Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Visszatért a rekorder űriker

2016.03.02. 20:30 :: SFblog

Magyar idő szerint szerda reggel fél hatkor landolt a kazah sztyeppén az orosz Szojuz űrhajó, fedélzetén az amerikai Scott Kelly-vel és az orosz Mihail Kornyijenkóval. A két asztronauta 340 napot töltött a világűrben. Kelly ezzel az utazással rekordot állított fel: öt és félezereszer kerülte meg a Földet, és hazájának egyetlen űrhajósa sem tartózkodott még ilyen sokáig az űrben. Azonban ezen kívül is különlegesnek számít az utazása, hiszen a NASA az ő tapasztalatai alapján lát majd neki a várhatóan a 2030-as években megvalósuló Mars-expedícó tervezésének.

scott3.jpg

Amitől Kelly esete igazán speciálisnak számít, az az, hogy van egy ikertestvére, aki korábban maga is űrhajós volt, így a szintén remek kondiban lévő Mark jó összehasonlítási alap lehet az egészségügyi vizsgálatok során. Bár a Földön maradt testvér természetesen változatosabb táplálékon élt az elmúlt 340 napban, az ikrek még így is kiváló kísérleti alanyoknak számítanak. Segítségükkel a NASA közelebb kerülhet annak feltérképezéséhez, milyen hatással lesz az asztronautákra a hosszú út a Marsig.

twinbook3.jpgArthur C. Clarke: A Mars titka

A mindenre kiterjedő vizsgálatok (általános egészségügyi, pszichológiai, mikrobiológiai és sejtszintű) egy teljes évet fognak igénybe venni. Az állapotfelmérést és a fizikai teszteket röviddel a landolás után elkezdik. A sietség oka az, hogy a NASA így jut információhoz azzal kapcsolatban, hogy a Marsra érkező asztronauták képesek lesznek-e a 2-300 súlytalanságban töltött nap után azonnal munkához látni egy olyan bolygón, amelynek a tömegvonzása kb. a Föld harmada.

twins.jpgMark és Scott

Számos egyéb terület mellett vizsgálják a finommotorikát és az izomteljesítményt is. Utóbbi azért fontos, mert a leszállást követően komoly testmozgást igénylő munkák várnak az űrhajósokra. A finommotoros képességek vizsgálata azért elengedhetetlen, mert elképzelhető, hogy pl. a landolásnál át kell állni kézi vezérlésre, ami rendkívül óvatos mozdulatokat igényel.

scott.jpgScott és a repülő sárgarépák

A látásvizsgálatnak szintén nagy a jelentősége, hiszen az asztronauták szemét a nyomásváltozás miatt igencsak megviseli az űrutazás. Mivel egy Mars-expedíció évekig is elhúzódhat, a honvágy, a magány és a stressz negatív hatásai miatt az űrhajósok mentális ellenőrzése is nagyon fontos.

twinbook.jpgAndy Weir: A Marsi - Mentőexpedíció

A NASA emelett nagy hangsúlyt helyez arra, hogy emberei a legjobb testi és szellemi állapotban legyenek ne csak az utazás előtt és alatt, hanem utána is - és ez bizony nem kis kihívás. Mindenki tudja, hogy az űrhajósok hihetetlenül fittek nemcsak fizikailag, de lelkileg is, ám a hosszú út során rengeteg káros hatás éri őket, ezért testük gyorsabban öregszik és nagyobb a kockázata például annak, hogy rákosok lesznek.

scott2.jpg

A Kelly testvérek kiterjedt vizsgálatától a NASA választ remél arra a kérdésre, mi kell ahhoz, hogy az asztronauták ne csak a lehető legjobb formában érkezzenek a Marsra, hanem úgy is térjenek vissza a Földre.

twinbook2.jpgSimon V. László: Farkas Bertalan - Az űrhajós

 

1 komment

Címkék: tudomány űrhajós mars űrhajó NASA

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr408439528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emide Buda 2016.03.03. 12:27:17

Kicsit gyorsabban mentek volna, az ikerparadoxont is meg lehet
ne figyelni. ))
süti beállítások módosítása