Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Mindannyian egy féreglyuk belsejében élünk

2010.04.15. 16:01 :: SFblog

Ha idáig úgy gondoltad egyedül John Chrichton utazott át egy féreglyukon a Farscape-ből, fontold meg újra. Nikodem Poplawski lengyel fizikus elmélete szerint akár e sorok olvasása közben is egy féreglyukon keresztül haladsz át.

Poplawski az univerzum számos megmagyarázhatatlannak tűnő jelenségével volt kénytelen szembenézni. Hogy csak egyet említsünk, a gravitációt nem tudták még összeegyeztetni a többi alapvető kölcsönhatással (gyenge, erős kölcsönhatás és elektromágnesesség). Továbbá az úgynevezett sötét anyag terjeszkedése is egyre inkább gyorsul, pedig a tudomány mai állása szerint összehúzódnia kellene. Popwalski úgy gondolja, hogy a Nagy Bumm-elmélet elfelejtésével minden megmagyarázhatóvá válna, viszont akkor a féreglyuk-elméleten kellene elgondolkodni.

Sciencemag: „Poplawski számításai szerint egy univerzum óriás csillagának összeomlása egy másik univerzumba vezető féreglyukat, azaz egy tér-idő csatornát hozhatott létre. Ha ez a másik univerzum a miénk előtt már létezett, a gravitáció talán nyomon követhető addig a pontig, ahol a gyenge, erős kölcsönhatásokkal és  az elektromágnesességel egyesült. Továbbá ha az univerzumunk jelenleg is a féreglyuk másik vége felé tart, ez a mozgás megmagyarázná a táguló univerzum problémáját (a rejtélyes sötét anyag nyújtotta magyarázat helyett).

Figyelmeztetés: Amennyiben azt tervezgeted, hogy visszautazol a féreglyukon keresztül abba a bizonyos másik univerzumba, meg se próbáld. Poplawski szerint ugyanis „beszorulnál”.

scifi wire

És hogy mi a féreglyuk?

 

Így hangzik.

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr791923837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása