Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Sillitoe SF-et is írt

2010.04.26. 15:05 :: SFblog

A második világháború utáni brit irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, Alan Sillitoe, április 25-én, nyolcvankét éves korában elhunyt. Hírnevét már pályája elején, a Szombat este, vasárnap reggel című regényével sikerült megalapoznia, ám az igazi áttörést A hosszútávfutó magányossága hozta el számára 1959-ben.

Korai regényeiben hűen eleveníti fel a brit munkásosztály rideg hétköznapjait és a brit új hullám szellemiségében íródott, főként késő kamaszkorukban járó fiúk életéről szóló történetei miatt sokszor azonosították a "dühös fiatalok" mozgalmával.  Gyakran állította pellengére az angol társadalmi rendet, miközben pikareszk regényeiben a Szovjetunió körülményeit is fanyar humorral, halk iróniával volt képes olvasói elé tárni. Késői regényeiben a csillapíthatatlan düh helyét mintha  lassacskán átvenné a megállapodottság és a nosztalgia érzése - a Születésnapnál aligha találhatnánk szórakoztatóbb regényt, ami bennsőséges hangvétele mellett hitelesen ábrázolja a gazdag életútat lezáró időskort.

 Sillitoe-tól nem állt távol az egyes tematikákkal való kísérletezgetés sem. Az 1971-es Travels in Nihilon például egyesíti magában a disztópia és  tudományos-fantasztikus irodalom jellemzőit. A regény öt férfiről és nőről szól, akiket Nihilonba küldenek azzal a céllal, hogy útikönyvet írjanak arról az államról, ahol a kétszintes házak földszintje fából, emelete pedig betonból készül, ahol a rádió- és tévéhíreket a "Jöjjenek a hazugságok!" szlogennel vezetik be és ahol a népszámlálások során a házikedvenceket is nyilvántartásba veszik. Bizony, az országban államilag szabályozott törvénytelenség, konkrétabban nihilizmus uralkodik. Nihilon nagyban emlékeztet egy olyan balkáni államra, ahol maradéktalanul megvalósultak az anarchista forradalmárok törekvései, s a nihiloni alkotmány egyes passzusai a 60-as, 70-es évekre jellemző totalitarista filozófiák idealista címszavait idézik. A regény egyesíti magában a szatírikus disztópia, a pikareszk és  tudományos-fantasztikus irodalom jellemzőit.

Alan Sillitoe modern irodalomra gyakorolt hatása elvitathatlan. Családos ember volt, aki egész életében határtalan kedvességet és a legkevésbé sem leereszkedő bölcsességet tanúsított mások iránt, miközben rosszindulatú bírálóval szemben a neheztelés legkisebb jelét sem mutatta.

guardian

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr941952813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása