willis, Jessica Alba, Clive Owen, Mickey Rourke vagy Benicio Del Toro. A Sin City lenyűgöző, stilizált noir látványvilággal, a durva erőszak mellett pedig mainstream elemekkel operálva nyűgözi le közönségét. És persze azt se felejtsük el, hogy ez volt az a film, ami megalapozta a filmes képregényadaptációkban a szokatlan antihősök kultuszát.  

kep8.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: film sci-fi képregény remake fantasy marvel utópia vámpír szuperhős

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr418414688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása