Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Az egyetlen ember, aki valaha járt a Dűnén

2010.04.13. 16:48 :: SFblog

John Schoenherr, egyike a 60-as, 70-es legkiválóbb science-fiction illusztrátorainak s az első művész, aki illusztrálta Frank Herbert Dűnéjét és Anne McCaffrey Pern sorozatát. A művész április 8-án, 74 évesen hunyt el. Herbert annyira el volt ragadtatva Schoenherr képeitől, hogy csupán úgy emlegette a művészt, mint „az egyetlen ember, aki valaha is járt a Dűnén”.
Schoenherr leginkább talán Dűne-illusztrációi által vált ismertté, amelyek elsőként két részben, a „Dune World” és a „The Prophet of Dune” címmel jelentek meg az Analog science-fiction magazinban 1963-ban, majd 1965-ben, s amiért ugyanebben az évben elnyerte a Legjobb Művésznek járó Hugo-díjat. Az 50-es évek végétől egészen a 70-es évek végéig Schoenherr több száz egyedi és emlékezetes illusztrációval gazdagította a különböző sci-fi magazinokat és regényeket.


Azok számára, akik 1960-ban fedezték fel a science-fiction irodalmat, John Schoenherr egyike volt annak a maroknyi művésznek, akik segítettek abban, hogy emlékezetünkben képek formájában is meg tudjuk őrizni a science-fiction eme klasszikus korszakát. Belső illusztrációi, különösen metszetei, jellegzetesek voltak hallatlan, „sötét” pontosságukról, míg drámaian idegen tájakat, műalkotásokat és lényeket ábrázoló borítófestményeihez ragyogó, mondhatni izzó színeket használt. Ezenkívül 1967-ben szintén ő készítette el Anne McCaffrey első Pern-története, a Weyr Search illusztrációit. Összességében tehát hozzájárult két, az elmúlt 50 év talán legnépszerűbb science fiction sorozatának megszületéséhez.
1978-ban a The Illustrated Dune-be szánt rajzaival még egyszer utoljára visszatért a Dűne világához. Ezek után csak alkalmilag dolgozott tudományos-fantasztikus témákon, ám díjnyertes művészete tovább élt gyerekkönyvek lapjain és vadvilágot megörökítő festményein. 20 éven át Schoenherr termékeny szerepet játszott képzeletünk és a SF formálásában, s távozásával egy újabb nagyszerű művésztől vagyunk kénytelenek búcsúzni.

scifi wire

a_liz & bob

 

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr311918086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2010.04.13. 22:51:47

A Dűne a kedvenc regényem, így mikor kezembe veszem, mindig az Ő rajzait látom.

R.I.P.

v79benno 2010.04.13. 22:59:54

És milyen jó lenne, ha végre valaki csinálna egy nézhető filmet-sorozatot a Dűne-univerzumból. Az eddigi próbálkozásokban szerintem éppen csak a lényeget nem sikerült érzékeltetni.

Szokol 2010.04.13. 23:48:15

Ha jól tudom, idén elkezdik újraforgatni a Dűnét.
A mai technikával remélem valami ritka csoda fog kikerülni a mozikba.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.14. 02:08:12

@v79benno: Nekem bejött a miniseries, igazán átadta azt a hangulatot amely Paul kissé tripszerű élményei a könyvben is elém vetítettek.
Lynch féle változat visszont nekem siralmas összecsapott tákolmány volt - lehet nem véletelne, hiszen ha jól tudom, elfogyott a pénz.

Csore60 2010.04.14. 06:48:21

Nagyon remélem, tényleg csinálnak végre egy igazán jó filmet belőle...

Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.04.14. 07:17:57

Az a baj ezekkel az ábrázolásokkal, hogy elsőre minden olvasónak más képi világ áll össze a fejében. Ezután amikor a képeket vagy a filmet nézed, valamilyen fokig mindenképpen csalódást okoznak - bár a képek tényleg nagyon jók, és szerintem Lynch sem végzett rossz munkát, csak éppen azt láttuk, ami az ő fejében állt össze a regény olvasása után.

CyberPunK 2010.04.14. 07:50:31

Javítás: Weyr Search és nem Wehr search.
süti beállítások módosítása