Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Telepátia az Inteltől

2010.04.19. 16:24 :: SFblog

Karba tett kézzel ülsz a számítógéped előtt és azon tanakodsz: vajon mi Belize fővárosa?

Miközben körvonalazódnak a gondolataid, hirtelen azt tapasztalod, hogy a fejedben lévő kérdő mondat megjelenik a képernyőn, s egy pillanattal később felvillan a helyes válasz is (a város neve Belmopan, ha érdekel…).

Na jó, fizikai beviteli eszközök, esetleg beszéd nélkül nem tudsz kérdéseket feltenni a számítógépednek — egyelőre. Az Intel, együttműködve a Carnegie Mellon és pittsburgh-i egyetemekkel jelenleg is az ember és gép közti telepatikus kommunikáció, vagyis a gondolatátvitel módszerein dolgozik. Tényleg! 

 center

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Az emberi agy nyelvtől függetlenül elektromos jelek, illetve impulzusok által reprezentálja a dolgok képzeteit. Példának okáért, ha látunk egy tehenet, akkor az emberi agy egy tehenet jelképező elektromos szignált hoz létre. A tervezett interfész érzékelők egész sorát használja majd — EEG (elektro-enkefalográfia), fMRI (funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálat), MEG (magneto-enkefalográfia) — annak érdekében, hogy feltérképezze az agyi neuronok elektromos aktivitásait és kiértékelje azokat. Ezek után a fejpánthoz hasonlatos kütyü speciális algoritmusok segítségével már alkalmas lehet az így beérkező jelek felismerésére és lefordítására, amiket ezt követően a számítógép felé is közvetíthet. 

A technológia részben már gyerekjátékokban is megtalálható, amint azt az alábbi  Star Wars video szemlélteti, amiben a lelkes vállalkozók labdát lebegtetnek az agyukkal, ami bizony nem más, mint telekinézis:

A számítógépek irányításán túl, az ilyen agyérzékelésen alapuló technológia akár a Star Trek-ben látott univerzális fordítógép létrehozásában is hasznos lehet. Természetesen csak abban az esetben, ha az „idegen” is rendelkezik a fordítógép egy példányával és agyi hullámainak mintái nagyban hasonlítanak az emberére.

Sokkal valószínűbb azonban, hogy a technológiát elsősorban a szórakoztatóiparban és a turizmusban hasznosítanánk — már amennyiben valaha is sikerül kitökéletesítenünk egy ilyen szerkentyűt. Persze addigra talán valamennyien gépekkel egyesült emberek leszünk, á la Krell a Tiltott Bolygóból.

Dvice

Bob

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr901934669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pillantás · http://www.eloszto.hu/ 2010.04.20. 14:09:22

ilyet már láttam egy kis vonatot mozgatott az alany a gondolataival

TGV 2010.04.20. 15:50:16

5 eve Londonban lattam egy Brainball nevu installaciot, amiben egy asztal ket vegen ulo jatekos probalta az agyhullamaival az ellenfel ele elguritani egy golyot, amit egy elektromagnezes szerkezet mozgatott.
A paradoxon az volt az egeszben, hogy az nyert, akinek erosebbek voltak az alfa hullamai, tehat nem oszpontositani kellett a gyozelemhez, hanem ellazulni :)

Elcseszett nick 2010.04.21. 21:50:18

A kép olyan, mintha egy Jedit sorsoltak volna ki a heti lottószámok "húzására". :)

@TGV: Azt azért kipróbálnám.
süti beállítások módosítása