Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Erkölcstelen seggberúgás

2010.04.19. 14:36 :: SFblog

Némileg rendhagyónak tűnhet, hogy egy képregényfilmmel kapcsolatos hírt közlünk, ám  mentehetetlen geek-ek lévén mi is türelmetlenül várjuk a Kick-Ass-t (magyar cím Ha/Ver... áú), a tény pedig, hogy az egyik  személyes példaképem, a neves filmkritikus Roger Ebert finoman fogalmazva is lehúzta a filmet, még egy lapáttal rátett a saját izgatottságomra. Ebert ugyanis nem a színészi játékot vagy a rendezést, esetleg a fényképezést kritizálja: egyedül a fiatalkorú szuperhős-wannabe-k hidegvérűsége és az erőszakkal szemben tanúsított közönyük felett nem tud napirendre térni . Kritikájában, ahol is négyből mindössze egy csillagra értékelte a filmet, a következőképpen fogalmaz:
 
"Legyenek érzelmeim, vagy tegyek úgy mintha  menő lennék? Menthetetlenül régimódinak tűnnék, ha a Kick-Ass-t morálisan elítélendőnek tartanám és úgy tűnne mintha elsiklottam volna a lényeg felett? Tegyük fel, nagy rajongója vagy a képregénynek és úgy véled a film eleget tesz az elvárásaidnak. Tudod mit? Egy olyan világban élsz, aminek én nem kívánok a része lenni. A kamera ugyebár mindent megörökít, amit elé helyezünk, és ebben az esetben egy kiégett 11 éves lány vérengzésének lehetünk tanúi, miután egy felnőtt kis híján brutálisan végez vele egy kalapáccsal. Vér mindenhol. Na most magyarázz nekem a kontextusról...  

 

 

 

Ez nem vígjátékba illő erőszak. Ezek valószerű, merev hullák. A 11 éves lánypedig úgy tűnik semmit sem érez ezzel kapcsolatban. Sok gyereket, nem is tudom, némileg azért megérintene, miután kivégez 8-12 embert, akik korábban őt próbálták meggyilkolni."

 

Jómagam még nem láttam a filmet, de így látatlanban is úgy gondolom a jó öreg Ebert túloz (az Orphan hasonló szcenárió, mégis három és fél csillagot kapott) - szerintem egyszerűen kiakadt az R besorolású vígjátékban lévő explicit erőszak láttán és valamiért arra a következtetésre jutott, hogy úgy tudja a leghatékonyabban megvédeni a romlatlan gyermek-lelkek millióit, ha negatívan értékeli a filmet. Sajnos ez a terv ott bukik, hogy olvasói a saját oldalán is 3 és fél csillaggal jutalmazták a Kick-Ass-t, miközben IMDB-n 8.3-on, Rotten Tomatoes-on pedig 74%-on áll (s ez bizony igencsak kedvező fogadtatásnak nevezhető, mind a közönség, mind pedig a sajtó részéről). Nem baj Roger, tudjuk hogy jót akartál, de úgy látszik a web2 már neked is túl nagy falatnak bizonyult.

Bob

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr141934340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása