Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Keringési zavarokkal küszködő bolygók

2010.04.21. 12:00 :: SFblog

Turning planetary theory upside downSvájci kutatók felfedezték, hogy néhány exobolygó (azaz naprendszerünkön kívüli planéta) a csillagrendszerében természetellenesen kering:  furcsa dőlésszögben ellenkező irányba forog a napjához képest.
 

A PhysOrg.com-on közölt nyilatkozatban a kutatók összefoglalták a megfigyeléseket:
 

A felfedezők kilenc új exobolygó létezését jelentették be a RAS National Astronomy Meeting-en. Amikor az új felfedezéseket összevetették korábbi megfigyelésekkel, csillagászok meglepődve vették tudomásul, hogy a magasabb, 27-es vizsgált mintából hat bolygó az ellenkező irányba forog a saját csillagjához képest – pont fordítva, mint amit mi láthatunk a saját  naprendszerünkben. „Igazi bombát dobtunk az exobolgyókutatás területére” – nyilatkozta  Amaury Triaud, a Genfi Csillagvizsgáló PhD-hallgatója, aki Andrew Cameronnal és Didier Quelozzal vezeti a megfigyelést. A jelenség okát még kutatják.
Mostanáig adottnak tekintettük, hogy a bolygók a mi csillagrendszerünkben megszokottal többé-kevésbé megegyező irányba forognak. Ha ennyit tudunk a többi csillagrendszer működéséről, ne lepődjünk meg, ha néhány éven belül földönkívüliekkel találkozunk a sarki kisboltban.

6 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr71937402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergerberger 2010.04.21. 16:14:54

"ne lepődjünk meg, ha néhány éven belül földönkívüliekkel találkozunk a sarki kisboltban."

Amilyen arcokkal nap mint nap találkozom az aluljáróban meg a villamoson, ahhoz képest a földönkívüliek csak pozitív csalódás lehetne. Inkluzíve a Rogyadozó is a filmből.

Bocimaster 2010.04.21. 18:14:45

Borzalmasan kevés ismerettel rendelkezünk az Univerzumról. Sok elmélet és kevés bizonyíték az amink van:).

laaszlo 2010.04.21. 18:31:23

azért a "larger"-t magasabbnak forditani sztem bullshit :(

T mint T 2010.04.21. 18:47:34

En ugy tudom, hogy a forditott keringes elofordul a mi naprendszerunkben is, csak nem bolygok, hanem holdak eseteben (pl. a Saturnus egyik nagyobb holdja). Es ezt a jelenseget azzal magyarazzak, hogy nem az eredeti naprendszeri porfelhobol kialakult egitestrol van szo, hanem kulso rendszerbol erkezett, a bolygo gravitacioja altal befogott egitestrol. Szoval szerintem a forditva halado exobolygok eseteben is ugyanez lehet a magyarazat.
Udv

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2010.04.21. 20:59:22

Jobb is így. Baromi unalmas lenne az univerzum, ha mindegyik egy irányba forogna. Bár az kicsit elkeserítő, hogy csak két irányba tudnak forogni.
De ha elég sok pénzt pumpálnak a csillagászatba, akkor talán felfedezni vélnek majd egy bolygót, amelyik úgy forog, mint egy jojó. Esetleg egy bolygópárt amelyik úgy viselkedik, mint a tiki-taki.

retronom.hu/index.php?q=node/12415

Első mohikán 2010.04.22. 00:45:23

@Ludas Matyi Online: Te most vagy hülye vagy, vagy hülyéskedsz.
süti beállítások módosítása